"Poseta Kini jedna od najznačajnijih"

Tokom posete Kini biće potpisano deset veoma važnih aranžmana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. U Njujork, ističe, najverovatnije ide premijerka Ana Brnabić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da će njegova predstojeća poseta Kini biti jedna od najznačajnijih poseta koju je ikada imao, kako ekonomski tako i u političkom smislu.

"Ponosan sam na činjenicu što ću se po peti put sastajati sa predsednikom Kine Si Đinpingom. To je velika čast za našu zemlju. Sastaću se po četvrti put sa premijerom Li Kećangom", rekao je Vučić nakon obilaska KBC Zemun.

Istakao je da je izuzetno srećan zbog toga, ali ne zato što je to čast lično zbog njega, već zbog naše zemlje, jer će tokom posete biti potpisano deset veoma važnih aranžmana.

S tim u vezi je podsetio da treba da bude potpisan preliminarni ugovor sa Šandong kompanijom oko investicije od milijardu doalra u Zrenjanin, kao i sa Ciđinom za RTB "Bor".

Ukazao je da je Srbija zbog ranijeg delovanja došla do 1,1 milijardu minusa u Boru, a da je sada pronađen strateški partner koji je najmoćnija fabrika.

"Verujem da ćemo time rešiti problem u Boru, kao što smo oko železare u Smederevu", naglasio je predsednik.

Vučić je istakao da očekuje da će rešiti, tokom posete, i pitanje Industrijskog parka, te najavio da će biti potpisano više raznovrsnih infrastrukturnih projekata.

"To je jedna, u smislu novca o kojem pričamo, jedna od najznačajnih poseta, koju sam ikada imao. Važna je i u političkom smislu radi daljeg unapređenja saradnje, kao i da potvrdimo da predsednik Si ubaci Srbiju, ako može još u ovoj godini, ili prvoj polovini iduće, u svoj program putovanja. Tada bi znao da sam jedini predsednik koji je dočekao šefa kineske države dva puta", naglasio je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da je prijateljstvo Srbije i Mađarske, Srba i Mađara, veoma teško urušiti.

"Odnos Srbije i Mađarske je dobar. Skidam kapu Ištvanu Pastoru što je mnogo učinio na približavanju srpskog i mađarskog naroda. Skidam kapu i Orbanu na tome, a i ja sam tome po malo doprineo", rekao je Vučić.

Podsetio je da Mađari u svakom trenutku i na svakom mestu glasaju za nas, podržavaju evropski put Srbije.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво