Skupština o zaštiti životne sredine i "peščanoj mafiji", sutra glasanje

Skupština Srbija sutra će se izjasniti o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine, kao i o izmenama finansijskog plana RFZO.

Ministar za zaštitu životne sredine Srbije Goran Trivan rekao je da, prema procenama, u zemlji ima između 3.500 i 4.500 divljih deponija, mada on lično misli da ih ima i više.

"Problem je u tome, kako da to rešimo. Puno takvih mesta traži pomalo para, to je, znači, puno para, i to je priča da lokalnim samoupravama i ministarstvu treba i nešto novca da to rešimo", rekao je Trivan tokom rasprave koja je, tradicionalno četvrtkom, počela poslaničkim pitanjima.

Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta je prethodno ukazala da će korišćenje IPARD fondova, što je suština izmena zakona, podrazumevati i ispunjavanje određenih uslova, a da ima mnogo situacija u Srbiji gde oni nisu ispunjeni.

"Ponoviću problem koji postoji s peščanom mafijom koja je povezana s građevinskom mafijom. Radi se o eksploataciji peska i šljunka, uglavnom u nebranjenom delu leve obale sve tri Morave, Save i Dunava. Tamo se eksploatiše taj pesak i šljunak bez ikakve kontrole", rekla je Radeta.

Prema njenim rečima, ta "peščana mafija" je povezana s "građevinskom mafijom", jer oni, kako kaže, dobijaju jeftino, odnosno besplatno taj pesak, a građevinci to kupuju po povoljnim uslovima.

Kako kaže, tu se svakako pojavljuje ekološki problem, dolazi do promene toka reka, erozije obale, poplava čim padnu "tri kapi kiše", navodeći da su protiv takvog kriminala podnete samo četiri krivične prijave ove godine.

Ministar Trivan rekao je da ga lično "jako tišti taj problem s peskom i šljunkom".

"Lično smatram da je to jedan od najvećih problema, jer je reč o devastiranju resursa i na to nemamo pravo", odgovorio je ministar Trivan.

On je ponovio da bi voleo da su vode i šume u nadležnosti ekologije, jer bi se onda govorilo o resursima.

"Inspekcije zaista moraju da rade svoj posao. Ja ću ozbiljno razmisliti o tome i da nađemo osnov da se ekologija uključi u tu priču. Potpuno sam svestan kapitala, potpuno sam svestan ko se sve bavi ovim poslom, to me neće impresionirati i na ovaj način ste samo pokrenuli pitanje koje ćemo pokušati s kolegama iz drugih ministarstava da nekako rešimo", rekao je Trivan.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović je, govoreći o izmenama i dopunama zakona, rekao da u njima nije dovoljno naglašeno da nema zaštite životne sredine bez zaštite prirodnih bogatstava i da svako ko primenjuje IPARD sredstva mora da štiti životnu sredinu.

"Moramo u zakon da unesemo obavezu zaštite naših prirodnih i privrednih bogatstava. Ako to ne unesemo, nemojte posle da se žalimo kada neko zloupotrebljava naše resurse", podvukao je Obradović.

On je upitao i kako će se deliti IPARD sredstva i da li će novac dobijati samo članovi vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

"Da li u Srbiji može da se zaposli iko drugi u javnom sektoru ko nije član SNS-a? Da li će ova pretprisutpna sredstva dobijati bilo koji poljoprivrednik koji nije član SNSa? Kojim pravilnikom ćete to urediti", pitao je Obradović, a replicirao mu je šef poslanika SNS Aleksandar Martinović.

Martinović je rekao da je "koordinator (Saveza za Srbiju) Dragana Đilasa" u koaliciji sa onima koji su zatvorili sva moguća i nemoguća radna mesta u Srbiji, koji su zatvorili sve fabrike i uništili ekonomsku supstancu srpskog društva.

"Gospodin koordinator nam govori da je jedinja njihova politika - mrzimo Vučića, mrzimo SNS, a jako su nam dragi oni koji su sistematski radili na tome da se do temelja uništi srpska ekonomija", rekao je Martinović.

Skupština Srbija sutra će se izjasniti o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine, kao i o izmenama finansijskog plana RFZO.

Glasaće se i o Sporazumu vlada Srbije i Hrvatske o saradnji u oblasti zaštite životne sredine i ocuvanja prirode i Sporazum o očuvanju afričko-evroazijskih migratornih ptica vodenih staništa, potvrđivanje Protokola o održivom transportu uz Okvirnu konvenciju o zaštiti i održivom razvoju Karpata, kao i Predlogu zakona o potvrdivanju Sporazuma o očuvanju populacija slepih miševa u Evropi.

Među tačkama dnevnog reda je i utvrđivanje sastava stalnih delegacija Skupštine Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama.

broj komentara 0 pošalji komentar