Srpska delegacija u Kini – evropske dileme na novom “Putu svile“

Predsednik Srbije s najbrojnijom delegacijom do sada, putuje u višednevnu posetu Kini. Peti put, Aleksandar Vućić će se susresti s kineskim kolegom. Očekuje se da bude potpisano 10 sporazuma, među kojima najvažniji sa Ciđinom o RTB-u Bor, zatim za gradnju fabrike guma u Zrenjaninu, finansijski ugovor za obilaznicu oko Beograda. Ipak, na saradnju Kine sa 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, EU ne gleda blagonaklono.

"Pojas i put", projekat kineskog predsednika za povezivanje sa Evropom i Afrikom, drugu ekonomiju sveta odavno je doveo u naš region. Danas je Evropska unija zabrinuta da bi mogla da bude skinuta s pozicije glavnog igrača na Zapadnom Balkanu.

"Važno je da zemljama Zapadnog Balkana ponudimo pouzdanu evropsku perspektivu, jer se inače okreću drugim zemljama, poput Kine, koje su već spremne i nemaju vrednosti koje imamo", kaže Hajko Mas, ministar spoljnih poslova Nemačke.

Odgovor stiže i iz zemlje u koju stiže kineski novac.

"Je li 'Bor' bio na tenderu, je li mogao svako da se javi, javili su se samo Kinezi i Rusi sa ozbiljnim ponudama", rekao je predsednik Vučić.

Kina je ranije opredelila tri milijarde za investicije i kreditiranje projekata u ovom delu sveta. Na primedbe da želi da podeli Evropu, odgovara – Evropa bi trebalo da je zahvalna Kini, jer kroz saradnju jačanja ekonomije njenih zemalja.

"Radimo u duhu našeg zajedničkog interesa koji odgovaraju našim dvema zemljama, ali nikome trećem ne smetamo. U isto vreme kada mi radimo, nemamo političke preduslove", kaže ambasador Kine u Srbiji Li Mančang.

"U ekonomskom smislu ne može se porediti ekonomsko prisustvo ni u jednoj od 16 zemalja,  niti u Srbiji, dominantne su investicije iz EU, SAD, ali ono čega se oni plaše, to je velika zavisnost prema Kini kroz dugovanja", kaže Dragana Mitrović, profesor FPN-a.

Iz Kine su uglavnom dolazili krediti. Na primedbe da su nepovoljni, domaća strana odgovara – kamatna stopa je oko dva odsto, a grejs period između pet i sedam godina. Međutim, posao sa Železarom i RTB-om i novom fabrikom guma u Zrenjaninu, menjaju sliku.

"Možemo da se nadamo da je to početak drugog trenda i početak talasa direktnih stranih investicija, bilo da su u pitanju akvizicije, preuzimanja, strateška pratnerstva ili otvaranje novih pogona", kaže Mitrovićeva.

Srbija se takvim poslovima nada, a tokom predstojeće posete ih i potpisuje, poput RTB-a.

"To je ugovor za spas istočne Srbije, to nije samo za Bor, to je za Majdanpek, Negotin, Kladovo, za Zaječar, Knjaževac, Boljevac. Nama će se to osetiti već u 2020. sa dodatnih 1,5 odsto rasta na godišnjem nivou", kaže predsednik Vučić.

Novac iz Kine dolazi i u Zrenjanin.

"Ugovor sa 'Linglongom', to je ugovor od gotovo milijardu dolara, ne moram da kažem da je to nešto što menja sve u Zrenjaninu", rekao je Vučić i najavio potpisivanje novih sporazuma od 100 miliona evra sa kompanijom koji se bavi cinkom, takođe investicija u Zrenjanin.

Osim razgovora o investicijama, vodiće se i jedan o kupovini. Predsednik veruje da bi baš od Kine Srbija mogla prvi put da kupi naoružane bespilotne letilice, i pre kraja godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво