Vučić u Parizu: Podrška Makrona za pronalaženje kompromisnog rešenja sa Albancima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za medije u Parizu da je sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom razgovarao o bilateralnim pitanjima, prijateljstvu dveju zemalja, ali i o dijalogu Beograda i Prištine. Francuska će pomoći Srbiji u rešavanju najosetljivijih pitanja na putu ka EU, poručio je Makron i istakao da želi da poštuje poziv da dođe u Srbiju 11. novembra.

Aleksandar Vučić je, obraćajući se na konferenciji za štampu u Parizu nakon sastanka sa Makronom, rekao da je od francuskog predsednika dobio podršku za pronalaženje kompromisnog rešenja sa Albancima na Kosovu.

"I to ne samo da sačuvamo mir za godinu ili dve, već za trajni mir da bismo se koncentrisali na ekonomski napredak", istakao je Vučić.

Predsednik je zahvalio Makronu što, kako kaže, i Srbija i ceo naš region ponovo gledaju u Pariz, u Francusku, za šta je, dodaje, zaslužan upravo Makron.

"Francuska je danas mnogo značajnija za naš region i celu Evropu nego što je bila u nekom ranijem periodu. Ja sam otvoren čovek i govorim šta mislim. Čestitam što je vratio Francusku na mesto koje joj pripada u Evropi i svetu", naglasio je predsednik Srbije.

Istakao je da je sa francuskim predsednikom postigao visok stepen saglasnosti o ključnim pitanjima – očuvanju mira i stabilnost, zajedničkom traženju rešenja i gledanja u budućnost, a ne samo u prošlost, kao i značajnoj ulozi Francuske u tome.

Predsednik je istakao da bilateralna saradnja Srbije i Francuske napreduje iz godine u godinu, dodajući da je sve više francuskih kompanija koje prave dobre poslove u Srbiji.

Dodao je da trgovinska razmena Srbije i Francuske raste i preći će milijardu evra. 

Podsetio je da francuska preduzeća zapošljavaju 11.000 radnika u Srbiji 

Napomenuo je da je sa Makronom razgovarao o iskrenom i dugotrajnom prijateljstvu dve zemlje, koje, kako kaže, traje ne decenijama već vekovima.

Od Makrona, kako napominje, očekujemo da pomogne Srbiji i na njenom evropskom putu.

Prema njegovim rečima, Makrona su vrlo interesovali načini na koje će Srbija rešavati probleme u okviru migrantske krize.

"Ponudili smo mu sva uveravanja da ćemo stvari držati pod kontrolom i uz najviše standarde tretirati ljude", istakao je predsednik.

Vučić je Makronu čestitao povodom pobede Francuske na Svetskom prvenstvu u fudbalu, dok je francuski predsednik čestitao Vučiću na pobedi Novaka Đokovića na Vimbldonu.

Makron: Želim da poštujem poziv da dođem u Srbiju 

Francuski predsednik zahvalio je predsedniku Aleksandru Vučiću na pozivu da dođe u Srbiju 11. novembra.

"Želim da zahvalim predsedniku Vučiću na pozivu da 11. novembra posetim Srbiju i želim da poštujem preuzeti poziv", rekao je Makron na pres-konferenciji nakon razgovora s Vučićem. 

Podsetio je na dugotrajno i iskreno prijateljstvo i savezništvo dve zemlje koje je posebno potvrđeno u Velikom ratu. Makron je rekao da je i o tome danas bilo reči, ali i o nekim aktuelnim temama i tome šta učiniti u budućnosti.

Istakao je da ga raduje što je u Parizu imao mogućnost da primi predsednika Srbije, kojem je poručio da je uvek dobrodošao.

Naveo je da je poseta Vučića usledila u godini stogodišnjice od kraja Prvog svetskog rata, te podsetio na zajedničku istoriju dve zemlje, koja nas je, kako je kazao, dovela do toga da se zajedno borimo kao saveznici, i da od tada imamo uvek ogromno poštovanje.

