Vučić: Da "vešate i silujete" nećete moći, jer neće vas narod

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da na uvrede i pretnje na njegov, i posebno na račun premijerke Ane Brnabić, nisu reagovali oni čija je to bila dužnost. Onima koji su uputili preteće poruke poručio je da neće moći da "vešaju i siluju", jer, kako kaže, postoji jedan prost razlog koji ih ometa – neće ih narod. Novinarima je rekao i da ne postoji sila koja će nas naterati da priznamo Kosovo.

Aleksandar Vučić je odgovorio na pretnje koje je izneo poslanik Dveri Srđan Nogo u emisiji na Jutjubu. Navodi da neće moći da ih sprovede jer neće doći na vlast.

"Čisto da čistije ne može da bude. Kada budu izbori, videćemo da li će ih narod hteti", rekao je Vučić novinarima.

Poslanik Dveri Srđan Nogo rekao je juče da Vučića i Brnabićevu treba obesiti zbog mogućeg priliva migranata, a ranije je jedan od članova Saveza za Srbiju Željko Veselinović govorio o tome da bi premijerku trebalo "zatvoriti sa Afroamerikancem".

Vučić kaže da je navikao na takve izjave, ali dodaje da ne može da dozvoli da govore da će da "vešaju" Anu Brnabić.

Naveo je da neki ne žele da je zaštite, jer "nije lojalna nekim drugim ljudima i drugim zemljama, već svojoj vladi i svojoj zemlji".

"Sramota je da je niko nije zaštitio, čak ni oni čija je dužnost bila, koji vode tela za ravnopravnost. Nisu reagovali kada su Ani Brnabić pretili silovanjem", rekao je Vučić.

Primetio je da oni koji bi da vladaju zemljom promovišu "silovanje i vešanje" pošto nemaju politiku.

"Naš obračun sa njima mora da bude još ozbiljnija i marljivija politika vlade", rekao je Vučić.

Kaže da šef koalicije Saveza za Srbiju, uredniku Informera Draganu J. Vučićeviću preti zatvorom tri godine, i upitao šta bi se desilo da je on tužio nekog od novinara kada su govorili razne neistine i uvrede.

"Svi ćute. Normalno je da tražite tri godine zatvora, jer 'ko si ti da kritikuješ njegovo veličanstvo' i pitaš odakle ti pet miliona evra na računu?", rekao je Vučić, te dodao da su pojedini sa RTS-a "išli da plaču kod Jeremića kada je Milenko Jovanov izdao saopštenje, a da niko nije išao da plače u redakciju Informera".

Kako ocenjuje, to je nagomilano licemerje u kojima se dželati predstavljaju kao žrtve.

"Malo bi da siluju, pa malo da vešaju. Ajde ostavite Anu na miru. Ostavite tu ženu malo na miru. Ostavite novinare da rade svoj posao, odgovorite na pitanje, a ne da su najbolji oni koji ne smeju da pitaju", poručio je Vučić.

Što ne smete da pitate Jeremića odakle mu pet miliona evra na računu, ili odakle Đilasu 25 miliona evra koje je zaradio od 2007. do 2012. godine, pitao je Vučić.

Kaže da kod njega na konferencije za medije dolaze svi novinari, a ne samo "kao kod njih, oni koji slušaju i služe".

"To je ta vrsta licemerja sa kojom se suočavamo", podvukao je Vučić.

Na pretnje Srđana Noga reagovali su predstavnici vlasti i političkih stranaka a lider Dveri Boško Obradović ogradio se od njegove izjave

Vučić o odnosu prema medijima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je Srbija zemlja u kojoj svako može slobodno da misli i da taj duh "ni Đilas ni Šolak, ma koliko to hteli" ne mogu da zaustave.

Vučić je to rekao na konferenciji za novinare u pauzi Beogradskog bezbednosnog foruma, nakon što ga je novinar televizije N1 zamolio da tu televiziju prestane da naziva "Šolakovom i Đilasovom", budući da, kako je naveo, Šolak jeste suvlasnik, ali Đilas nema nikakve veze sa njima.

Novinar N1 je, takođe, zamolio predsednika da "prestane da vrši pritisak na kolege sa javnog servisa".

Vučić je, odgovarajući mu, rekao da u papirima ne stoji da je Đilas vlasnik N1, ali da je vlasnik kompanije Dajrekt medija i kompanije u Bugarskoj koju je Šolak kupio.

"A samo je sa direktorom Dajrekt medija vlasnik i kompanije na Malti, isto Đilasove direktorke. Je l' to istina? Šolak i Đilas su u svim biznisima zajedno i jedan od drugog kupuju. Je li Šolak 10 miliona evra platio zgradu Draganu Đilasu, na deset metara odavde?"

Kad je reč o pritiscima na RTS, Vučić je rekao da nije primetio da su novinari napali Đilasa, Obradovića i druge predstavnike opozicije zbog pritisaka na RTS i REM.

"Hoćete da me naterate da ne smem da kažem ništa, da pitam zašto plačete nad sudbinom jednog novinara i idete u opozicioni štab, a ne nad sudbinom onog koga hoće da oteraju u zatvor", rekao je Vučić.

Rekao je i da poštuje pravo novinara da rade, da mogu da pišu o njemu šta god hoće, ali da treba da ga puste da misli slobodno i da mu ni Đilas ni Šolak neće određivati šta će da misli.

Rekao je i da se trudio da se ponaša profesionalno prema N1, za razliku od njih koji, kaže, nikada nisu bili profesionalni, nego direktna politička ekspozitura Dragana Đilasa.

"Hoćete da mi zabranite da mislim i da imam drugačije mišljenje, ko ima pravo da mi govori šta smem da kažem ili ćete da dovedete komisiju, pa ćete da me vešate jer ne mislim kao vi", upitao je Vučić novinara N1 televizije.

