Gojkovićeva i Joksimovićeva sa predsednikom parlamenta Kipra

Kipar poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i daje podršku evropskim integracijama, izjavio je predsednik parlamenta Kipra Demetris Siluris posle sastanka sa predsednicom Skupštine Majom Gojković. Siluris se sastao i sa ministarkom evropskih integracija Jadrankom Joksimović.

Maja Gojković i Demetris Siluris potpisali su Memorandum o saradnji koji će, prema oceni predsednika parlamenta Kipra, omogućiti bolju saradnju dve skupštine.

Zahvalio je na mogućnosti da se na Posebnoj sednici Skupštine Srbije obrati narodnim poslanicima i građanima naše zemlje.

Gojkovićeva je na zajedničkoj konferenciji za novinare zahvalila Silurisu što je prihvatio poziv, navodeći da je između Srbije i Kipra otvoreno novo poglavlje bilateralnih odnosa, te da je potpisivanjem Memoranduma o saradnji unapređena saradnja dve države, parlamenata i odbora, posebno za spoljne poslove i evropske integracije.

Navodeći da su prošle 24 godine od poslednje posete predsednika parlamenta Kipra, Gojkovićeva je primetila da je današnja poseta istorijska.

Pozvala je Silurisa da u februaru 2019. godine prisustvuje parlamentarnoj skupštini Mediterana u Beogradu i dodala da je sa kolegom sa Kipra razgovarala o različitim pitanjima kao što je ekonomska saradnja, te zahvalila na podršci koju daje Srbiji na putu ka Evropskoj uniji i njihovoj vladi koja je iznela stav da je Srbija sledeća zemlja koja će postati članica EU.

Zahvalila je Kipru i na stavu u vezi sa KiM, kao i što ne glasa protiv interesa Srbije u međunarodnim organizacijama.

Kako je rekla, Srbija podržava teritorijalni integritet Kipra koji može da računa na podršku Srbije po važnim pitanjima.

"Konkretna saradnja Srbije i Kipra u EI"

Sa predsednikom Predstavničkog doma Kipra Demetrosom Silurisom sastala se i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović-

Oni su razgovarali o bilateralnim odnosma, nastavku pristupanja Srbije EU i saradnji u tom procesu, reformama koje se sprovode tokom evropskih integracija, prilikama u regionu i drugim aktuelnim pitanjima.

Jadranka Joksimović zahvalila je na principijelnom i doslednom stavu kojim Kipar potvrđuje poštovanje teritorijane celovitosti naše države i dosadašnjoj pomoći i podršci koju nam pruža u procesu pristupanja EU.

Ministarka, koja se nedavno, tokom bilateralne posete toj državi sastala sa šefom diplomatije Nikosom Hristodulidesom, ponovila je da je Srbija zainteresovana za ekspertsku i tehničku pomoć Kipra u procesu integracija.

Ministarka evropskih integracija očekuje da tokom austrijskog predsedavanja Savetom EU otvorimo poglavlja za koja budemo spremni.

Ocenila je da bi to, kao i do sada, bila potvrda da EU vrednuje aktivnosti Srbije tokom evrointegracija, ali i naše opredeljenosti da sprovođenjem reformi i primenom evropskih normi napravimo državu koja će biti po meri građana - pravnu i pravdnu, socijalno sigurnu, ekonomski stabilnu, modernu i razvijenu državu.

Jadranka Joksimović i Demetros Siluris smatraju da je stabilnost preduslov mira, saradnje i razvoja i da bi i ostali - konkretno, a ne samo verbalno, trebalo da je afirmišu. Istakli su i da se stabilnost regiona odražava i na stabilnost Evrope.

Demetros Siluris potvrdio je da će Kipar nastaviti da podržava i teritorijalnu celovitost i evropske integracija Srbije.

Uveren da bi iskustva Kipra u tom procesu nama bila posebno dragocena i da će doprineti kvalitetu nastavka pristupanja, on je rekao da na evropskom putu možemo računati na svu tehničku i ekspertsku pomoć.

Precizirao je da Srbija, odnosom koji ima prema evropskim interacijama, uspehom reformi, ali i pristupom problemima sa kojima se susreće EU, najozbiljniji kandidat za članstvo.

Joksimovićeva i Siluris konstatovali su da su odnosi dve države veoma prijateljski i bliski i kao takvi primer ostalima, bez otvornih pitanja i sa jasnom pozitivnom perspektivom.

broj komentara 8 pošalji komentar
(ponedeljak, 23. jul 2018, 17:26)
Srna [neregistrovani]

Sastanak

Kipar, mala zemlja, velikih ljudi. Hvala narodu Kipra na snažnoj podršci koju daju Srbiji !!!!

(ponedeljak, 23. jul 2018, 15:55)
Velizar [neregistrovani]

Saradnja

Saradnju sa mnogim drzavama treba podici na visi nivo, memorandum sa Kiprom je pocetak. Postoji mnogo formi saradnje i saveza koji se moze sklopiti sa drugim drzavama. Pogotovo drzave koje su male kao mi, treba da se priblizavaju i medjusobno podrzavaju.

(ponedeljak, 23. jul 2018, 14:33)
Kris [neregistrovani]

Komentar

Svaka podrska je od izuzetnog znacaja za nasu zemlju. Dugo smo cekali na saradnju sa drugim drzava, konacno se resavaju stvari na pravi nacin, na dobrom smo putu.

(ponedeljak, 23. jul 2018, 14:12)
anonymous [neregistrovani]

jaca

Koliko god da je velika svaka zemlja koja ne podrzava priznanje KiM za nas je velika i nama beskrajno znaci,.. Bravo i hvala! Ne samo za Kipar vec i za mnoge druge zemlje koje ne priznaju KiM i uz Srbiju su.

(ponedeljak, 23. jul 2018, 14:10)
Ema [neregistrovani]

Kipar - pravi prijatelj

Stav Kipra o Kosovu treba postovati. Kipar je pravi prijatelj nasoj zemlji i to prijateljstvo treba negovati. Sto vise ovakvih prijateljstava, to je Kosovo vise nase i put ka EU je kraci..

(ponedeljak, 23. jul 2018, 14:02)
anonymous [neregistrovani]

slika

Kipar, mala zemlja, velikih ljudi. Hvala narodu Kipra na snažnoj podršci koju daju Srbiji svojim ne priznavanjem lažne države Kosovo, potpomažu pravednu borbu Srpskog naroda na očuvanje integriteta zemlje.

(ponedeljak, 23. jul 2018, 13:45)
Jana [neregistrovani]

Kipar

Kipar je svakako svojim stavom koji ima prema KIM pruzio podrsku Srbiji, zahvalnost im treba uzvratiti dobrom saradnjom.

(ponedeljak, 23. jul 2018, 13:35)
anonymous [neregistrovani]

mala

Hvala Kipru na podrsci.