"Ta istorija strašnog rata, tokom kojeg je srpski narod pretrpeo velike ljudske žrtve i pokazao strašnu hrabrost. Ponekad smo zaboravili koliko smo bili bliski u tim trenucima. Godine 1915. je francuska vojska evakuisala srpsku vojsku, opremila je i ponovo formirala, i onda smo zajedno oslobodili Srbiju", ukazao je Makron zahvalivši Vučiću na poklonu, za koji je rekao da je dirljiv dokument.

Naveo je i da danas vojnici dve zemlje učestvuju zajedno u mirovnim operacijama u Maliju, Centralnoafričkoj Republici i Libanu, i s tim u vezi je zahvalio Srbiji na važnom doprinosu bezbednosti Afrike i Evrope.

Makron je rekao da je pozvao Vučića da prisustvuje u Parizu "Forumu mira".

Kako je rekao, s gostom je razgovarao ne samo o prošlosti već i o bilateralnim odnosima i regionalnoj situaciji.

"Kada govorimo o regionalnoj situaciji, Srbija pregovara o članstvu u EU. Postoje kriterijumi koje treba ispuniti. Želim da Francuska pomogne Srbiji na tom putu, pa i u rešavanju najosetljivijih pitanja. Srećan sam zbog izvrsne saradnje u oblasti bezbednosti, borbe protiv kriminala, terorizma i migrantske krize. Srbija je pokazala da je pouzdan partner u ovoj oblasti, a saradnja EU i Zapadnog Balkana je od suštinske važnosti za osiguranje bezbednosti", ukazao je Makron.

Predsednik Francuske je istakao da dve zemlje dele istu volju, stabilnost, suverenitet svakoga i sposobnost koju ima svaka zemlja u regionu da ne poklekne pred uticajem inostranstva.

"Jako je važna i stabilnost evropskog projekta, koja podrazumeva stabilnost Balkana, gde Srbija igra važnu ulogu", podvukao je Makron.

Ukazao je da su i francuska preduzeća sve zainteresovanija za ulaganja u Srbiju i naveo da su udvostručene investicije u proteklih deset godina, te da je došlo do značajnog poboljšanja proteklih meseci, te izrazio želju da se taj put nastavi.

"Reforma EU i proširenje nisu kontradiktorni"

Predsednici Francuske i Srbije saglasili su se da reforma EU i proširenje na Zapadni Balkan nisu u kontradikciji, ali da je neophodno da Srbija ispuni svoje obaveze.

Makron je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, naglasio da su reforma EU, koju je tražio, i proširenje EU dve različite stvari, iako ih je on povezao.

"Jedno je reforma EU, a drugo proširenje. Datum 2025. ostavlja dovoljno vremena. Želim da EU može da se reformiše pre te godine. Taj datum sledi nakon izbora novog Evropskog parlamenta, nove Evropske komisije. Period do tog datuma biće ključan za EU", ukazao je predsednik Francuske.

Makron je rekao da već postoji napredak, ukazujući na francusko-nemački sporazum, što je do sada bilo nezamislivo u reformi EU.

"Želim da budemo u situaciji u evrozoni i EU da možemo da reformišemo našu organizaciju. Želim da to uradimo pre 2025", podvukao je Makron.

Istakao je da nikome ne bi bila napravljena usluga ako bi bio primljen u aktuelnu EU koja loše funkcioniše, ne menjajući je.

Rekao je da EU trenutno loše funkcioniše, da ne postoji solidarnost i da je prisutno mnogo različitosti.

"Ona funkcioniše na međuvladinom nivou, pozicije ljudi su se udaljile, i onaj ko blokira u prednosti je nad ostalima. Moramo da imamo solidarniju, demokratskiju EU", rekao je Makron dodajući da je formulisao određene predloge o kojima će se na izborima izjasniti građani EU.

Srbija je, podsetio je, počela pregovore sa EU, i dat je i datum kao referentni, ali on ne smatra da na taj datum treba gledati kao na nešto zacrtano, jer je, dodao je, već neophodno ispuniti kriterijume.

"Rekao sam i za druge zemlje koje su želele da krenu u pregovore. Treba da gledamo u ključne stvari, jer ako se ništa ne uradi, Srbija nema šanse da uđe, ali ako u vezi sa identifikovanim temama, kao što je vladavina prava i druge, postoji napredak, onda je to moguće. Ako Srbija napreduje još brže, možemo reći da pregovori napreduju i da mogu biti zaključeni", objasnio je francuski predsednik.

Dodaje da EU mora da se reformiše kako bi mogla da se proširi.

"U dijalogu sa Srbijom važnije je da se bavimo pitanjima pred nama, umesto da kažemo 2025. ulazimo sigurno. Ako 2025. sve bude urađeno kao što je predviđeno, Srbija će ući u EU, ako ne – nećemo imati ambivalentnosti, a ako stvari budu išle brže, perspektiva može biti drugačija", uveren je Makron.

Predsednik Vučić je naglasio da želja Makrona da se sprovedu reforme u EU nije u kontradikciji sa našom željom da se približavamo Evropi.

"Smatramo da će napori Makrona uroditi plodom, zato što je reč o posvećenom radu marljivog čoveka i zato će uspeti u Evropi", uveren je Vučić.

Ukazao je da Srbi moraju da razumeju da u ovom trenutku, sve i da predsednik Makron hoće da kaže "primiće vas sutra", neće nas primiti dok ne završimo reforme u oblasti pravnog stema, vladavine prava, ali pre svega je uslov za bilo šta da rešimo naše probleme sa Prištinom.

"Da li ćemo u tome uspeti, znate da nisam preveliki optimista, ali ću se boriti da to učinimo. Poštujem kod Makrona što ne voli formalne izjave koje su obično lepe, a ne znače ništa", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je ukazao da je bolje da se čuju stvarni problemi, jer će se onda suočavati sa njima, i znati da će ih neko rešavati.

Dodao je da je sa Makronom razgovarao i o regionalnoj ekonomskoj zoni, koju, kako kaže, smatra veoma važnom, i da nije stvaranje nikakve nove Jugoslavije, već jedinstvenog tržišnog ambijenta i boljih uslova za ulagače.

"To je od presudnog značaja za nas. Nije zamena za EU. A kada budemo mi spremni, onda će zemlje EU donositi odluku. Za nas je važno da imamo Francusku kao svog prijatelja i saveznika", dodao je predsednik Srbije.

Vučić o ubistvu Ivanovića: Postoji određeni napredak

Predsednik Srbije rekao je da srpske vlasti vode svoju posebnu istragu u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, te da postoji određeni napredak poslednjih nedelja, a da rezultate očekuje ubrzo.

Odgovarajući na pitanje francuskih novinara na konferenciji, Vučić je podsetio da srpske vlasti nemaju efektivnu vlast na Kosovu i da Srbija nije sprovodila uviđaj, niti imala pravo da vodi istragu, već vlasti u Prištini.

"Na našu žalost. Mi smo sve podatke koji su od nas traženi dostavili prištinskim vlastima. Spremni smo da sarađujemo jer je to za nas od ključnog značaja. Tražili smo satelitske snimke od stranih službi koji bi otkrili gde su se sakrili počinioci, ali smo dobili odgovor da ne mogu da pokažu ništa jer je tog dana bila magla. I pored toga smo zamolili da ih dobijemo, ali ih nismo dobili", objasnio je Vučić.

Rekao je da srpske vlasti vode svoju posebnu istragu i da ne može reći da je u potpunosti završena, jer još nije bilo hapšenja lica za počinjeno delo.

"Mislim da smo poslednjih nedelja napredovali i da ćemo imati uskoro rezultat", ukazao je predsednik poručivši da ne postoji savršen zločin.

Napomenuo je da postoji velika nada i potreba da taj zločin bude razrešen. 

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво