Vučić: Dijalog se nastavlja, u nedelju sa Tačijem u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je dobio poziv za nastavak dijaloga sa Prištinom i da će u nedelju doći do njegovog susreta sa Hašimom Tačijem. Predsednik je istakao da nema govora o razmeni teritorija kako predlaže Tačijev savetnik Redžep Hoti.

"Dobio sam zvaničan poziv i delegacija Srbije će svakako ići. Od petka će biti prisutna u Briselu na, za medije manje atraktivnom, sastanku, a u nedelju će doći do mog susreta sa Hašimom Tačijem", rekao je Aleksandar Vučić novinarima.

Predsednik Srbije je naglasio da nije važno koliko će sastanci trajati. To je, kaže, tehničko pitanje.

Precizirao je da Srbija nema nikakve preduslove.

"Srbija nikada nije postavljala uslove za dijalog. Uvek smo bili spremni za dijalog, koji će početi u petak. Videćemo da li će se on produžiti i na ponedeljak, pošto je postojala takva ideja, jer se u ponedeljak održava međuvladina konferencija", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara posle susreta sa srpskom decom iz Hrvatske.

Rekao je da nije optimista, niti pesimista, i da je posao državne delegacije da štiti interese našeg naroda. 

Onima koji govore da treba da se poštuju neki drugi sporazumi, Vučić je poručio da moraju da pročitaju opšti sporazum o energetici iz 2013. godine, koji ne govori o onome što bi oni želeli.

"To je generalni sporazum. Čak i za njega je potrebna implementacija Zajednice srpskih opština. Molim ih da pročitaju što su sami potpisivali i parafirali, da ne govore gluposti", poručio je albanskim političarima sa Kosova.

Vučić je rekao da je to što oni govore, međutim, sitnica na koju se čovek navikne, i da se on trudi da u tom slučaju prećuti, da ne reaguje na svaku glupost.

"Da neće Hoti da mu i Orban dâ Kečkemet?"

Predsednik Srbije istakao je da nema govora o razmeni teritorija kako predlaže Tačijev savetnik Redžep Hoti, koji bi Sandžak i jug Srbije u "zamenu" za sever Kosova, a na apsurdnost takvih ideja Prištine reaguje ironičnim pitanjem: Da li žele da im i Orban dâ Kečkemet?

Zamenik predsednika vladajuće Demokratske partije Kosova, Redžep Hoti, izjavio je da bi eventualna podela Kosova podrazumevala da Priština "uzme" Sandžak i deo juga Srbije.

"Jesu li razmišljali malo o Vojvodini, Beogradu, Šumadija se podrazumeva... Da pitamo Orbana da li će im dati Kečkemet... Šta da vam kažem na to, naravno da se šalim", rekao je Vučić novinarima.

Upozorio je da kod dela Albanaca postoji potreba za formiranjem tzv. "zelene transferzale", a na njenom putu je sever Kosova – između južne Mitrovice, Vučitrna, Srbice, i s druge strane Ribarića, Novog Pazara i centralnog dela Srbije, Raške.

"Zato im toliko smeta teritorija severnog Kosova", rekao je Vučić. Kaže da ne može uvek to da komentariše, jer bi neko mogao pogrešno da razume.

"I kada govorim o njihovoj 'gladi' za zauzimanjem severa Kosova uvek sam imao sve te argumente, i Gazivode i Valač, i za tu njihovu potrebu da održe tu liniju na kojoj su uvek insistirali i koju sada više nijedan političar ne može da sakrije, pa čak iako se više ne radi o albanskom pitanju", rekao je Vučić.

"To je ono što smo mi videli, što znamo i što osećamo. I to je nešto što se neće dogoditi", zaključio je Vučić.

A na pitanje – šta ako Albanci "upadnu" na sever KiM – podseća da je on to pitanje javno postavio, ali da nije dobio odgovor.

Svejedno, ističe predsednik, njegov posao je da uradi sve da sačuvamo mir, da obezbedimo stabilnost i garantujemo sigurnost našem narodu na KiM.

Kako je rekao, najvećim delom smo to do sada uspevali, uprkos brojnim organizovanim incidentima, "jer kod njih nema slučajnih incidenata". 

"To su priče za malu decu, oni to rade po komandi i uvek su radili po komandi, ali to i dalje nije dramatičnih razmera, nije ni malih i beznačajnih, ali nije ni dramatičnih", rekao je Vučić. Dodao je da je to stoga što smo uspevali da vodimo odgovornu i pametnu politiku.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво