Вучић: ЕУ мора да игра јачу улогу у региону

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ЕУ мора да игра јачу улогу на Западном Балкану, да грађанима региона мора понудити нешто реалистично и снажно за њихову будућност, и држати се тих обећања, иначе ЕУ неће бити тај тип сна, демократије и слободе каквом смо до сада тежили. Политичари на Западном Балкану храбро гледају у будућност и схватају да без визије и дијалога нема будућности, наводи аустријски председник Александер ван дер Белен.

Александар Вучић је на Београдском безбедносном форуму рекао да је потребно урадити нешто велико на Западном Балкану и нешто значајно за регион и то не само у Србији, Македонији и БиХ.

"Јер се плашим да ће нас, ако потценимо друге факторе – воља људи, с једне, и разочарање народа с друге стране – довести у ситуацију да нећемо моћи да одржимо стабилност у региону у наредним годинама", упозорио је Вучић.

Како је истакао, Србија је опредељена за сарадњу и доприносиће решавању отворених питања понашајући се као поуздан и одговоран партнер.

"Србија ће учинити све што је у њеној моћи да очува и одржи мир и стабилност у региону, да развија добре односе са свима у региону. И Србија ће остати чврсто на путу ка ЕУ", рекао је Вучић. Он се, међутим, осврнуо на ситуацију у региону после неуспешног референдума у Македонији и избора у БиХ.

"Усудићу се да кажем да морамо да имамо јачу улогу ЕУ, иначе ЕУ неће бити тај тип сна и демократије и слободе каквом смо до сада тежили", рекао је он.

Према његовим речима, оно што је понуђено грађанима у Македонији није било довољно привлачно као што се то мислило у ЕУ.

"Уместо да то признају, играмо се са разним математичким формулама, лажемо сами себе... Нешто што је било понуђено обичном народу није било у тој мери привлачно, како су људи у Европи мислили да ће бити", приметио је Вучић.

Грађанима на Балкану треба нешто опипљиво, што ће видети својим очима и осетити у својим џеповима.

"Понудили су им колач – бићете део НАТО-а и отворићете преговоре са ЕУ, али су људи рекли – слушамо те приче 10-12 година и шта се десило у окружењу – ништа", рекао је Вучић.

"Мора се понудити нешто конкретније, то мора бити поуздано обећање и поуздано испуњење. Ако неко каже – испуните услове и постаћете члан ЕУ, онда то обећање мора да се испуни", указао је председник Србије.

У том смислу, рекао је да ако се каже Србији да ће отворити, на пример два, а не три поглавља, то за грађане и није вест, јер нико не зна шта ће се десити кад се поглавља отворе, већ људи желе да припадају друштву ЕУ.

Због тога смо, каже, на европском путу и никада нисмо молили за више новца, али смо бескрајно захвални Унији за све донације.

Поновио је да Србија ради све, даје све од себе да очува мир и стабилност у региону, и да ће чврсто следити свој европски пут, за који је суштински демократски дијалог.

Приметио је и да је у Бриселу, пре неколико година, свако свакога слушао, док данас то више није случај.

Захвалио је аустријском председнику Александеру ван дер Белену на посети Србији, рекавши да је то велика привилегија и да је имао прилику да од свог колеге много научи. Позвао га је да чешће долази у Србију и приметио да има много Срба, укључујући и њега самог, који често иду у Беч, те да би Ван дер Белен могао барем два пута годишње да долази у Србију.

Вучић је захвалио организаторима Форума, јер овај скуп још једном недвосмислено показује важност безбедносних питања и очувања мира и безбедности, као и значај размене идеја на ту тему, како би цео регион Западног Балкана, али и Европа и свет били стабилнији и безбеднији.

"Хвала вам што сте нас позвали и надам се да ће отворени умови отворити нове капије за будућност овог региона", поручио је председник.

Белен: Вучић гледа даље од "природног поретка"...

Председник Аустрије Александер ван дер Белен изјавио је да је, после година замора од проширења ЕУ, оптимиста, јер види нови ентузијазам, али да политичари на Западном Балкану храбро гледају у будућност и схватају да без визије, дијалога, нема будућности.

Ван дер Белен је, на отварању Београдског безбедносног форума, приметио да је председник Вучић први визионар који је гледао даље од "природног поретка" у којем су Срби и Албанци живели деценијама.

Подсетио је да Аустрија има сопствене проблеме са мањином корушких Словенаца, додајући да Беч није успео деценијама да реши та питања.

На Западном Балкану, према његовим речима, треба храбрости да се предложе мир и дијалог уместо замрзнутог конфликта, и председник Вучић је, како је подвукао, показао ту храброст, а то је могао да види и на Европском форуму Алпбах.

"Бити храбар није само задатак политичара и председника, већ грађани треба да подржавају визију дијалога", указао је аустријски председник.

Ван дер Белен је истакао да је заговарање националистичких тенденција погрешна политика, те да све земље чланице ЕУ и кандидати за пријем треба да дају допринос јачању Уније, а Србија је кључна за приближавање региона, као и очување мира и стабилности.

Прикључивање ЕУ значи да темељи Уније треба да се укорене у неко друштво пре уласка.

"Билатерални проблеми, проблеми око границе, помирење, како унутрашње, тако и са суседима, мора да буде постигнуто пре чланства. Из тог разлога земље које теже ка ЕУ морају пуно тога да ураде, а ја се надам да ЕУ може и даље да буде визија и пример тих реформи", нагласио је Ван дер Белен.

Додао је да је идеја да националне државе могу да боље прођу у свету саме, а не у друштву, веома застарела.

"Економска моћ, конкурентност, међународни утицај на светској политичкој сцени је могућа само заједно, иако ЕУ још нема ту глобалну тежину. Унија таква каква јесте је много већа од сваке земље чланице појединачно. Заговарање националистичких тенденција је нешто погрешно. Све земље чланице актуелне Уније и кандидати за чланство треба да буду позвани да дају допринос својим визијама које прелазе националне границе. Ниједна земља не може да буде успешна без добросуседских односа", рекао је он.

Упитао је "зашто бити националистички патуљак, када можемо бити џинови мира и благостања".

Указао је да је ЕУ, ако ништа друго, обезбедила 70 година мира на територији својих чланица, постигла је гаранцију за обезбеђивање основних људских права, високог стандарда живота, а и даље наставља борбу за једнаке прилике за све.

"Има наравно много проблема унутар ЕУ, имамо много домаћих задатака који предстоје, морамо бити иновативнији и успешнији. Морамо да будемо у прилици да осмислимо спољну политику која ће бити озбиљно схваћена у свету, што до сада није био случај. Али то не зависи од човека, то јест жене, која то покушава у околностима у којима је то немогуће урадити. Не требају реформе само Западном Балкану већ и ЕУ", нагласио је он.

Ван дер Белен је рекао да укључење Западног Балкана у ЕУ захтева храброст и визију на обе стране, како кандидата, тако и чланица Уније.

"Лицемеран однос према региону"

Александар Вучић је изјавио да су у области судства реформе несумњиво неопходне, да ситуација мора бити значајно унапређена, али да не види да је у Европи толико много боље по тим питањима него у Србији.

"Кад је реч о реформама које су неопходне у Србији али и другим земљама региона, и судству, људи су у праву (када износе примедбе), али зато радимо са ЕУ, ОЕБС-ом, шаљемо наше уставне амандмане Венецијанској комисији и добили смо њихово мишљење. Питање је недеље када ће се то наћи пред парламентом. Има још много тога да се уради, сигуран сам у то, признајем да ситуација мора бити значајно унапређење, али да ли је у Европи много боље него овде?", рекао је Вучић.

Приметио је да би по неким питањима био критичнији према Србији него ЕК у извештају.

"По питању људских права, слободе медија, видимо да у неким чланицама ЕУ или земљама кандидатима утицајни новинари бивају убијени, а то није Србија", истакао је он.

Додао је да према региону постоји та стара навика у ставовима и лицемеран однос.

"Имамо много посла, много тога морамо урадити, далеко смо од савршеног, нисмо Немачка, нити Фрацуска, Данска, Холандија, веома смо далеко од њих, али да вам кажем искрено, има земаља које нису дупло боље од нас, а неке су и горе", истакао је он.

Указао је и на економске показатеље.

"Можете да видите да Србија ради много боље него неке чланице ЕУ, по питању фискалне политике, буџетске дисциплине, јавног дуга, раста, радимо на прави начин, али оно што нам треба је да одржимо мир, стабилност и тога се плашимо овде, а не напорног рада", рекао је Вучић.

Председник је одговорио и на питање како види ситуацију када упреди САД са деловањем ЕУ у смислу демократизације региона и његовог довођења под западну сферу утицаја.

Навео је да се на Западном Балкану не може без Вашингтона, иако регион функционише под окриљем ЕУ и додао да Србија има добре односе са САД и поред супротстављених ставова о КиМ.

Каже да је недавно остварен помак, јер су у Вашингтону почели да слушају српске ставове.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво