Вучић са децом Срба повратника у Хрватску

Председник Србије Александар Вучић примио је групу од тридесетак деце из Хрватске, из српских породица које су се вратиле на своја имања која су напустила због операција "Бљесак" и "Олуја".

Малишанима из Пакраца и Крњака највише се, кажу, допало то што су упознали председника Србије и што су се са њим фотографисали, а новинарима су рекли и да се радују што су обишли зграду Председништва, при чему им је "водич" био генерални секретар председника Никола Селаковић.

Деца ће током боравка у Београду обићи и друге институције, културна и историјска здања, а дечаци се унапред радују обиласку стадиона Црвене звезде, за коју навијају.

Председнику је, како је пренео новинарима, сусрет са малишанима из Хрватске, у мору тешких догађаја, био диван састанак. Децу је позвао да поново посете Београд крајем месеца.

"Замолио сам децу да дођу у Београд после отварања Народног музеја", рекао је Вучић и објаснио да је за децу то важно јер "нема институције културе на Балкану која може да се мери по броју поставки".

"Захвалан сам што сте дошли у Београд, главни град Србије, највећи и најзначајнији српски град. Поносан сам што ћете обићи све најзначајније музеје и додао бих томе Музеј савремене уметности, а већ од Видовдана, 28. јуна, моћи ћете да посетите нашу најзначајнију институцију културе, а то је Народни музеј", поручио је Вучић.

Децу је посаветовао и замолио да науче ћирилицу, да поштују и чувају своју историју и културу.

Посебно им је нагласио и да увек буду у најбољим могућим односима са својим комшијама Хрватима, као и да се труде да штите "и љубоморно чувају добре комшијске односе, и брину једни о другима".

"Али битно је и да чувате српски род, српско име и презиме. То ћете најбоље учинити тако што ћете учити о српској и хрватској историји, тако што ћете долазити у Србију, али тако што ћете инсистирати на свом језику, култури и чувати своју веру", рекао је председник.

Деца су обишла и Скупштину града, музеје, Калемегдан, а наредних дана желе, кажу, да виде музеј и стадион Црвене звезде.

Наводе да им је најзанимљивије било када су упознали председника, али и да су савете схватили озбиљно. "Да не заборавимо писати ћирилицу, да ништа не заборавимо што је одавде, иако живимо у Хрватској", рекла су деца.

 

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво