Makalister: Srbija je na pravom putu

Verujem u posvećenost Srbije evropskom putu, rekao je izvestilac EP za Srbiju Dejvid Makalister i istakao da se nada da će u decembru biti otvorena nova pregovaračka poglavlja. Aleksandar Vučić je naglasio da očekuje pozitivnu rezoluciju kao i da Srbija jasno i nedvosmisleno stoji na evropskom putu štiteći svoj ponos i dostojanstvo.

Predsedavajući Komiteta za spoljne poslove i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister nada se da će izveštaj o Srbiji biti usvojen sa velikom većinom, kako bi se pokazala podrška evropskom putu Srbije.

Makalister je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je poseta usledila u pravo vreme, jer 9. oktobra u Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta treba da bude usvojen njegov izveštaj o Srbiji.

Najavio je da će Evropski parlament o izveštaju imati debatu 28. ili 29. novembra u Briselu.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju je istakao da je došao u Beograd kako bi razgovarao o nekim pitanjima i da razmenio mišljenje.

"Dobro je čuti šta srpski predsednik ima da kaže, ne samo o dešavanjima u Srbiji, već i regionu. Ovde sam da razgovaram o konačnim detaljima izveštaja", rekao je Makalister.

Izvestilac EP je naglasio da veruje u posvećenost Srbije evropskom putu, i naveo da će to biti istaknuto u njegovom izveštaju, kao nešto što se ne dovodi u pitanje.

Makalister je objasnio da je pristupni proces, i usaglašavenje sa pravnim tekovinama EU naporan posao.

"Otvoreno je 14 poglavlja i Srbija nastavlja sa putem u EU. Srbija je na pravom putu", naglasio je Makalister.

Nekoliko poglavlja su tehnički spremna za otvaranje, ukazao je on i izrazio nadu da će moći da budu otvorena na međuvladinoj konferenciji 10. decembra u Briselu.

"Kao izvestilac mogu da kažem što se više otvori to je bolje, jer će to biti ohrabrujući signal za Srbiju da nastavi reforme", rekao je Makalister ukazujući da je veoma važan napredak u poglavljivma 23 i 24, kao i kontinuirani koraci u poglavlju 35.

"Stojimo čvrsto na putu ka EU ali ponosni i dostojanstveni"

Predsednik Vučić je izjavio da očekuje da će buduća rezolucija o napretku Srbije ka članstvu u EU biti pozitivna i da će biti prepoznata posvećenost Srbije pristupnim pregovorima i članstvu u EU.

Vučić je zahvalio Makalisteru na njegom ličnom odnosu i podršci u EP u evrointegracijama Srbije i naznačio da je izvestilac EP uvek hteo da čuje šta Srbija misli.

Naveo je da "nikada ne komentarišemo tuđe ocene, ne molimo nikoga za poglavlja, ali očekujemo pozitivnu rezoluciju o našem napretku".

Pre kraja oktobra ili početkom novembra u Skupštini će biti izmene Ustava u vezi sa pravosudnim delom, najavio je, što je od značaja za poglavlja 23 i 24.

Kako je rekao, poglavlje 35 je od posebnog značaja za našu zemlju a tiče se odnosa sa Prištinom i rešavanju kosovskometohijskog problema.

Srbija jasno i nedvosmisleno stoji na evropskom putu i to će nastaviti štiteći svoj ponos i dostojanstvo i štiteći budućnost građana Srbije.

Dodao je, da smo, prepoznati po brojnim ekonomskim i političkim reformama, i da imamo ekonomski napredak.

Naveo je da je naša zemlja zaostajala u odnosu na mnoge evropske zemlje, da narod još teško živi, ali razumeju da Srbija krupnim koracima grabi napred, da imamo najnižu stopu nezaposlenosti u regionu, da će nam javni dug od 1. januara dogodine biti ispod 50 odsto BDP-a, da smo zemlja u prvih sedam-osam meseci ove godine sa višim rastom u Evropi, da imamo 56 odsto direktnih stranih investicija koje stižu u region, ali i poručio da hoćemo još više i još bolje.

On je rekao i da su razgovarali o regionu, da Srbija uvek pokušava da ima najbolje odnose bez obzira na to što ne dolaze uvek najpovoljnije i najprijateljskije izjave prema našoj zemlji.

Makalister je rekao da voli da dolazi u Srbiju i Beograd i sastaje se sa toliko političkih predstavnika, koji su postali i prijatelji, te da je počastvovan što je u društvu šefa Delegacije EU Sema Fabricija i novog ambasadora Nemačke Tomasa Šiba.

Na kraju je ponovio da se nada da će izveštaj o Srbiji u Evropskom parlamentu biti usvojen sa jasnom većinom, kako bi se Srbiji pokazala podrška na putu u EU.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво