Албанци са југа централне Србије траже "иста права као Срби на КиМ"

Скупштина албанских одборника, три општине југа централне Србије, усвојила је "Политичку декларацију", којом тражи од привремених приштинских институција и власти у Београду да у дијалог о нормализацији односа буде укључен и, како кажу, политички статус Албанаца из Бујановца, Прешева и Медвеђе, територије коју они називају "Прешевска долина".

То решење они виде применом, како кажу, "принципа реципроцитета са правима Срба на северу ‘Републике Косова'", стоји, између осталог, у том документу.

Они сматрају да без решавања права Албанаца у "Прешевској долини" не може, како кажу, бити стварне нормализације односа Београда и Приштине.

Траже и да их у бриселском дијалогу заступа председник привремених косовских институција Хашим Тачи, наводи се у декларацији која је подељена медијима након скупштине албанских одборника у Бујановцу.

Они траже да руководство привремених косовских институција, Тачи, чији легитимитет у дијалогу оспорава косовска опозиција, и Рамуш Харадинај, буду заступници њихових интереса у Бриселу, који би им, како сматрају, обезбедили исто "оно што Србија тражи за српску мањину на Косову и Метохији".

"Стандарди који треба да се створе у будућим преговорима, треба да створе ситуацију која ће важити истоветно за све мањине које живе на Западном Балкану", изјавио је Шаип Камбери, председник општине Бујановац. 

Албанци југа централне Србије тврде да су мањина која је у Србији највише дискримисана и да су наводно "жртва" неслагања Београда и Приштине.

Судећи према ранијим изјавама албанских одборника, они очекују да буду укључени на високе позиције у Влади Србије.

Тако је на данашњој скупштини усвојен и закључак којим они траже "пуну реализацију колективних права Албанаца у складу са, како наводе, највишим стандарима предвиђеним међународним документима УН, ЕУ и Савета Европе и "добром праксом Оландских острва, Јужог Тирола и Косова".

Такође траже и суштинско повећање континуираног мониторинга од међународне заједнице ради, како наводе, реалне процене положаја Албанаца "Прешевске долине".

Поред декларације реагују и на, како наводе, говор мржње и дискриминацију представника Владе Србије и српских медија према њима.

Траже да се не уклањају споменици бившим борцима такозване Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе.

"Ми свом енергијом, потенцијалом, демократским путем реагујемо оштро на све изјаве, поготову медија који већ чачкају и позивају ауторитете српске Владе да то ураде што пре", каже Рагми Мустафа, председник Демократске партије Албанаца.

Реагујући на усвајање "Политичке декларације", председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу, Зоран Станковић је рекао да Албанци са југа централне Србије нису тема разговора у Бриселу и да је усвајање декларације више политичке природе због предстојећих избора за национални Савет Албанаца.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара