Vučić u Tjenđinu – otvaranje Ekonomskog foruma i sporazumi sa provincijom Hebej i "Hbisom"

Državna delegacija Srbije predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem učestvuje na letnjem zasedanju Svetskog ekonomskog foruma u gradu Tjenđinu – poznatijem kao "Letnji Davos". Potpisana dva dokumenta sa provincijom Hebej i kompanijom "Hbis". Na kraju posete sastanak sa kineskim premijerom Li Kećangom.

Aleksandar Vučić je prisustvovao otvaranju 12. godišnjeg sastanka pod nazivom "Novi pobednici" u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma, posle čega je usledio susret sa guvernerom provincije Hebej Su Đinom i predstavnicima kompanije "Hbis", koja je vlasnik Železare u Smederevu.

Tema razgovora bila je dosadašnja saradnja i mogućnosti za njeno dalje unapređenje, a potpisana su dva dokumenta o saradnji.

Guverner provincije Hebej rekao je da je zajednički cilj da Železara u Smederevu dobro radi i funkcioniše i da će učiniti sve što smatraju da je neophodno, i što Vlada Srbije smatra neophodnim, da bi Železara radila kako treba.

Vučić je uzvratio da je i njemu drago što Železara sada dobro radi, što je povećala kapacitet proizvodnje za 30, a profit za 39 odsto. Dodao je da je juče na sastanku sa predsednikom Si Đinpingom najviše pažnje posvećeno upravo Železari, odnosno da je Si o njoj govorio kao o nečemu što doživljava i emotivno, a ne samo kao ekonomski projekat.

Razgovaralo se i o drugim mogućim projektima u Srbiji, od kojih je najvažnija mogućnost da kompanije iz Hebeja izgrade industrijsku zonu u Beogradu.

U prisustvu predsednika Srbije državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović potpisao je Memorandum o razumevanju o kinesko-srpskom industrijskom parku u Smederevu sa provincijom Hebej.

Takođe je potpisao i Protokol o razumevanju Ministarstva privrede i "Hbisa".

Vučić se u Tjenđinu sastao i sa osnivačem Foruma Klausom Martinom Švabom, kao i sa predsednikom Svetskog ekonomskog foruma Berge Brendeom.

Usledio je ručak sa kineskim kompanijama koje su zainteresovane da ulažu u Srbiji.

Predsednik Srbije se sastao i sa kineskim premijerom Li Kećangom, sa kojim je, kako je najavljeno, razgovarao o ekonomskoj saradnji pre svega u oblasti inovativnih tehnologija, kao i o mogućnosti da Kina pomogne Srbiji u inovacionim tehnologijama i razvoju novih visokotehnoloških proizvoda.

Od premijera se čulo da bi Kina volela da i ubuduće vidi nezavisnu, samostalnu i jaku Srbiju, rekao je Vučić posle sastanka sa Li Kećangom.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво