Чепурин: Косово мора да се врати Србији

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин рекао је да је Косово српска земља, њена колевка и њена светиња и да треба да се врати у правно и државно поље Србије у складу са међународним правом.

У интервјуу за часопис Московског државног института међународних односа Министарства спољних послова Русије, амбасадор Александар Чепурин рекао је да је ситуација са Косовом иста као са Кримом, који је руска земља и који се вратио Русији.

Постоји резолуција Савета безбедности УН 1244 од 10. јуна 1999. године, према којој је Косово део Србије и не постоји никакав други међународни правни оквир, истакао је Чепурин, преноси Спутњик.

Према његовим речима, самопроглашена псеудодржава Косово данас постоји сама по себи, а одвојена је од Србије квазиграницом.

"Притом, на северу Косова и Метохије компактно живе Срби и у Косовској Митровици, Зубином Потоку, Лепосавићу и Звечану где се власт Приштине практично не примењује", рекао је Чепурин.

Говорећи о званичном ставу Русије када је у питању Косово, Чепурин је рекао да ту постоје три момента.

"Прво, ми не признајемо државу Косово и строго се придржавамо Резолуције 1244. Само Београд и Приштина могу да се договоре о статусу и степену аутономије те покрајине. Друго, та одлука мора се донети без дрског притиска Запада на Београд и треће, ми ћемо бити спремни да помогнемо у потрази за компромисом и одрживим решењем", прецизирао је Чепурин.

Додао је да је Русија спремна да подржи оне компромисе које ће народ Србије сматрати прихватљивим.

"Иницијатива и дефиниција става је на Србији, а улога Русије је у могућој помоћи на захтев српске стране, али је важно напоменути да сада све више земаља размишља о повлачењу признања Косова", рекао је Чепурин.

Оценивши да се данашњи руско-српски односи граде на духовном и емоционалном нивоу, јер смо рођаци по крви и вери, Чепурин је нагласио да Русија поздравља војну неутралност Србије, њено одбијање да се придружи НАТО-у, као и чврст став о неувођењу антируских санкција.

То није воља неког лидера, већ је став већине српског народа и сваки лидер који поступи другачије неће остати на власти, рекао је Чепурин.

Наводи и да многи у Србији улазак у Европску унију повезују са богатијим животом, што, како је рекао, није тачно.

Притисак Американаца расте, али Београд не намерава да капитулира пред Западом који користи ЕУ као "шаргарепу" да би натерао Србију на уступке, рекао је Чепурин.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво