Patrijarsi Jovan Deseti i Irinej kod Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa patrijarhom antiohijskim i celog Istoka Jovanom Desetim i patrijarhom srpskim Irinejem. Patrijarh Jovan Deseti se naročito zahvalio Vučiću na ličnom angažovanju i posvećenosti koju je kao predsednik Vlade, a sada kao predsednik Republike, pružao i pruža SPC.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru, poglavar drevne pravoslavne crkve na Bliskom istoku upoznao je predsednika Aleksandra Vučića sa iskušenjima kroz koja je tokom ratnih godina prolazio pravoslavni narod Sirije.

Naglasio je istorijsku bliskost i povezanost Antiohijske i srpske patrijaršije, kao i zadovoljstvo višednevnom posetom Srbiji, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Vučić je izrazio nadu da će narod Sirije u budućem periodu osetiti blagodeti mira i slobode, te da će ratne patnje i stradanja ostati u prošlosti.

Posebna tema razgovora predsednika sa patrijarsima bio je težak položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Predsednik je upoznao Jovana Desetog sa pozitivnim rezultatima reformi koje se sprovode u Srbiji i istakao značaj jubileja 800 godina autokefalnosti SPC, koji će biti obeležen tokom 2019. godine, a kojom prilikom će Hram Svetog Save, sa okončanim radovima na drugoj fazi mozaika, zasijati novim sjajem.

Susretu predsednika i dvojice patrijaraha prisustvovali su mitropoliti Akre Vasilije, Njujorka i Severne Amerike Josif, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkopi bački Irinej, šumadijski Jovan.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво