Vučić: Gde se slonovi tuku, mali moraju da sarađuju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je na kraju posete Turskoj, gde je prisustvovao svečanosti otvaranja Transanadolijskog gasovoda (Tanap), da je važno da Srbija, u svetu u kojem se "slonovi tuku i u kojem će se tek boriti", mora da pronađe ne samo sigurno skrovište već i da obezbedi "dvorište" u kojem će raditi.

Aleksandar Vučić je, tokom boravka u Eskišehiru, imao bilateralne razgovore kako sa domaćinom, turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, tako i sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom i šefom ukrajinske države Petrom Porošenkom.

Sa predsednikom Erdoganom, kako je preneo Vučić, razgovarao je juče u više navrata, mesec dana posle njegove zvanične posete Turskoj, a teme su bile politička i ekonomska saradnja, unapređenje kooperacije, poverenja između naših država i naroda.

"Veoma sam srećan što mogu da kažem da Srbija i Turska imaju izuzetno dobre bilateralne odnose. To je strašno važno za našu zemlju. Ljudi to obično gledaju po principu "a što bi to nama bilo naročito bitno", ali ako pogledate, nekoliko malih mesta u Srbiji ne bi nikada mogla da dovedu fabriku, zaposle ljude da nije turskih investitora i prijateljskih odnosa sa Erdoganom. Ako pitate građane Krupnja, Lebana, Žitorađe, Vladičinog Hana i mnogih drugih mesta, postaće svima jasno što je to bitno", kazao je sinoć Vučić.

Istakao je da će turskih investicija biti još više, te ukazao da u Kraljevu očekujemo uskoro jednu veliku fabriku, da će turski investitori graditi u Srbiji najbolje hotele.

Posebno je ukazao da je prvi put jedan turski investitor zainteresovan za RTB "Bor", gde smo do sada imali samo Kineze i Ruse, a sada je zainteresovan i Mehmet Čengiz.

"Turska dolazi, ona je velika regionalna sila, najznačajnija u našem regionu. Moramo da vodimo računa i da iskoristimo sve potencijale iz naše moguće saradnje", istakao je predsednik.

Vučić je ukazao da se radi i o energetskim potencijalima, jer će gas koji bude dolazio u Srbiju u budućnosti dolaziti svakako preko Turske, najviše preko "Turskog toka" i "Tanapa".

On je podvukao da su razgovori sa Erdoganom bili veoma bitni i uvek važni za Srbiju, te da veruje da će uskoro biti ponovo nastavljeni bilo u Beogradu ili Ankari.

Sa predsednikom Porošenkom, kako je kazao, imao je razgovor, koji nije nikada lak, ali jeste koristan i dobar.

"Nadam se da možemo da poboljšamo bilateralnu saradnju između naše dve zemlje. Ukrajina nije i neće priznati nezavisnost Kosova. Oni poštuju teritorijalni integritet Srbije, a Srbija poštuje integritet Ukrajine", podvukao je Vučić. 

Preneo je da je sa Porošenkom razgovarao o unapređenju saradnje, a čak i mogućnosti organizovanja poslovnog foruma za privrednike dve zemlje.

"Nadam se da ćemo uspeti tu vrstu progresa da napravimo jer gotovo da nema ozbiljne trgovinske razmene između naše dve zemlje i to iz različitih razloga. U svakom slučaju mislim da imamo značajan potencijal u razvoju odnosa", rekao je on.

Kada je reč o razgovoru sa predsednikom Alijevom, Vučić je kazao da očekuje u narednom periodu još više saradnje sa Azerbejdžanom.

"Dobro smo iskoristili jedno poslepodne da predstavimo našu zemlju na otvaranju 'Tanapa' i obavimo važne bilateralne razgovore i da naučimo jednu stvar, a to je da u ovim uslovima u svetu gde se, tako da nazovem, slonovi tuku, gde će se tek boriti i tući, mi svi mali moramo da pronađemo sigurno ne samo skrovište već i obezbedimo dvorište u kojem ćemo raditi. Zato je važno da sa svim ovim zemljama ostvarimo saradnju i najbolje moguće kontakte", zaključio je Vučić.

broj komentara 21 pošalji komentar
(sreda, 13. jun 2018, 15:03)
anonymousPero [neregistrovani]

Ako

Ako Srbija postuje teritorjslni integritet Ugrajine onda je protiv integriteta Rusije.

(sreda, 13. jun 2018, 12:38)
anonymous [neregistrovani]

Kiki

Bez saradnje nema ni napretka.

(sreda, 13. jun 2018, 12:19)
anonymous [neregistrovani]

svoje mesto

Svako treba da zna svoje mesto i ulogu i da da najbolje od sebe

(sreda, 13. jun 2018, 12:03)
Milan [neregistrovani]

Istina

Zaista, moramo gledati kako mi da najbolje moguce iskoristimo situaciju.

(sreda, 13. jun 2018, 11:53)
anonymous [neregistrovani]

Kad se slonovi tuku...

Mali treba da gledaju svoja posla a ne da saradjuju

(sreda, 13. jun 2018, 11:51)
Patriota [neregistrovani]

Ne!

Mozda si Vucicu ti mali. Srpski narod je veliki uvek bio!

(sreda, 13. jun 2018, 11:40)
anonymous [neregistrovani]

Jos jedna africka

Slonovi i kad plesu misevima se zemlja trese.
PS. Ne znam gdje je nasao to da saradjuju.

(sreda, 13. jun 2018, 11:25)
nemanja [neregistrovani]

Nije mala

Srbije nije mala, Vučiću.

(sreda, 13. jun 2018, 11:20)
rambo [neregistrovani]

slb@gmail.com

Kad se slonovi tuku misevi stradaju ako ne ukljuce svoju pamet .

(sreda, 13. jun 2018, 11:03)
anonymous [neregistrovani]

Slon

Mi smo jako mala zemlja pa nam je bolje da se držimo po strani.