Брнабић: Челници БНВ да поштују законе своје државе

Председница Владе Ана Брнабић, која је у посети Сједињеним Америчким Државама, упозорила је челнике Бошњачког националног већа да поштују законе своје државе, а пре свега Закон о националним саветима националних мањина, који забрањује члановима Савета да се баве политиком.

Ана Брнабић је нагласила да национални савети представљају све припаднике једне националне мањине, а не појединачне политичке партије или интересе у чије име не могу наступати.

"Позивати директоре школа у Новом Пазару, као што је неко испред Бошњачког националног већа урадио, на неки догађај који се назива 'свечаном седницом Бошњачког националног већа', а поводом доласка особе која себе назива ‘министром спољних послова' наше Аутономне покрајине Косово и Метохија, представља јасно и флагрантно кршење закона Републике Србије и злоупотребу функције и мандата националних савета националних мањина", нагласила је премијерка.

Брнабић истиче да, и као председница Владе Србије и као председница Републичког савета за националне мањине, упозорава челнике Бошњачког националног већа да не злоупотребљавају Национални савет бошњачке националне мањине, саопштила је Канцеларија за сарадњу са медијима.

"Овакве иницијативе у директној су супротности са сврхом постојања и деловања националног савета. Позивам челнике БНВ-а да се уозбиље, да буду одговорни, пре свега према грађанима које представљају, да не сакупљају јефтине политичке поене на рачун стабилности и да не злоупотребљавају толеранцију и разумевање Владе Србије", наводи се у реаговању председнице Владе.

"Србија је пример поштовања права и слобода националних мањина, а обавеза Владе је да заштити представнике националних мањина од неодговорних појединаца у националним саветима да би наставили да јачамо наше друштво као равноправно и инклузивно", нагласила је премијерка Брнабић.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(субота, 21. јул 2018, 15:21) - anonymous [нерегистровани]

Ana samo po Ustavu

Ko krsi Ustav znase na sud pa na robiju.
Za svako mora biti isti zakon drzava je veca od svega.

(субота, 21. јул 2018, 14:45) - anonymous [нерегистровани]

Ja: Neka svi poštuju zakone države

Ako neko od njih ne poštuje zakone Srbije ne njenoj teritoriji, da li su ih uhapsili već organi vlasti koji su za to direktno zaduženi i plaćeni od strane naroda?

(субота, 21. јул 2018, 11:51) - anonymous [нерегистровани]

Nepoštovanje 2

 Postoje Srbi muslimani, ali I Bošnjaci! Ustavna kategoria

(субота, 21. јул 2018, 11:29) - FORum LIvii [нерегистровани]

isto za sve

Isto treba da se odnosi i na partije Albanaca na jugu Srbije .U Presevu su poceli da vode medjunarodnu politiku.Pisu stranim vladama , ambasadama i ko zna kome koj.Predlazu promene granica , kroje i prekrojavaju.
Na svaku normalnu kontrolu drzavnih organa , policije ili inspekcije , reaguju tako sto se zale da je to diskriminacija na nacionalnoj osnovi.
Drzava treba da pokaze vise doslednosti u sprovodjenju zakona i da ne popusta kada su manjine u pitanju.Popustanjem se vecinski narod dovodi u neravnopravani polozaj i ON bude diskriminisan .

(субота, 21. јул 2018, 11:27) - anonymous [нерегистровани]

nepostovanje

znaci zabrana ako misle da se "solidarisu sa bracom albancima", onda neka se sele iz srbije jer sa ovakvim stavovima bacaju lose svetlo na sve srbe muslimanske veroispovesti.Srdacan pozdrav od Sinana...