Beograd nije odobrio posetu Pacoliju

Najavljena poseta Bedžeta Pacolija Novom Pazaru nije odobrena. Beograd je poslao negativan odgovor na taj zahtev, budući da po Unmik privremenom ustavnom okviru, Kosovo nema ministarstvo spoljnih poslova, pa je samim tim zauzet stav da se sporazum o posetama zvaničnika ne može primeniti u slučaju Pacolija. Bošnjačko nacionalno veće otkazalo je svečanu sednicu i tribinu u Novom Pazaru.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da boravak Bedžeta Pacolija kao ministra spoljnih poslova takozvanog Kosova nije predviđen Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Vlada Republike Srbije nije odobrila dolazak i svaki pokušaj njegovog dolaska bi bio ilegalan, a zna se kako se postupa sa onima koji ilegalno pokušavaju da dođu na prostor međunarodno priznate, suverene zemlje kakva Srbija jeste", istakao je Vulin.

Zamolio bih, dodao je, da se ne prave nikakve paralele sa ponašanjem prištinskih vlasti.

"Nemojmo zaboraviti, mi smo država, međunarodno priznata država, a Kosovo i Metohija su teritorija pod privremenom upravom UN, u skladu sa Rezolucijom 1244. Nemojmo da pravimo nikakve paralele. Pacoli kao ministar inostranih poslova ne može da dođe na prostor Republike Srbije, iz prostog razloga što ni Rezolucijom 1244 ni odgovarajućim dokumentima Unmika nije predviđeno da postoji bilo kakav ministar spoljnih poslova", rekao je Vulin.

Bedžeta Pacolija je u svojstvu ministra spoljnih poslova u Novi Pazar pozvao Sulejman Ugljanin, predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća.

Premijerka Ana Brnabić je upozorila čelnike BNV-a da poštuju zakone svoje države, a pre svega Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, koji zabranjuje članovima Saveta da se bave politikom.

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić smatra da bi poseta narušila stabilnost novopazarskog kraja. "Tipična balkanska politika, koja je sadržana u sintagmi 'inaćenje na vlastitu štetu'. Ne vidim drugi smisao posete, poziva", rekao je Ljajić.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja smatra neprihvatljivim poziv koji je BNV uputilo direktorima obrazovno-vaspitnih ustanova u Novom Pazaru, uz najavu dolaska Bedžeta Pacolija u Novi Pazar u svojstvu zvaničnika nepriznatih prištinskih vlasti. 

U međuvremenu, Bošnjačko nacionalno veće otkazalo je svečanu sednicu i tribinu u Novom Pazaru na kojoj je danas trebalo da govori Bedžet Pacoli. Svi događaji planirani za danas su otkazani, rečeno je Fonetu u BNV-u. 

Mediji su ranije preneli da bi Pacoli mogao danas da boravi u Novom Pazaru, ali jedino u privatnoj poseti i u svojstvu običnog građanina. 

Međutim, prištinski portal Indeks onlajn piše, pozivajući se na izvore iz Pacolijevog ministarstva, da je on odustao od današnje posete Novom Pazaru.

broj komentara 10 pošalji komentar
(nedelja, 22. jul 2018, 05:07) - anonymous [neregistrovani]

@Косово

Нисте друга држава него не може непостојећи "министар" непостојеће државе да долази у тој као функцији али може као и сваки други цивил. Свеједно да ли као швајцарски држављанин или било ко са КиМ.

(subota, 21. jul 2018, 23:08) - anonymous [neregistrovani]

Kosovo

Znaci mi smo druga drzava .jer da bi smo bili drzavlani Srbije ne bi trebalo da trazu dozvolu za Srbiju.

(subota, 21. jul 2018, 17:26) - Radivoje [neregistrovani]

Čekaj

Kakva zabrana? Mi sami onda priznajemo tzv Kosovo državu. Sve je to Srbija i zašto da ne ide kud ko želi.
Ako neko provocira i propagira separatizam zna se šta sa takvim. Prosto ko pasulj.

(subota, 21. jul 2018, 16:50) - anonymous [neregistrovani]

Tacno

Zakon Srbije se mora postovati. Svaki prekrsaj zakona je kaznjiv. Tako je to i ovde u Norveskoj.

(subota, 21. jul 2018, 16:45) - jocika -banat [neregistrovani]

Ma nek dodje al ko turista

Da proba nasu srpsku slaninu.....

(subota, 21. jul 2018, 15:36) - anonymous [neregistrovani]

tko zivi u Srbiji mora da postuje Srpske zakone...

Mora se postovati zemlja u kojoj se zivi...

To znamo najbolje mi koji zivimo u inostranstvu...
pa sto zive u Srbiji..neka idu ....
Vidite kako smo prosli mi Srbi iz Hrvatske. ..postovali zakone..ulagali i radili u Hrvatskoj. ..gradili a oni nas opet protjerali...
vi imate srecu sto ste u Srbiji....

(subota, 21. jul 2018, 14:53) - anonymous [neregistrovani]

Za Ugljanina postoje...

...Zakoni RS,a koje on svesno krsi i ne postuje!
Tom gospodinu, u skladu sa tim istim Zakonima ,treba "stati na kraj" ,kako bi prestao da se ponasa ratnohuskacki!

(subota, 21. jul 2018, 13:04) - anonymous [neregistrovani]

Isplanirano

Ovo nije slucajno da Pacoli sad u posjetu dolazi kad se najtezi pregovori drze. Ovo je detaljno isplanirano da bi sutra oni mogli da zabrane Marko Djuricu. Njihov je savetnic Mesic tako da ih dobro savetuju. A sto se tice Bosnjackih lidera nemaju pravo na osnovnu drzave da zovu zvanicku posjetu niti da se bave spoljnom politikom. Brnabic ih je sve upozorila i sledeci korak ako nastave prijaviti drzavnom tuzilocu gdje sledi novcana kazna pa sledece ako se nastavi ides u zatvor.

(subota, 21. jul 2018, 11:25) - Boki [neregistrovani]

Kosovo i Metohija su zadruzbina Slavnih Srba!

On bi da dodje nepozvan u centralnu Srbiju. I svasta i smesno, a vise mi izgleda kao jadno.
Jos malo pa ce se Srbi vratiti na sveto Kosovo i Metohiju.
Ne moze se sve prljavim parama doticnog i slinih njemu.
Nebitan je.

(subota, 21. jul 2018, 09:06) - milan lala [neregistrovani]

Poseta

Ne treba zabranjivati treba "drzavnici " da dodju, neka dodje Prcoli i neka povede i Haradinaja i Tachija a Suljo neka priredi "drzavnicki / ministarski " docek , pa onda fino sva cetvorica onako djuture pravac Alkatraz.