Вучић са децом Срба повратника у Хрватску

Председник Србије Александар Вучић примио је групу од тридесетак деце из Хрватске, из српских породица које су се вратиле на своја имања која су напустила због операција "Бљесак" и "Олуја".

Малишанима из Пакраца и Крњака највише се, кажу, допало то што су упознали председника Србије и што су се са њим фотографисали, а новинарима су рекли и да се радују што су обишли зграду Председништва, при чему им је "водич" био генерални секретар председника Никола Селаковић.

Деца ће током боравка у Београду обићи и друге институције, културна и историјска здања, а дечаци се унапред радују обиласку стадиона Црвене звезде, за коју навијају.

Председнику је, како је пренео новинарима, сусрет са малишанима из Хрватске, у мору тешких догађаја, био диван састанак. Децу је позвао да поново посете Београд крајем месеца.

"Замолио сам децу да дођу у Београд после отварања Народног музеја", рекао је Вучић и објаснио да је за децу то важно јер "нема институције културе на Балкану која може да се мери по броју поставки".

"Захвалан сам што сте дошли у Београд, главни град Србије, највећи и најзначајнији српски град. Поносан сам што ћете обићи све најзначајније музеје и додао бих томе Музеј савремене уметности, а већ од Видовдана, 28. јуна, моћи ћете да посетите нашу најзначајнију институцију културе, а то је Народни музеј", поручио је Вучић.

Децу је посаветовао и замолио да науче ћирилицу, да поштују и чувају своју историју и културу.

Посебно им је нагласио и да увек буду у најбољим могућим односима са својим комшијама Хрватима, као и да се труде да штите "и љубоморно чувају добре комшијске односе, и брину једни о другима".

"Али битно је и да чувате српски род, српско име и презиме. То ћете најбоље учинити тако што ћете учити о српској и хрватској историји, тако што ћете долазити у Србију, али тако што ћете инсистирати на свом језику, култури и чувати своју веру", рекао је председник.

Деца су обишла и Скупштину града, музеје, Калемегдан, а наредних дана желе, кажу, да виде музеј и стадион Црвене звезде.

Наводе да им је најзанимљивије било када су упознали председника, али и да су савете схватили озбиљно. "Да не заборавимо писати ћирилицу, да ништа не заборавимо што је одавде, иако живимо у Хрватској", рекла су деца.

 

број коментара 12 пошаљи коментар
(уторак, 19. јун 2018, 20:40)
anonymous [нерегистровани]

Deca su ukras sveta!

Deca su cuvari tradicije i istorije, na njima ostaje da prenesu i nauce sledece genracije svemu! Naravno da treba da postuju i komsije i sa njima budu u dobrim odnosima!

(уторак, 19. јун 2018, 19:15)
anonymous [нерегистровани]

beograd

Lepa poruka.

(уторак, 19. јун 2018, 17:59)
anonymous [нерегистровани]

daxa

Zaista lep gest,

(уторак, 19. јун 2018, 17:18)
Dragan [нерегистровани]

ja

Lepa poruka predsednika nadamo se da ce tako i biti!

(уторак, 19. јун 2018, 14:47)
Ivan [нерегистровани]

Pozz

Svi treba ovako da vaspitavamo svoju decu.

(уторак, 19. јун 2018, 14:26)
anonymous [нерегистровани]

jovan

Predivan gest naseg vrha. Svaca cast!

(уторак, 19. јун 2018, 14:23)
Marija [нерегистровани]

Predsednik

Sjajan gest od strane naseg predsednika

(уторак, 19. јун 2018, 14:13)
anonymous [нерегистровани]

politika

Mislim da im bolje reci nije mogao uputiti nas Predsednik!

(уторак, 19. јун 2018, 14:12)
Velibor [нерегистровани]

Zivot

Predsednik je pored svi svojih obaveza izdvojio vreme i za ovu decu koja su dosla, mogli bi malo vise da se ugledamo na njega i energiju koju salje!

(уторак, 19. јун 2018, 14:11)
Sanja [нерегистровани]

Odanost

Ovo je odlicno osmisljeno i mogli bi cesce ovakva druzenja da se organizuju!