Посланичка питања о изборима за националне савете, визама

Посланици Скупштине Србије наставили су расправу о амандманима на измене и допуне Закона о заштити животне средине, а седницу су почели постављањем питања члановима извршне власти.

Посланик Нове Србије - Покрет за спас Србије Ђорђе Вукадиновић питао је министарства унутрашњих и спољних послова на основу којих анализа су донели одлуку о укидању визног режима са Ираном, а после тога и повукли одлуку.

"Да ли та одлука о укидању безвизног реззима, односно увођење виза за грађане Ирана има везе с 'туристима' који се не враћају већ одлазе даље или траже визе овде", упитао је Вукадиновић.

Питао је да ли је можда притисак за Запада довео до укидања одлуке о укидању виза за грађане Ирана.

"Шта год да је у питању, показује да је та одлука донета на пречац, без довољно промишљања и процене и можда није лоше да такве ствари прођу скупштинску дебате, па и дебате на Одбору за спољне послове", рекао је Вукадиновић.

Имао је и питање за министарства спољних послова и просвете у вези с посетом генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга Филолошком факултету у Београду, тачније, желео је да зна да ли је пре свега Mинистарство просвете било обавештено о његовој посети тој образовној институцији.

"Да ли Министарство спољних послова сматра да има основа за неку реакцију поводом неприхватљивих изјава које је Столтенбeрг изнео пред студентима, укључујући и изјаву у којој каже да Срби имају лоша сећања на бомбрадовање, а да је то, с друге стране, рађено како би се заштитили цивили и зауставио Милошевићев режим", питао је Вукадиновић.

Посланик Двери Иван Костић питао је министре унутрашњих послова, привреде и пољопривреде које конкретне мере планирају да спроведу како би се повећала безбедност Срба у Ораховцу и Великој Хочи и како намеравају економски да ојачају грађане КиМ и помогну њихов опстанак.

"Тамо су учестале пљачке имовине преосталих Срба", подсетио је Костић.

Шеф посланичке групе Доста је било Саша Радуловић затражио је информацију о броју миграната у Србији и колико је до сада апликација поднето за азил.

"Мигрантима треба помоћи, али је потпуно нелогично да Србија буде прва земља у којој је могуће подношење апликације за азил", рекао је Радуловић.

Министра финансија Синишу Малог питао је да ли је број незапослених смањен због исељавања грађана, а не због повећања запослености.

Посланица Демократске странке Александра Јерков поставила је питање министру државне управе и локалне самоуправе на који начин ће то министарство успоставити механизме којима ће се спречити злоупотребе на изборима за саветe националних мањина.

Подсетила је да су демократе упозоравале да су закони, међу којима и Закон о националним саветима националних мањина, конципирани тако да омогуће страшну доминацију политичких странака на мањинску самоуправу.

"Дешава се то да се у појединим националним мањинама појављују стотине, хиљаде људи који се организовано уписују у посебне бирачке спискове, који преко ноћи постају припадници националних мањина, а на сам упис долазе организованим превозом", рекла је Јерков.

Министра Бранка Ружића је упитала и да ли му је познато да је појединим листама које нису блиске странкама које чине владајућу коалицију, било готово немогуће да дођу до оверивача.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара