Samit kvadrilaterale Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije u Varni

Bugarski premijer Bojko Borisov poželeo je dobrodošlicu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerima Grčke i Rumunije Aleksisu Ciprasu i Vjoriki Danćili u palati Evksinograd udaljenoj oko osam kilometara od Varne.

Bojko Borisov je zahvalio trojici lidera za "ozbiljnu posvećenost" sastajanju u tom formatu (kvadrilaterala) koji je prvi put održan u Varni na Crnom moru u oktobru 2017. godine.

Kako je rekao, činjenica da je to drugi sastanak te vrste u poslednjih šest meseci je dokaz da taj format radi i da doprinosi produbljivanju regionalne saradnje i razvoju dobrosusedskih odnosa.

Borisov je pre otvaranja sastanka istakao da četiri države dele odgovornost za jačanje regionalne bezbednosti, ekonomskog razvoja i povezanosti, saopštila je bugarska vlada, a prenela BTA.

Kako je rekao, on je ubeđen da će se rasprava o projektima od zajedničkog interesa nastaviti danas kako bi postignuti sporazumi bili sprovedeni u najbržem mogućem roku kako bi se obezbedila povezanost, bezbednost i stabilnost u Jugoistočnoj Evropi.

Dodao je i da će "plodnom multilateralnom dijalogu" koristiti prisustvo izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. 

Na Samitu u Varni biće reči o političkoj situaciji u regionu, Kosovu, migrantskim pitanjima i regionalnoj saradnji.

Fokus razgovora je infrastrukturno povezivanje, posebno aktuelni projekti u saobraćaju i energetici.

Počasni gost ovog Samita je premijer Izraela Benjamin Netanjahu sa kojim se odvojeno sastao predsednik Srbije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво