Vučić: Posle dosta vremena, neko u SAD hoće da čuje i stav Beograda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je predsedniku SAD Donaldu Trampu, potpredsedniku Majklu Pensu i senatoru Ronu Džonsonu na tome što posle dosta vremena neko u SAD hoće da čuje i stav Beograda. Džonson je istakao da će američka administracija podržati i dati prostor predsedniku Vučiću da pronađe fleksibilno rešenje za kosovsko pitanje.

Aleksandar Vučić je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa senatorom Ronom Džonsonom, rekao da i američkog senatora trenutno više brinu politička nego ekonomska pitanja.

"Ako bi bio održiv mir u regionu, ne bi bilo nikakvih problema za ekonomiju u budućnosti", rekao je Vučić.

Na sastanku je bilo reči o daljem unapređenju odnosa SAD i Srbije. "U svim društvenim oblastima ima mnogo prostora za unapređenje", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je zahvalio predsedniku SAD Donaldu Trampu, potpredsedniku Majklu Pensu i senatoru Ronu Džonsonu na tome što posle dosta vremena neko u SAD hoće da čuje i stav Beograda.

"Mi nemamo uvek u svemu i po svim pitanjima iste stavove, ista mišljenja, naprotiv, ali danas o svemu tome razgovaramo i trudimo se da pronađemo zajedničke imenitelje u svim važnim pitanjima, da prevaziđemo teškoće koje su postavljale barijere u prošlosti između nas, da ih prevazilazimo i da napravimo najbolje odnose između Srbije i SAD", istakao je Vučić.

Istakao je da je upoznao senatora Džonsona i o poseti KiM.

"Vidim da su i ambasada SAD, pa čak i gospodin Džonson, bolje upoznati sa sadržajem mog govora nego oni koji bi trebalo, oni koji su morali da slušaju ili bar pročitaju to što sam govorio", rekao je Vučić.

Ukazao je da bi bilo važno kada bismo imali više pomoći i podrške i iz regiona, i iz Evrope, i iz sveta.

"Ljude koji bi zaista hteli da čuju šta neko stvarno govori, a ne da izvlače iz konteksta ono što im odgovara, zarad svojih politika koje i nisu baš pokazale naročiti uspeh", dodao je Vučić.

Rekao je da veruje da će iz godine u godinu Srbija uspeti da gradi sve bolje odnose sa SAD i da Džonsonu za to pripadaju velike zasluge.

Vučić kaže da Srbija poštuje Džonsona i da njegove reči sa poštovanjem slušaju u našoj zemlji.

Rekao je, takođe, da je to treća poseta Džonsona Srbiji i da pokazuje čvrsto opredeljenje i želju da se ubrzano razvijaju odnosi dve zemlje.

"Najpre sam mu zahvalan što je od našeg prvog susreta bio neko ko je hteo da sasluša srpsku stranu i šta Srbi imaju da kažu. To nije slučaj u mnogim delovima sveta. Džonson se uvek zalagao za mir i stabilnost na Balkanu, što je i politika koju Srbija vodi", rekao je Vučić.

Naveo je da se Džonson koliko je to moguće zalagao svojim znanjem, autoritetom da pomogne stvaranje okruženja koje bi nas dovelo do kompromisnog rešavanja problema Beograda i Prištine.

Ukazao je da je sa Džonsonom uvek najbolje razgovarati o ekonomskim pitanjima pošto je zaista ekspert u toj oblasti. 

Vučić je zahvalio Džonsonu na poseti i na tome što je uvek bio spreman da sasluša šta imaju da kažu i Srbi i Srbija. 

Dodao je i da će imati radnu večeru, kao i da ih očekuju i drugi sastanci.

"Nema rešenja za KiM bez velikih sila"

Predsednik Vučić je izjavio da nema rešenja za pitanje Kosova i Metohije bez SAD, Nemačke i Rusije.

Vučić je na pitanje novinara o tome da Rusija traži da se KiM vrati u pravni sistem Srbije, a da SAD i Nemačka od Srbije traže da prizna nezavisnost, rekao da bi bilo važno da velike sile podstaknu razgovor između Srba i Albanaca.

Kako je rekao, smatra da je bilo kakav sporazum gotovo nemoguće postići, ali, ako bi se dogodilo da se to postigne, bilo bi važno da to podrže velike sile.

Predsednik je tako odgovorio na pitanje kako vidi najnoviju izjavu ruskog ambasadora da Kosovo treba "da se vrati u pravno i državno polje Srbije, u skladu sa međunarodnim pravom".

Dodao je da nije pročitao izjavu ruskog ambasadora, ali da je Rusija uvek bila na našoj strani, te razjasnio da kad kaže na "našoj strani" – misli na strani međunarodnog prava, kao što SAD i Nemačka smatraju da je međunarodno pravo bilo na njihovoj strani kada su priznavali nezavisnost Kosova i u tome smo se razlikovali. 

"Upravo to i jeste jedan od ključnih razloga zašto nam je potrebno rešenje kojim ćemo i jedni i drugi biti jednako nezadovoljni ili makar pomalo zadovoljni", rekao je Vučić i dodao da je to pitanje odgovornog i ozbiljnog odnosa. 

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je ranije u intervjuu da Kosovo treba da se vrati u pravno i državno polje Srbije u skladu sa međunarodnim pravom. 

Džonson: Nećemo nametnuti rešenje, daćemo prostor Vučiću

Američki senator Ron Džonson istakao je da će američka administracija pod predsednikom Donaldom Trampom podržati i dati prostor predsedniku Vučiću da pronađe fleksibilno rešenje za kosovsko pitanje.

"Mi znamo koju odgovornost imamo i da imamo šta da ponudimo. Nećemo nametnuti nikakvo rešenje. Podržaćemo predsednika Vučića i dati mu prostora da pronađe fleksibilno rešenje", rekao je Džonson.

"Imate hrabrog lidera. On želi najbolje srpskom narodu", dodao je Džonson.

Izrazio je uverenje da će Vučić biti hrabar da reši ovaj problem, za šta može da računa, kaže, na svu njegovu podršku.

"Daću sve od sebe da vam dam podršku, kao i ljudima koji žele da se bave ovim pitanjem, ljudima na Kosovu i u Srbiji, koji se bore za mir i stabilnost", poručio je američki senator. 

Džonson je istakao da američki narod želi da Srbiju vidi uspešnu. 

"Svi smo ljudska bića i želimo iste stvari – mir, bezbednost, stabilnu situaciju, gde možemo da dižemo porodice, da imamo posao, prosperitet, perspektivu. Američki narod želi to sve za sve na svetu. A kada mi obratimo pažnju na jedan deo sveta, kao što su Srbija ili Balkan, razumejte da je to nešto što želimo za vas", podvukao je Džonson.

Džonson je čestitao Vučiću na ekonomskom napretku Srbije, rekavši da SAD vole to da vide. 

Podsetio je da je američka administracija nedavno ugostila srpsku premijerku Anu Brnabić i šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića povodom stote godišnjice podizanja srpske zastave na Beloj kući. 

"Lepa je slučajnost što se to dešava u trenutku kada postoji mogućnost napretka Srbije i može dati rešenje za dugotrajni problem, da se pomogne da se stabiliše ne samo Srbija već i ceo Balkan", objasnio je Džonson. 

Ukazao je da je SAD jasno koliko je Srbija bitna za uspeh balkanskog regiona u celini, kao i važnosti da se kosovski problem reši.

broj komentara 13 pošalji komentar
(utorak, 11. sep 2018, 10:13) - Fudbaler [neregistrovani]

Rešavanja KiM

SAD podržava politiku mira I stabilnosti podržava, politiku razvoja i napretka, rešenje za KiM. Konačno su stali na stranu Aleksandra Vučića.

(utorak, 11. sep 2018, 08:53) - aaaa [neregistrovani]

Saradnja

Podrška SAD-a je veoma važna za Srbiju

(utorak, 11. sep 2018, 08:51) - MILA [neregistrovani]

Saradnja

Srbija sad je već jasno ima podršku SAD-a što je ogroman uspeh i velika zasluga politike Aleksandra Vučića.Konačno imamo pravog državnika!

(utorak, 11. sep 2018, 08:18) - Srna [neregistrovani]

Podrska

Jedini covek koji mirnom politikom moze doci do resenja jeste nas predsednik Vucic.Podrska SAD-nikada veca nije bila za nasu zemlju.Idemo hrabro napred uz naseg predsednika!

(ponedeljak, 10. sep 2018, 21:48) - Dragana [neregistrovani]

Srbija

Zaista je lepo cuti da se o Srbiji prica lepo i pozitivno, i da ona vise nije zemlja koju smatraju nebitnom. Srbija jeste mala zemlja, ali trenutna vlast je doprinela napretku Srbije i boljoj i lepsoj slici o nasoj drzavi i nasem narodu.

(ponedeljak, 10. sep 2018, 21:11) - Mike [neregistrovani]

Radan

Jos samo kad bi Srbija izrazila spremnost da Americka baza moze ostati na Kosovu ako bi se nekim slucajem usvojio Ruski predlog za rasenje konflikta.

(ponedeljak, 10. sep 2018, 21:10) - anonymous [neregistrovani]

Diplomatija

Dobro je da se velike sile ukljuce u problem bez njih nema resenja

(ponedeljak, 10. sep 2018, 20:17) - anonymous [neregistrovani]

slika

Ovo je jedna velika pobeda Srpske diplomatije, i želja Vučića da se čuje i reč Srbije kada je rešavanje Kosovskog problema u pitanju. Senator Džonson, Srbiju vidi kao zemlju koja se bori za mir i stabilnost na ovim prostorima, zemlju koja se snažno ekonomski razvija i postaje jedna od vodećih u ovom delu Balkana.

(ponedeljak, 10. sep 2018, 20:12) - Zoran [neregistrovani]

Diplomatija

Ogromni pamak i uspeh Srpske diplomatije se vidi na svakom koraku.

(ponedeljak, 10. sep 2018, 20:09) - anonymous [neregistrovani]

Komentar

Posle toliko godina konacno da se u SAD prica i o Beogradu