Ministri o godišnjici akcije "Oluja"

Navršavaju se 23 godine od akcije "Oluja" u kojoj je ubijeno ili nestalo oko 2.000 Srba, a proterano više od 220.000. Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović poručila je da je u interesu čitavog regiona da Srbija i Hrvatska rešavaju otvorena pitanja, ali da to ne može izbrisati prošlost. Moramo još snažnije i odlučnije da branimo naš narod i njegova prava u državama nastalim raspadom Jugoslavije, poručio je ministar Nenad Popović.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je, povodom godišnjice akcije "Oluja", da je u interesu čitavog regiona da Srbija i Hrvatska rešavaju otvorena pitanja i da se povezuju, ali da to ne može izbrisati prošlost i sećanje na žrtve i prognane u ovoj akciji.

Ocenila je da današnja generacija političara u Srbiji i Hrvatskoj ima priliku da uradi više od prethodnih kako bi odnosi dve države bili bolji, i da se onima koji dolaze posle ostavi manje problema nego što smo ih zatekli, saopšteno je iz kabineta Mihajlovićeve.

Dodaje da ne očekuje da ova godišnjica "Oluje" prođe drugačije od svih prethodnih, tako što će se u Hrvatskoj pevati i slaviti, dok se u Srbiji sećamo svih žrtava i prognanih u akciji "Oluja".

"Za budućnost Srbije i Hrvatske i celog regiona važno je da čuvamo sećanje na ono što se desilo u prošlosti, da ne zaboravimo ubijene i prognane i da se nepravda koja je učinjena njima ne ponavlja prema njihovoj deci. Dokle god se bilo čije stradanje bude slavilo, ne možemo govoriti o pomirenju i boljoj budućnosti za naše građane", navela je Mihajlovićeva.

Predsednik Srpske narodne partije i ministar u Vladi Srbije Nenad Popović ocenio je da je akcija "Oluja" bila pokušaj da se "do kraja sprovede ustaški genocid nad Srbima u Hrvatskoj započet u vreme Nezavisne države Hrvatske (NDH)".

Popović smatra i da Srbija više ne sme da odstupa od zaštite prava na život i postojanje Srba u Hrvatskoj i u regionu. 

"Današnja Vlada u Zagrebu nastavlja genocidnu politiku NDH, šireći mržnju prema Srbima i nastavljajući njihov progon iz Hrvatske ukidanjem njihovih ljudskih, nacionalnih i političkih prava", ocenio je Popović u izjavi za javnost, saopštila je SNP.

On smatra i da bi pitanje diskriminacije Srba u regionu trebalo da se internacionalizuje, kako bi se, u njegovo rešavanje uključila Rusija, kao, kako kaže, dokazani prijatelj i saveznik srpskog naroda.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво