Savet REM-a o izjavama delova opozicije

Savet Regulatornog tela za elektronske medije odgovorio je na kritike bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, ističući da on bez ikakvih ograda pokazuje da mu poštovanje zakona i nemešanje u rad nezavisnih regulatornih tela nije bila namera ni ranije, niti je to sada.

Od trenutka kada je osnovan, kao nezavisni regulator, REM je predmet dnevno-političkih partijskih prepucavanja, ali poslednji nastup Borisa Tadića, bivšeg predsednika Srbije, ipak prevazilazi i najluđu maštu, saopštio je Savet REM-a nakon jučerašnjeg saopštenja SDS-a.

Kako se navodi u saopštenju, "čovek, čija je nekadašnja funkcija trebalo da podrazumeva upravo poštovanje zakona i nemešanje u rad nezavisnih regulatornih tela, bez ikakvih ograda je pokazao da mu to, ni onda, ni sada, uopšte nije namera".

Umesto toga reagovao je na izjavu sadašnjeg predsednika Republike i to na onu, kako REM ističe, kojom se jasno poručuje da ne mogu političari da daju i oduzimaju frekvencije, i da novinari ne moraju da brinu zbog sumanutih ideja pojedinih aktera srpske političke scene.

"Umesto da to pozdravi, Boris Tadić je 'obrnuo igricu' i poštovanje zakona proglasio za nepoštovanje, a nepoštovanje zakona za osnovnu demokratsku tekovinu", ukazuje Savet REM-a.

"Zbog svega toga, REM ne može a da se ne zapita da li je u vreme Tadića to bilo normalno i uobičajeno? Da on i Dragan Đilas sednu i odluče ko može da ima frekvenciju, a ko ne? I ko sme da izdaje novine, a ko ne? I da li su, u to vreme, njih dvojica, van institucija i svakog zakona, neposlušne zabranjivali i slali u zatvor? I da li su, da podrže takve svoje aktivnosti, čak doneli i onaj nakaradni Zakon o informisanju, kojem je jedina funkcija bila da kažnjavanjem svakog suprotnog glasa podrži njihovu samovlast? Na kraju – da li njihova najava da će na svom sutrašnjem partijskom skupu raspravljati o nacionalnim frekvencijama i radu REM-a, znači da im je plan da to vreme vrate", navodi se u saopštenju.

Savet REM-a pita i da li onda treba da očekujemo ne samo oduzimanje frekvencija, nego i ukidanje regulatornih tela i ponovna hapšenja svih koji drugačije misle.

"Mi, zahvaljujući Tadićevom nastupu, znamo odgovor na ova pitanja. Zna i on, znaju i svi oni koji njega i Dragana Đilasa podržavaju u najavljenoj politici ukidanja, zabrana i zatvaranja, ali smo ubeđeni da je njihov broj isti kao i broj Tadićevih birača. Dakle, ispod cenzusa", ističe Savet REM-a.

I dok je tako, REM će, kako je naglašeno, nastaviti da radi po zakonu, da se zalaže za njegovo poboljšanje, da reaguje ne unapred, nego tek pošto se na televizijama dogodi nešto što je protivzakonito, i da insistira na svojoj nezavisnosti i odbijanju svakog pokušaja da bude zloupotrebljen u dnevnopolitičke svrhe i zarad "nečijih očigledno bolesnih ambicija".

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 11. okt 2018, 15:09)
anonymous [neregistrovani]

Nepotrebnost REM-a

REM ovakav kakav je uopšte nije potreban. Umesto da reševaju probleme oni izdaju politički ostrašćena saopštenja.

(četvrtak, 11. okt 2018, 14:27)
Miki [neregistrovani]

REM

Ovim je REM potvrdio partijsku pripadnost.O poslovanju po, kako kazu "zakonu" svedoce sadrzaji pojedinih medija.Procice i to valjda.Narod kaze:Nicija nije gorela do zore