Gojkovićeva i Joksimovićeva sa predsednikom parlamenta Kipra

Kipar poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i daje podršku evropskim integracijama, izjavio je predsednik parlamenta Kipra Demetris Siluris posle sastanka sa predsednicom Skupštine Majom Gojković. Siluris se sastao i sa ministarkom evropskih integracija Jadrankom Joksimović.

Maja Gojković i Demetris Siluris potpisali su Memorandum o saradnji koji će, prema oceni predsednika parlamenta Kipra, omogućiti bolju saradnju dve skupštine.

Zahvalio je na mogućnosti da se na Posebnoj sednici Skupštine Srbije obrati narodnim poslanicima i građanima naše zemlje.

Gojkovićeva je na zajedničkoj konferenciji za novinare zahvalila Silurisu što je prihvatio poziv, navodeći da je između Srbije i Kipra otvoreno novo poglavlje bilateralnih odnosa, te da je potpisivanjem Memoranduma o saradnji unapređena saradnja dve države, parlamenata i odbora, posebno za spoljne poslove i evropske integracije.

Navodeći da su prošle 24 godine od poslednje posete predsednika parlamenta Kipra, Gojkovićeva je primetila da je današnja poseta istorijska.

Pozvala je Silurisa da u februaru 2019. godine prisustvuje parlamentarnoj skupštini Mediterana u Beogradu i dodala da je sa kolegom sa Kipra razgovarala o različitim pitanjima kao što je ekonomska saradnja, te zahvalila na podršci koju daje Srbiji na putu ka Evropskoj uniji i njihovoj vladi koja je iznela stav da je Srbija sledeća zemlja koja će postati članica EU.

Zahvalila je Kipru i na stavu u vezi sa KiM, kao i što ne glasa protiv interesa Srbije u međunarodnim organizacijama.

Kako je rekla, Srbija podržava teritorijalni integritet Kipra koji može da računa na podršku Srbije po važnim pitanjima.

"Konkretna saradnja Srbije i Kipra u EI"

Sa predsednikom Predstavničkog doma Kipra Demetrosom Silurisom sastala se i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović-

Oni su razgovarali o bilateralnim odnosma, nastavku pristupanja Srbije EU i saradnji u tom procesu, reformama koje se sprovode tokom evropskih integracija, prilikama u regionu i drugim aktuelnim pitanjima.

Jadranka Joksimović zahvalila je na principijelnom i doslednom stavu kojim Kipar potvrđuje poštovanje teritorijane celovitosti naše države i dosadašnjoj pomoći i podršci koju nam pruža u procesu pristupanja EU.

Ministarka, koja se nedavno, tokom bilateralne posete toj državi sastala sa šefom diplomatije Nikosom Hristodulidesom, ponovila je da je Srbija zainteresovana za ekspertsku i tehničku pomoć Kipra u procesu integracija.

Ministarka evropskih integracija očekuje da tokom austrijskog predsedavanja Savetom EU otvorimo poglavlja za koja budemo spremni.

Ocenila je da bi to, kao i do sada, bila potvrda da EU vrednuje aktivnosti Srbije tokom evrointegracija, ali i naše opredeljenosti da sprovođenjem reformi i primenom evropskih normi napravimo državu koja će biti po meri građana - pravnu i pravdnu, socijalno sigurnu, ekonomski stabilnu, modernu i razvijenu državu.

Jadranka Joksimović i Demetros Siluris smatraju da je stabilnost preduslov mira, saradnje i razvoja i da bi i ostali - konkretno, a ne samo verbalno, trebalo da je afirmišu. Istakli su i da se stabilnost regiona odražava i na stabilnost Evrope.

Demetros Siluris potvrdio je da će Kipar nastaviti da podržava i teritorijalnu celovitost i evropske integracija Srbije.

Uveren da bi iskustva Kipra u tom procesu nama bila posebno dragocena i da će doprineti kvalitetu nastavka pristupanja, on je rekao da na evropskom putu možemo računati na svu tehničku i ekspertsku pomoć.

Precizirao je da Srbija, odnosom koji ima prema evropskim interacijama, uspehom reformi, ali i pristupom problemima sa kojima se susreće EU, najozbiljniji kandidat za članstvo.

Joksimovićeva i Siluris konstatovali su da su odnosi dve države veoma prijateljski i bliski i kao takvi primer ostalima, bez otvornih pitanja i sa jasnom pozitivnom perspektivom.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво