Brnabićeva na prijemu kod Trampa – zahvalnost za razumevanje stavova Srbije

U Njujorku počinje 73. zasedanje Generalne skupštine UN. Delegaciju Srbije predvodi predsednica Vlade Ana Brnabić, koja je sinoć prisustvovala tradicionalnom prijemu kod američkog predsednika uoči generalne debate. Premijerka je zahvalila Donaldu Trampu na razumevanju za stavove Srbije, a u četvrtak će održati i govor pred Generalnom skupštinom. Sa premijerkom u delegaciji je i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Okupili su se predstavnici 193 zemalje članica svetske organizacije. U Njujorku su uvedene najstrože mere bezbednosti. Razgovaraće se o gorućim svetskim pitanjima, a govoriće uticajni svetski političari.

Predsednica Vlade Srbije se našla na prijemu među oko 200 svetskih zvaničnika koji su bar kratko razgovarali s predsednikom SAD Donaldom Trampom. 

Brnabićeva je rekla da je zahvalila Trampu u ime svih građana Srbije za jedno novo razumevanje Srbije i jednu otvorenost prema Srbiji – "da se razume naš stav i da se čuje naš glas". 

"Bilo je jako divno videti, i mislim da je to važno za građane Srbije, da Srbija zaslužuje jedno novo poštovanje u svetu, da svi prepoznaju napore predsednika Vučića da izgradimo jedan miran, stabilan, bezbedan region", poručila je Brnabićeva.

Ističe da je dijalog Beograda i Prištine uvek prva tema, ali da se govori i o reformama u Srbiji i dobrim ekonomskim rezultatima.

Na prijemu je, navela je premijerka, "bilo puno poznatih lica i partnera, starih saveznika i predstavnika zemalja s kojima još imamo otvorena pitanja".

"Bilo je jako zanimljivo i korisno biti na jednom mestu sa svim tim ljudima", navela je Brnabićeva.

"Prijem je bila prilika da se vidim sa svim predvodnicima delegacija, bilo je korisno i zanimljivo. Razgovarala sam sa predsednikom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom, premijerom Belgije, predsednicima Kipra i Austrije, prijateljima iz regiona, pre svega premijerom Bugarske Bojkom Borisovom", navela je premijerka.

Ana Brnabić se uoči otvaranja Generalne skupštine sastala sa republikanskim senatorom Ronom Džonsonom.

Premijerka Srbije će učestvovati i na skupu "Akcija za mir" posvećenom mirovnim operacijama, a u sredu će učestvovati i na globalnom "Blumbergovom" poslovnom forumu.

Uoči Generalne skupštine UN u čuvenom "Karnegi holu" na Menhetnu, čula se srpska muzika. Održan je koncert "Putovanje kroz zvuke Srbije", gde su se publici predstavili izvođači čija je zajednička crta ljubav prema srpskom melosu i ritmu.

Organizaciju koncerta podržalo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i brojni volonteri koji žive i rade u SAD.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво