Самит квадрилатерале Србије, Грчке, Бугарске и Румуније у Варни

Бугарски премијер Бојко Борисов пожелео је добродошлицу председнику Србије Александру Вучићу и премијерима Грчке и Румуније Алексису Ципрасу и Вјорики Данћили у палати Евксиноград удаљеној око осам километара од Варне.

Бојко Борисов је захвалио тројици лидера за "озбиљну посвећеност" састајању у том формату (квадрилатерала) који је први пут одржан у Варни на Црном мору у октобру 2017. године.

Како је рекао, чињеница да је то други састанак те врсте у последњих шест месеци је доказ да тај формат ради и да доприноси продубљивању регионалне сарадње и развоју добросуседских односа.

Борисов је пре отварања састанка истакао да четири државе деле одговорност за јачање регионалне безбедности, економског развоја и повезаности, саопштила је бугарска влада, а пренела БТА.

Како је рекао, он је убеђен да ће се расправа о пројектима од заједничког интереса наставити данас како би постигнути споразуми били спроведени у најбржем могућем року како би се обезбедила повезаност, безбедност и стабилност у Југоисточној Европи.

Додао је и да ће "плодном мултилатералном дијалогу" користити присуство израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа. 

На Самиту у Варни биће речи о политичкој ситуацији у региону, Косову, мигрантским питањима и регионалној сарадњи.

Фокус разговора је инфраструктурно повезивање, посебно актуелни пројекти у саобраћају и енергетици.

Почасни гост овог Самита је премијер Израела Бенјамин Нетанјаху са којим се одвојено састао председник Србије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се