Ne postoji sila koja će nas naterati da priznamo Kosovo

Predsednik Srbije je rekao da ne postoji sila koja će Srbiju naterati da prizna Kosovo i poručio da se mora postići kompromis, te da i Beograd i Priština moraju da odstupe od svojih tvrdih stavova, jer je to smisao kompromisa.

"Hoćemo da napravimo kompromis i dogovor, ali mora neko u svetu i na Kosovu da razume da Srbija ima svoje interese. Ne postoji sila koja Srbiju može da natera da prizna nezavisnost Kosova, moramo da razgovaramo i da se dogovaramo. Da rešenja u potencijalnoj budućnosti budu bolna i za vas i za nas, samo tako mogu da budu rešenja", rekao je Vučić.

Na pitanje novinara iz Prištine, u pauzi Beogradskog bezbednosnog foruma, rekao da Beograd želi pregovore sa Albancima, ali da i oni moraju da razumeju da Srbija ima svoj interes, da ne doživljava Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu i da je zato potrebno da se sedne i razgovara.

Nemoguće je, kaže, da se postigne dogovor u kojem će Albanci da budu srećni, a Srbi nesrećni.

"Moramo da budemo većim delom nezadovoljni da bi bilo šansi za budućnost. U suprotnom, samo ćemo kopati duboke rovove za koje se nadam da neće biti ratnički, već politički", rekao je Vučić.

Naveo je da, kao što on u Srbiji može da govori o kompromisu, tako moraju i drugi da govore o tome. Rekao je i da se nada nastavku dijaloga "vrlo skoro".

Predsednik je rekao i da će Srbija činiti sve da ne dođe do formiranje vojske Kosova, a da će, ako se dogode, donositi odluke.

"Naš posao je da uradimo sve da se ne dogodi najgori scenario dovođenja Srbije u nemoguću poziciju. Ako dođe do toga, bićemo u izuzetno teškoj situaciji", rekao je Vučić.

Očigledno Amerikanci guraju transformaciju kosovskih snaga

Vučić je izjavio da čeka da vidi šta će danas uraditi u kosovskom parlamentu sa setom tri vladina predloga o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, i da li će to Amerikanci da podrže.

"Očigledno je da Amerikanci guraju ove stvari na Kosovu koje za nas predstavljaju ozbiljan problem", rekao je Vučić.

Mi ćemo dati sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost i branićemo interes srpskog naroda, što, kako je rekao, neće nimalo biti lako.

Vučić je rekao da Srbija očekuje i raspravu o članstvu Prištine u Interpolu, što je u novembru, a oni su, kaže, u Emirate već poslali delegaciju od 80 članova koji tamo pregovaraju.

"Kako god okrenete, bezbroj problema. A, onog dana kada uđu u Interpol, videćete hiljade poternica protiv Srba, hapsiće ih, pa će ih maltretirati i tući, a onda će ih pustiti. To je uobičajeno, šta ćete", rekao je Vučić.

Što su odvajali Kosovo od Srbije 2008?

Predsednik Vučić je rekao i da "poštujemo i cenimo stavove američkog ambasadora Kajla Skota u vezi sa Kosovom i Metohijom i sa delovanjem stranih agentura". Dodao je, međutim, da mi imamo svoje stavove.

Vučić je tako odgovorio na pitanje da prokomentariše izjavu američkog ambasadora Kajla Skota za NIN da je pojačano delovanje stranih agenata, ali ruske strane i da neće podržati ideju razganičenja zbog etnički čistijih država, i primetio da je isto tako trebalo pitati Skota zašto je, ako je već protiv etnički čistih država, "odvajao Kosovo od Srbije 2008. godine".

"Važno je šta kaže američki ambasador – mi to poštujemo, cenimo, a mi imamo svoje stavove", rekao je Vučić.

Što se stranih agenata tiče, to je, rekao je, pitanje za BIA, a široka je lista, Beograd je, kaže, uvek bio Meka i Medina za mnoge ljude koji su želeli da šire informacije, dezinformacije, obaveštajno, kontraobaveštajno delovanje...

Dodao je da to nije nešto od danas, već je to bila praksa i šezdesetih i sedamdesetih.

"Zato je važno da imamo državne institucije, strukture, koje umeju sa sagledaju sve teškoće i opasnosti sa kojima možemo da se suočimo u očuvanju stabilnosti za našu zemlju i građane", rekao je predsednik Srbije.

"Imam poverenje u ministre, dok mi Ana ne kaže drugačije"

Predsednik Vučić je ponovio da je predstavnik Vlade Srbije morao da reaguje na izjavu ambasadora SAD da je Kosovo suverena zemlja, da se o nereagovanju Zorane Mihajlović razgovara, ali i da ima poverenje u ministre, dok mu premijerka ne kaže drugačije.

"A onda ćemo ili u rekonstrukciju ili na izbore."

Dodao je da se već u martu iduće godine ide u izbornu godinu, tako da je onda, kaže, "sve moguće".

Ponovio je da mu je poznat stav ambasadora SAD Kajla Skota o Kosovu i Metohiji i da nema šta da mu zameri po tom pitanju.

Problem je, kaže, što ne može ambasador da određuje novinaru kako će i na koji način da postavlja pitanja i ponovio da je zbog toga predstavnik Vlade Srbije trebalo da reaguje.

"Kao što ja nekim novinarima neću da određujem šta može i šta ne može da kaže, tako ni ambasador ne može da određuje kako će novinar da postavlja pitanje i na koji način. A posebno ako je to na pristojan način i u skladu sa interesima Srbije", dodao je srpski predsednik.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво