Otvoren Osmi Beogradski bezbednosni forum

Osmi Beogradski bezbednosni forum pod nazivom "Zajedništvom do odgovora na novu normalnost", tokom kojeg će se na 20 panela i sesija okupiti 111 govornika i više od 700 učesnika iz zemlje, regiona i ostalih delova Evrope i sveta, otvoren je u hotelu "Hajat".

Uvodnu reč na međunarodnoj konferenciji, koju organizuju Beogradski fond za političku izuzetnost, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Evropski pokret u Srbiji, imala je direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić. 

Sanja Stojanović Gajić je rekla da će tokom foruma tema biti EU kao globalni akter koji pokušava da interveniše sa različitim sredstvima u neposrednom susedstvu, kao što su Balkan, Bliski istok, ili Afrika i drugi kontinenti.

Ona je dodala da je ključni zadatak utvrditi kako se konkretno tumači termin "lokalni", odnosno ko bi trebalo da učestvuje u sveobuhvatnom rešenju, da li su to Srbi i Albanci, ili političke elite i na koji način bi trebalo da budu uključene, kao i šta mir znači za one koji bi trebalo da žive u miru. 

"Kako lokalna populacija definiše šta je bezbednost, mir, u svakodnevnom životu", rekla je Stojanović Gajić.

Prvog dana foruma okupiće se istraživači koji će voditi dijalog na temu "Koliko su odgovori EU na krize u okruženju prilagođeni specifičnostima konflikata", a u fokusu pažnje biće budućnost razvoja Zapadnog Balkana, doprinos EU reformama u BiH, turbulencije na Bliskom istoku itd.

Među učesnicima prvog dana foruma su i izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai, član Evropskog saveta za međunarodne odnose i bivši član tima za koji je predvodila Ketrin Ešton u dijalogu o Kosovu Robert Kuper, izvršni direktor Balkanske grupe za sistraživanje javnih politike Naim Rašiti...

Uvod u Beogradski bezbednosni forum, čiji je Tanjug medijski partner, bio je razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o odnosima Srbije i NATO pre nedelju dana. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво