Ники Хејли тражи окончање мандата Унмика, Ђурић поручује да још ништа није решено

Амбасадорка САД у Уједињеним нацијама Ники Хејли затражила је од генералног секретара УН да се оконча мандат Унмика. Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је да ће се Србија тој иницијативи супротставити свим политичким и правним аргументима.

Марко Ђурић је на ванредној конференцији за новинаре рекао да Србија сматра да би усвајање иницијативе САД представљало "шамар мировним напорима", али и повратак политици притисака.

"Србија ће се овој иницијативи супротставити свим аргументима. И правним и политичким", рекао је Ђурић.

Директор Канцеларије Владе Србије навео је да још ништа није решено, а поготовo не питање статуса, као и да нису испуњени неки од главних задатака Резолуције 1244 Савета безбедности УН која је једини правни оквир.

"Иницијатива је утолико опаснија, јер долази у тренутку када привремене косовске институције покушавају да формирају војску Косова", навео је Ђурић.

Рекао је да једини оквир за дијалог Београда и Приштине јесте привремени режим УН.

Ова иницијатива ће представљати охрабрење сепаратистима у Приштини да наставе са политиком дугих цеви, рекао је Ђурић и додао да ће то допринети и наставку једностраног деловања у међународној заједници и да решење за односе Београда и Приштине не траже за преговарачким столом.

"Желим још једном да упозорим и подсетим да мандат мисије УН на КиМ (Унмик) није испуњен и у још једном кључном сегменту, а то је повратак прогнаних и расељених. Мисија УН на КиМ за ових 18 година још није испунила ниједан од својих главних задатака због којих је установљена, а то је повратак преко 200.000 протераних Срба и других неалбанаца са КиМ", навео је Ђурић.

Оценио је да би повлачење мисије УН у овом тренутку представљало признање неуспеха и капитулацију у борби за остварење неких од кључних циљева због којих су и успостављене УН.

Додао је да ће се о овоме обавити консултације и разговарати са пријатељима и партнерима Србије – сталним чланицама Савета безбедности УН Русијом, Кином, као и с другим чланицама Савета безбедности.

На питање новинара како иде процедура у УН, односно да ли Савет безбедности може бити прескочен у доношењу таквих одлука, Ђурић је рекао да ће Србија инсистирати на томе да све иде кроз Савет безбедности.

Шта пише у писму које је Ники Хејли упутила Гутересу?

Ники Хејли је писмо у којем од генералног секретара УН тражи да се оконча мандат Унмика послала 9. октобра, истог дана када је објавила да се повлачи са места амбасадора САД у УН.

Она је у писму навела да је Унмик остао непромењен упркос напретку и сталном понављању ставова већине чланица Савета безбедности УН да је испунио свој мандат.

Како је рекла, без редовне ревизије мандата и мисије Унмика, "спољне политике и странке штетних интереса" наставиће да као таоце држе време и важне ресурсе УН, због чега захтева од Генералног секретеријата да искористи свој утицај и иницира да се направи излазна стратегија за Унмик.

"Предузимањем таквих корака, СБ УН ће моћи да процени и оцени присуство мисије УН на Косову, као што радимо са свим мировним мисијама. Предузимањем тог корака такође ћемо унапредити нормализацију односа Србије и Косова и њихов заједнички циљ, да се интегришу са европским суседима. Такође сам уверена да ће таква процена рада Унмика и излазна стратегија очувати интегритет ваших сјајних напора у спровођењу реформи мировних мисија", написала је Ники Хејли.

Како је навела, када мировне мисије УН обаве добар посао, државе у којма се налазе у стању су да окончају конфликт, успоставе демократске политичке процесе и развију сопствене капацитете.

"Већ више година, мисија УН на Косову пружала је пример успешне мисије која решава сложен конфликт. Успех Косова, обележен десетогодишњицом проглашења независности, требало би да буде разлог за славље и симбол великог доприноса који су УН дале у очувању мира и стабилности у Европи", навела је Ники Хејли.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво