Za nove projekte u Vojvodini 1,2 milijarde dinara

U Novom Sadu je održana treća zajednička sednica Vlade Srbije i Pokrajinske vlade. U obnovu javnih objekata u Vojvodini u protekle dve godine uloženo je milijardu i osamsto jedan milion dinara, rekla je premijerka Ana Brnabić. Dve vlade potpisale su Sporazum o saradnji u oblasti evropskih integracija. Među projektima, koje će zajednički raditi, jesu i Naučnotehnološki park i Institut "Biosens".

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je, nakon zajedničke sednice Vlade Republike Srbije i Pokrajinske vlade u Novom Sadu, da je u obnovu javnih objekata u Vojvodini u protekle dve godine uloženo milijardu i osamsto jedan milion dinara.

Brnabićeva je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem, istakla da je na taj način ispunjeno obećanje koje je građanima Vojvodine pre dve godine dao tadašnji predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. 

Premijerka je naglasila odličnu saradnju dveju vlada, objasnivši da je od početka održavanja zajedničkih sednica, od 2016. godine, u Vojvodini izvedeno radova u vrednosti od 994 miliona dinara, dok je vrednost radova koji su u toku 807 miliona dinara.

Ona je najavila da su u pripremi projekti vredni još 1,2 milijarde dinara, i to bez opštih bolnica, jer će se u bolnice ulagati kroz program "Milijardu evra za zdravstvo".

"Ne teoretišemo previše o politici i kako bi trabalo da izgleda saradnja, već radimo i svaki dan pokušavamo da implementiramo projekte koji su dogovoreni", rekla je Ana Brnabić.

Istakla je, takođe, da je važno da je sednica održana sada kada Vlada završava budžet, koji će uputiti Skupštini Srbije, jer je važno da se vidi šta je urađeno do sada, a šta bi trebalo i moralo da naredne godine bude finansirano iz budžeta.  

Predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović izjavio je, posle zajedničke sednice sa Vladom Srbije, da je sa premijerkom Anom Brnabić razgovarao o nizu zajedničkih projekata koje će tek raditi, ali i da su analizirani projekti koji se već sprovode.

Mirović je rekao da će dve vlade raditi nekoliko projekata u oblasti visokog obrazovanja, među kojima na izgradnji Naučnotehnološkog parka, dva projekta u studentskom kampusu u Novom Sadu, zatim saobraćajne infrastrukturne projekte i projekte važne za turizam, među kojima su raspisivanje javne nabavke za otvaranje velnes i spa centra na Paliću i dodao da je u pripremi revitalizacija Palićkog jezera.

"Subotica, pokrajinska i republička vlada će ove i naredne godine izdvojiti značajna sredstva da bi taj projekat ugledao svetlost dana i da bi naši građani odlazili na Palić, umesto u inostranstvo", rekao je Mirović.

Prema njegovim rečima, revitalizacija Palićkog jezera vredna je šest miliona evra.

"Od novog zakona važnije ispunjavanje ustavnih obaveza"

Premijerka Brnabić izjavila je da novi zakon o finansiranju Vojvodine treba da bude usvojen, ali da je u ovom trenutku važnije to što se ispunjava ustavna obaveza i već izdvaja sedam odsto republičkog budžeta za pokrajinu.

"Zakon treba da donesemo, ali u ovom trenutku je važnije da li mi ispunjavamo ustavnu obavezu. To ispunjavamo i izdvajamo i više. Mislim da ćemo naredne godine sa ukupnim investicijama u pokrajini prevazići tih sedam odsto", rekla je Brnabićeva posle zajedničke sednice dve vlade. 

Ona je precizirala da je jedno izdvajanje sredstava direktno iz republičkog budžeta za Vojvodinu, a drugo izdvajanje novca za projekte koji se realizuju u pokrajini.

U prilog tome, ona je navela izgradnju Biosens instituta, koju finansira država.

Pokrajinski premijer Igor Mirović rekao je da je pitanje finansiranja Vojvodine značajno, a da je ono "ranije, u usiljenom maniru dobijalo na političkom značaju", a da on to želi da izbegne.

Prema njegovim rečima, temeljna konsolidacija javnih finansija, iako sprovedena na bolan način, dala je konkretne rezultate, a pokrajinska vlast nije želela da insistira na povećanju izdvajanja za Vojvodinu, znajući koliko je bilo teško sprovesti tu reformu.

"Sada to dolazi na red, narodski rečeno, sada imamo šta da delimo", rekao je Mirović. On je dodao da je rešavanje tog pitanja potrebno za dalji razvoj Vojvodine.

"To je složena finansijska matematika. Zadovoljni smo obimom budžeta za sledeću godinu, a od ministra finansija dobili smo uveravanja da će biti i više od sedam odsto za Vojvodinu", zaključio je Mirović. 

Zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske do kraja godine 

Do kraja godine u jednom od gradova u Vojvodini biće održana zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske, najavila je premijerka Brnabić.

Predsednica Vlade je podvukla da saradnja i odnosi Srbije i Mađarske nikada nisu bili bolji.

Brnabićeva je istakla da je saradnja sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina u Vojvodini najbolja u odnosu na sve ostale savete u Srbiji.

Ona je, povodom obeležavanja 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, rekla da je to veoma važan datum i zahvalila Pokrajini što je preuzela na sebe organizaciju obeležavanja tog događaja. 

Po završetku zajedničke sednice, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međunarodnu regionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić potpisali su Sporazum o saradnji u oblasti evropskih integracija. 

Prethodno je premijerka Brnabić u Novom Sadu prisustvovala obeležavanju 80. godišnjice Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i obišla radove na izgradnji Naučnotehnološkog parka, upoznala se s radovima na izgradnji Studentskog kulturnog centra i zgrade Instituta "Biosens". 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво