Vučić: Pitanje naoružanja je unutrašnje pitanje Srbije, nikome ne pretimo

Nijednom izjavom nisam nikome pretio, želimo najbolje odnose sa Bošnjacima, ali ne želim da im budemo tema u kampanji, poručio je predsednik Aleksadar Vučić komentarišući izjave Bakira Izetbegovića. Ukazuje da je pitanje naoružanja unutrašnje pitanje Srbije, kao i Kosovo i Metohija. Srbija neće organizovati vojnu paradu, već vežbu kako bi se utvrdile sposobnosti naše vojske, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarao je na pitanja novinara nakon što je sumirao svoj dosadašnji boravak u Kini. Poručio je da zemlja koja je vojno neutralna mora da ima jaku vojsku kako bi odvratila svakog potencijalnog agresora. Ukazuje da je pitanje naoružanja unutrašnje pitanje Srbije.

Novinari su u Tjenđinu pitali predsednika Vučića kako komentariše izjave koje je predsednik SDA i odlazeći predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović dao za Kliks. Izetbegović je rekao da Vučić "govori da je za mir, a naoružava se" i da "govori o pomirenju sa Bošnjacima i da je za jedinstvenu BiH, a istovremeno prijateljuje i nijednom rečju se ne suprotstavlja Dodiku".

Izetbegović je rekao i da je došlo vreme za "odlučujuću odluku" o rešavanju pitanja "kosovskog čvora" i da, ako Vučić tu odluku donese, moraće mu se, navodi, priznati da ima hrabrost.

"To oko Kosova nisam razumemo, kakve veze Izetbegović ima sa Kosovom i Metohijom? Kada govorite o naoružavanju suverenih zemalja, direktno se mešate u njihove stvari. Ne razumem zašto to radi. Srbija nikome nije pretnja i nikada nikome nije zapretila, nijednom izjavom nisam to učinio. Želimo najbolje odnose sa Bošnjacima, ali ne želim da im budemo tema u kampanji", rekao je Vučić dodajući da je ostalo petnaestak dana do izbora u BiH i da žele da postignu poene tako što će loše govoriti o njemu ili o Srbiji.

Ukazao je da Srbija mora da se ponaša najodgovornije i da, kada god govori o BiH, govori o dejtonskoj BiH, ali i o poštovanju teritorijalnog integriteta Republike Srpske u skladu sa Dejtonom i u okvirima granica BiH.

"Politika Srbije usklađena je sa pravnim aktima BiH i međunarodnopravnim sporazumom. Ono što neki drugi govore o Sandžaku, Kosovu, mnogim drugim stvarima, govore suprotno našem Ustavu, međunarodnopravnom poretku i svemu drugom. Nije moje da im objašnjavam, već da ukažem našoj javnosti na tu činjenicu", rekao je predsednik.

Vežba umesto vojne parade 

Vučić je rekao da je Vojska Srbije pre pet godina imala profesionalne, izvanredne vojnike, ali da nije bila opremljena.

Za mesec ili dva biće održana velika pokazna vežba kako bi se utvrdilo za šta je sve danas sposobna vojska.

"Pitali smo se da li da pravimo paradu. Zašto bismo? Mislim da ćemo organizovati veliku vežbu, da proverimo za šta je sposobna vojska, da to ima smisla, a ne da izvedemo narod, ofarbamo tenkove i provozamo ih centralnim ulicama", rekao je Vučić.

Istakao je da vojska postoji kako bi odvraćala potencijalnog agresora, a ne da bismo pretili.

"Naša je stvar koliko ćemo oružja imati. Nemamo ga dovoljno, mnogo toga treba da nabavimo", rekao je Vučić.

Srbija je, napominje, jedina u regionu čiji nijedan deo rukovodstva nije iskazao želju za ulazak u NATO.

"Želimo da čuvamo vojnu neutralnost, za to nam treba snažna vojska da se svaki potencijalni agresor odvrati, a ne da napadamo. To bi bila katastrofa za srpski narod, ne pada mi na pamet bilo kakva ofanzivna uloga, želim ekonomski razvoj i da budemo šampioni u ekonomiji, a ne u nečemu drugom", poručio je predsednik Srbije.

Još jednom je ponovio da niko nema razloga da brine i da smo spremni da u slučaju prirodnih katastrofa svojom opremom pomognemo i u BiH.

broj komentara 15 pošalji komentar
(sreda, 19. sep 2018, 19:46)
anonymous [neregistrovani]

Greska

Nasi visoki zvanicnici ne bi smeli da upotrebljavaju izraz Sandzak.To je Raska oblast il Pesterska visoravan kako god...

(sreda, 19. sep 2018, 18:35)
Wakanda [neregistrovani]

Bakir

Bakir samo pokušava da sakupi političke poene, treba ga ignorisati.

(sreda, 19. sep 2018, 18:34)
Hamekame [neregistrovani]

Bakir

Izetbegović treba da zna da ako Srbija bude vojno jaka to znači mir na Balkanu.

(sreda, 19. sep 2018, 18:33)
anonimus [neregistrovani]

Odgovor

Bakira samo treba ignorisati.

(sreda, 19. sep 2018, 18:10)
anonymous [neregistrovani]

znaju oni

Oni samo time pokusavaju da skupljaju poene u svojim zemljama. Znaju i oni da Srbija ne planira nikoga da napada.

(sreda, 19. sep 2018, 16:00)
anonymous [neregistrovani]

Podrska

Srbija ima svoju zemlju i vojsku. Svaka vojska treba da ima potrebnu mehanizaciju, i inovativnu tehnologiju, spremnost i snagu da se odbrani od potencijalnih neprijatelja. Nema to straha za bilo koga.

(sreda, 19. sep 2018, 15:32)
anonymous [neregistrovani]

@Dodik mora da dobije ukor!

Dodik je predsednik Republike Srpske, a ne djak prvak da mu neko deli ukore. To bi bilo isto kao kada bi neko sa strane rekao ,Vucic mora da dobije ukor zbog toga i toga'. Dodika su izabrali gradjani Republike Srpske, i to niko a najmanje Izetbegovic i gradjani Federacije, nema pravo da negira volju gradjana Republike Srpske.
Sto se tice huskanja, da li ste nekada culi da Dodik preti ratom? Ja nisam! Ali zato jesam cuo na desetine puta pretnje ratom od strane Izetbegovica i Federacije. Toliko o tome ko huska.

(sreda, 19. sep 2018, 15:27)
Mara [neregistrovani]

Kosovo

Zasto bi nekome i pretili naoružanjem?!

(sreda, 19. sep 2018, 14:28)
anonymous [neregistrovani]

Bravo!

Odličan, kulturan i civilizacijski odgovor predsednika Srbije odlazećem članu Predsedništva BiH. Srbija poštuje teritorijalni integritet Srpske i BiH po Dejtonu. Svaka čast.

(sreda, 19. sep 2018, 13:50)
anonymous [neregistrovani]

Хрватска

"на Србију треба рачунати у будућности"
Вероватно као што су рачунали на то да ми проливамо крв ословађајући их иако су били на пораженој страни у Првом светском рату, а онда да нам се захвале као што су се захвалили током и у време распада СФРЈ. Сарадња да, али само ако имамо интерес велики из тога - иначе никад. Никакво братство и јединство, само пословна сарадња.