Stanković: Albanci sa juga centralne Srbije nisu tema razgovora u Briselu

Albanci sa juga centralne Srbije nisu tema razgovora u Briselu i njihovo usvajanje "Političke deklaracije" kojom traže da budu uključeni u dijalog Beograda i Prištine više je političke prirode zbog predstojećeg izbora za nacionalni Savet Albanaca, izjavio je za "Radio Beograd 1" predsednik Koordinacinog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Zoran Stanković.

Zoran Stanković je rekao da u "Političkoj deklaraciji", koju su usvojili Albanci sa juga centralne Srbije, ima stvari koje će se analizirati, ali je mnogo neprihvatljivih koje se zasnivaju na opštoj proceni koja ne sadrži istinu.

"Želja da se o njihovim zahtevima brinu neki ljudi iz Prištine je faktički neprihvatljiva", poručio je Stanković.

Oni su, kako je dodao, građani Srbije koji uživaju sva prava predviđena Ustavom i zakonima, kao i skupštinskim deklaracijama o pravima nacionalnih manjina.

Stanković kaže da je to generalni stav koji je podržan i od strane međunarodne zajednice, i ukazuje da se o tome razgovaralo sa njenim predstavnicima, u prisustvu lokalnih Albanaca.

"Međunarodna zajednica je jasno i glasno rekla – opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa ni u jednom trenutku nisu tema za razgovor u Briselu i to je decidirano i jasno rečeno. Prema tome, ne vidim šta je taj reciprocitet, ko ga traži i zašto ga traži", rekao je prethodno Stanković novinarima.

Ukazao je da ta deklaracija predstavlja nastavak njihovog donošenja deklaracija i podsetio da je prva doneta 2006. godine, pa 2013. i sada 2018. godine.

Kako je rekao Stanković, deklaracija možda koristi nekome u predizbornim aktivnostima pošto je izbor za Nacionalni savet Albanaca 4. novembra i s obzirom na neke druge političke poene.

"Ali, nije naše da se o tome izjašnjavamo, s obzirom na ulogu Koordinacionog tela", napomenuo je Stanković.

Najvažnije je da oni poštuju zakone Srbije i primenjuju ih u praktičnom životu, istakao je Stanković i ponovio da je deklaracija političke prirode.

Albanci su zatražili da se ne uklanjaju spomenici bivšim borcima takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, a Stanković je istakao da nije uklonjena ni jedna ploča a "već se priča kako se skrnave groblja i tome slično".

"Prema tome, hajde da govorimo o tome šta je realno na terenu", kaže Stanković.

Skupština albanskih odbornika, tri opštine juga centralne Srbije, usvojila je ranije danas "Političku deklaraciju", kojom traži od privremenih kosovskih institucija i vlasti u Beogradu da u dijalog o normalizaciji odnosa bude uključen i, kako kažu, politički status Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe, teritorije koju oni nazivaju "Preševska dolina".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи