"Poseta Kini jedna od najznačajnijih"

Tokom posete Kini biće potpisano deset veoma važnih aranžmana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. U Njujork, ističe, najverovatnije ide premijerka Ana Brnabić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da će njegova predstojeća poseta Kini biti jedna od najznačajnijih poseta koju je ikada imao, kako ekonomski tako i u političkom smislu.

"Ponosan sam na činjenicu što ću se po peti put sastajati sa predsednikom Kine Si Đinpingom. To je velika čast za našu zemlju. Sastaću se po četvrti put sa premijerom Li Kećangom", rekao je Vučić nakon obilaska KBC Zemun.

Istakao je da je izuzetno srećan zbog toga, ali ne zato što je to čast lično zbog njega, već zbog naše zemlje, jer će tokom posete biti potpisano deset veoma važnih aranžmana.

S tim u vezi je podsetio da treba da bude potpisan preliminarni ugovor sa Šandong kompanijom oko investicije od milijardu doalra u Zrenjanin, kao i sa Ciđinom za RTB "Bor".

Ukazao je da je Srbija zbog ranijeg delovanja došla do 1,1 milijardu minusa u Boru, a da je sada pronađen strateški partner koji je najmoćnija fabrika.

"Verujem da ćemo time rešiti problem u Boru, kao što smo oko železare u Smederevu", naglasio je predsednik.

Vučić je istakao da očekuje da će rešiti, tokom posete, i pitanje Industrijskog parka, te najavio da će biti potpisano više raznovrsnih infrastrukturnih projekata.

"To je jedna, u smislu novca o kojem pričamo, jedna od najznačajnih poseta, koju sam ikada imao. Važna je i u političkom smislu radi daljeg unapređenja saradnje, kao i da potvrdimo da predsednik Si ubaci Srbiju, ako može još u ovoj godini, ili prvoj polovini iduće, u svoj program putovanja. Tada bi znao da sam jedini predsednik koji je dočekao šefa kineske države dva puta", naglasio je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da je prijateljstvo Srbije i Mađarske, Srba i Mađara, veoma teško urušiti.

"Odnos Srbije i Mađarske je dobar. Skidam kapu Ištvanu Pastoru što je mnogo učinio na približavanju srpskog i mađarskog naroda. Skidam kapu i Orbanu na tome, a i ja sam tome po malo doprineo", rekao je Vučić.

Podsetio je da Mađari u svakom trenutku i na svakom mestu glasaju za nas, podržavaju evropski put Srbije.

broj komentara 8 pošalji komentar
(petak, 14. sep 2018, 08:13)
Lila [neregistrovani]

Investucija

Treba nam jos kineskih investicija

(petak, 14. sep 2018, 08:12)
Maja [neregistrovani]

Odnosi

Trebaju nam jaci odnosi sa Kinom.

(petak, 14. sep 2018, 00:52)
Sanja [neregistrovani]

Kina

Za nastavak saradnje sa Kinom , koja je do sada donela mnogo dobrih investicija moramo ostvariti što više međusobnih poseta.

(petak, 14. sep 2018, 00:46)
Goran [neregistrovani]

Zadatak

Održavanje dobrih prijateljskih odnosa sa tako velikom, ekonomski jakom zemljom je sigurno veoma važan zadatak.

(četvrtak, 13. sep 2018, 20:31)
Wakanda [neregistrovani]

Kina

Kinezi su naši glavni i najveći investitori.

(četvrtak, 13. sep 2018, 17:36)
Fudbaler [neregistrovani]

Kina

Poseta Kini je jedan od najznačajnih poseta koja će se desiti do kraja ove godine, jako je važno da se pronađu zajednički projekti koji će se finansirati iz oblasti infrastrukture.

(četvrtak, 13. sep 2018, 15:39)
Nikola [neregistrovani]

"Посета Кини једна од најзначајнијих"

Ova poseta je veoma značajna pogotovu što su Srbija i Kina dve prijateljske države koje mnogo sarađuju.

(četvrtak, 13. sep 2018, 15:19)
Горан [neregistrovani]

Кина и Русија су наша будућност

Окренимо се нашим стратешким пријатељима Кини и Русији. Кина и Русија могу да препороде Србију својим улагањима и стратешком политичком подршком Србији у УН. Еворопској Унији постоји итекако добра алтернатива.