Bivši ambasador Srbije u UN o političkom manevru Niki Hejli 

Misija UN je značajan element stabilnosti i kanal uticaja međunarodnih faktora na lokalnu situaciju na Kosovu i Metohiji i njen odlazak bi svakako imao posledice, ukazao je bivši ambasador Srbije pri UN Pavle Jevremović.

Sve posledice eventualnog odlaska UNMIK-a sa KiM, kako je to predložila sad već odlazeća ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli, trenutno je teško proceniti, ali bi ih bilo, smatra  bivši ambasador pri UN Pavle Jevremović.

On smatra da zasad nema nikakvog izgleda da će se to dogoditi.

"Misija UNMIK-a uspostavljena je na osnovu odluke Saveta bezbednosti UN i odgovarajuće rezolucije i za njeno gašenje bila bi potrebna saglasnost većine u tom telu UN, gde bi izvesno naišla na veto Rusije i moguće protivljenje Kine", rekao je Jevremović za Tanjug.

Jevremović, međutim, kaže da je svakako zanimljivo što je pismo izašlo u javnost i ocenjuje da to može da bude naznaka jednog od mogućih stavova SAD o misiji UNMIK-a za ubuduće. 

"Teško je zaključiti da li to znači promenu američkog stava i da li predstavlja neki oblik pritiska na UNMIK", kaže Jevremović, ali dodaje da je očigledno da postoji neka vrsta zasićenosti misijom UN, jer je status kvo na Kosovu, što se tiče tretmana u Savetu bezbednosti, već dugo godina nepromenjen. 

"Možda tumačim tu odluku kao poruku da bi trebalo da se revitalizira proces na Kosovu, nekakvo traženje rešenja na pozicijama američke politike. To rešenje svakako nama ne bi odgovaralo", kaže Jevremović. 

Jevremović pismo američke ambasadorke, kao uostalom i raniju odluku Velike Britanije da ne uvrsti redovnu raspravu o Kosovu na dnevni red, vidi kao političke manevre ipak bez većeg značaja i posledica. 

Dodaje, takođe, da je očigledno da postoji pritisak raznih aktera da se situacija na Kosovu i Metohiji na neki način razjasni, ali da je nejasno kako i na kojim linijama. 

"Sve je to deo jednog političkog kosovskog lonca", zaključuje Jevremović. 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je ranije da Srbija smatra da je usvajanje ove inicijative "šamar mirovnim naporima" i povratak politici pritisaka i da će se toj inicijativi suprotstaviti svim pravnim i političkim argumentima.

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli poslala je pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu u kome traži da se UNMIK povuče sa Kosova 9. oktobra, istog dana kada je objavila da se povlači sa mesta ambasadora SAD u UN. 

Navela je da je UNMIK ostao nepromenjen uprkos napretku i stalnom ponavljanju stavova većine članica Saveta bezbednosti UN da je ispunio svoj mandat.

Kako je rekla, bez redovne revizije mandata i misije UNMIK-a, "spoljne politike i stranke štetnih interesa" nastaviće da kao taoce drže vreme i važne resurse UN, zbog čega zahteva od Generalnog sekreterijata da iskoristi uticaj svojim autoritetom i inicira da se napravi izlazna strategija za UNMIK. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво