Reagovanja na zabranu Vučićeve posete Banjama

Blokiranjem puta srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću prištinske vlasti poslale lošu poruku i pokazale da su zarobljene u prošlosti, samo su neka od brojnih reagovanja na zabranu Vučićeve posete Banjama.

Predsednik Srbije bio je danas onemogućen da obiđe Srbe u selu Banje, gde se uputio uprkos tome što su Albanci postavili blokade na putevima.

Premijerka Ana Brnabić smatra da takvi događaji pokazuju svu kompleksnost i osetljivost situacije na KiM, kao i to da su predstavnici Albanaca na KiM neozbiljni, neodgovorni, nepredvidi i ne poštuju dogovore.

Prvi potpredsdnik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je ovo slika i prilika kosovskih vlasti.

Blokade i izjave koje dolaze od albanskih političara pokazuju opšti haos koji postoji na KiM, rekao je Dačić.  

Predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je da je Priština time što je sprečila predsednika Vučića da poseti Srbe u Banjama, još jednom pokazala da nije zrela i sposobna da osigura bezbednost, slobodu kretanja i obezbedi poštovanje dogovora. 

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović poručila da je Vučićeva poseta Kosovu i Metohiji pokazala da Srbija želi mir i dijalog i da čini sve da zaštiti interese srpskog naroda na KiM. 

Mihajlovićeva je ocenila da su "blokiranjem puta srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je došao na Kosovo i Metohiju s porukom mira, prištinske vlasti pokazale da su zarobljene u prošlosti, da nisu u stanju da osiguraju bezbednost na Kosovu i da kratkovidim i sebičnim interesima sprečavaju kompromis o zajedničkoj budućnosti Srba i Albanaca".

Dvodnevnim boravkom na Kosmetu, Vučić je poslao nedvosmislenu i značajnu poruku, i to u jednom komplikovanom trenutku kada iz Prištine stižu veoma razgovetno negativne i snažno preteće poruke, a iz međunarodne javnosti dosta nerazgovetne poruke podrške nastojanjima da se dijalogom dođe do nekih novih, fleksibilnih rešenja, ocenila je srpska ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.  

U izjavi za Tanjug, Joksimovićeva je rekla da "Priština pokazuje veliki kapacitet za pretnje nasiljem i pozivanje na sopstvenu suverenost, ali nikakav kapacitet za mirni dijalog a kamoli za ispunjavanje preuzetih obaveza, posebno na međunarodnom planu". 

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić ukazao je da se još uvek čeka jasna reakcija međunarodnih predstavnika na blokadu puteva.

"Dok s jedne strane imate ispruženu ruku predsednika Vučića, kako bi se napokon uspostavio mir na ovim prostorima i eventualno pronašao taj kompromis, s druge strane imate barikade, napade i na novinare koji su izveštavali sa lica mesta, sprečavanje predsednika da obiđe Srbe u selu Banje. To potvrđuje da Albanci nisu spremni na dogovor, da ispružena ruka predsednika ruka mira ostaje u vazduhu, jer s druge strane nema nijednog Albanca koji bi bio dostojan da uđe u tu priču i omogući postizanje mira", naglasio je Simić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je zabrana kretanja predsedniku Srbije na Kosovu i Metohiji loša poruka marionetskih vlasti u Prištini. Smatra da Vučić radi odgovoran narodni, državni i nacionalni posao, a da ovaj potez govori o takozvanim kosovskim vlastima. 

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić kaže da je način na koji Aleksandar Vučić reaguje najbolja odbrana srpskih interesa.

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot napisao je na Tviteru da su tenzije tokom posete predsednika Srbije Kosovu još jednom naglasile potrebu za kompromisom i normalizacijom odnosa.

"Šteta je što su barikade na putevima sprečile predsednikovu planiranu posetu selu Banje, ali je dobro što je ostatak njegove važne posete Kosovu nastavljen bez incidenata", napisao je Skot.

Oglasio se i ambasador SAD u Prištini Greg Delavi koji je izjavio da je potrebno još više rada da se smanje tenzije i da se normalizuju odnosi između Beograda i Prištine. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи