Отварање гасовода "Танап", Ердоган дочекао Вучића

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган симболично је отворио вентиле Трансанадолијског гасовода "Танап" са преседницима Азербејџана, Украјине, Северног Кипра и Србије. Тим гасоводом Турска постаје значајно гасно чвориште, и доприноси енергетској безбедности Југоисточне Европе. Алексанадар Вучић, којег је на свечаности у Ескишехиру дочекао турски колега, поручио да овај гасовод даје наду да регион Југоисточне Европе неће остати енергетски изолован.

Александар Вучић у Ескишехиру борави на специјални позив турског лидера, са којим је попричао кратко по доласку, а на свечаној бини стајао је поред Ердогана, заједно са председницима Украјине и Азербејџана, Петром Порошенком и Илхамом Алијевом.

"Моје присуство данас овде представља нову, врло видљиву потврду успешних билатералних односа Србије и Турске, који доприносе напретку како наше две земље, тако и региона Западног Балкана", рекао је председник Србије у обраћању.

Изградња "Танапа" је, истакао је, веома важна из два разлога: прво, зато што даје наду да регион Југоисточне Европе неће остати изолован када су у питању велики енергетски пројекти.

Друго, рекао је, зато што ће овај пројекат побољшати енергетску повезаност овог дела Европе, а самим тим ће имати и утицај на побољшање инвестиционе климе и, уверен је, долазак нових инвеститора у земље региона...

Све ће то, како каже, допринети јачој регионалној сарадњи за шта се и сам увек свесрдно залагао.

"Србија жели да види регион који је повезан инфраструктурним пројектима, али истовремено повезује земље региона са другим земљама", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, енергетска безбедност и сигурно снабдевање су кључан фактор економског прогреса не само за неку појединачну земљу попут Србије, већ и за регион у целини.

"А убеђен сам да ће ‘Танап' и Јужни гасни коридор (азербејџански) томе допринети", рекао је Вучић.

Нагласио је да је на свечаности данас на позив председника Ердогана, којем је, као и Алијеву, честитао на том пројекту.

Поручио је да је веома срећан што је у Турској поново, само месец дана после званичне посете, када је имао разговоре са председником Ердоганом и другим турским званичницима али и када је српској делегацији указано изузетно гостопримство.

Подсетио је да је недавно био и у званичној посети Азербејџану када је потврђено да је, како каже, Србија озбиљан и поуздан партнер који успешно гради мостове пријатељства на међународној сцени.

Вучић је рекао да зна да и у Турској има људи који сумњају у велике пројекте које Ердоган реализује за своју земљу и народ.

"Дивимо се начину на који је председник Ердоган урадио одређене ствари за свој народ и своју земљу. Под Вашим руководством Турска ће имати не само добре односе са Азербејџаном, већ и са Србијом, што је до пре неколико година било незамисливо али смо захваљујући Вама успели да изградимо мостове и надам се да ћемо успети да их очувамо и унапредимо у будућности", истакао је Вучић, обраћајући се турском колеги.

Председник Азербејџана Алијев каже да се данас "исписује нова страница у историји 21. века".

Председник Ердоган симболично је отворио вентиле гасовода "Танап" са преседницима Азербејџана, Украјине, Северног Кипра и председником Србије.

"Ово је пут свиле - тако називамо нови трасанадолијски гасовод који смо историјски данас сви заједно отворили. Ова визија донела је велики напредак читавом енергетском сектору Турске. И овај нови пројекат пише нову књигу успеха, који представљају природни гас и нафта", рекао је Ердоган.

"Танапом" ће из Азербејџана кроз Грузију и Турску бити транспортован гас до Италије и Европе, а експерти у Србији се надају да би и наша земља у будућности могла имати користи од тог гасовода и прикључити се на један његов део.

Гасовод "Танап", вредан десет милијарди долара и дужине 1.850 километара, повезује Каспијски басен са југоисточном Европом, а реч је о пројекту који треба да транспортује гас од азербејџанског налазишта Шах Дениз 2 на Каспијском мору кроз Турску до Европе.

Вучић је уочи одласка у Турску раније данас рекао да је за нашу земљу важно да стално унапређује односе са Турском.

"За нас је ово, пре свега, од великог билатералног значаја, част је за нас да будемо позвани, иако не мислим да ће у 'Танапу' бити много гаса за Србију, али ће бити за Италију, Албанију и друге земље", рекао је Вучић.

"Хоћу да имамо најбоље односе са Турском", поручио је председник Србије и нагласио да је важно да покажемо стални напредак односа Србије и Турске.

После пуштања у рад Трансанадолијског гасовода председници Турске и Србије, Реџеп Тајип Ердоган и Александар Вучић, имали су и билатерални састанак. Двојица председника разговарала су о унапређењу свих видова сарадње. Најављују нове турске инвестиције у нашу земљу, а председник Вучић је потврдио да је и за борски РТБ заинтересована једна турска компанија.

Пре отварања овог гасовода, председник Србије састао се са украјинским председником Петром Порошенком. Навео је да ти разговори нису били нимало лаки јер је украјински председник незадовољан изјавама неких српских политичара и односа који Србија има са Русијом.

Вучић је у Турској боравио пре нешто више од месец дана – 6. и 7. маја у билатералној посети, када га је Ердоган лично дочекао на аеродрому у Истанбулу и тиме му указао посебну част.

Тада је, током дводневне посете, у Анкари потписано више споразума о сарадњи између Србије и Турске. 

број коментара 23 пошаљи коментар
(среда, 13. јун 2018, 14:09)
anonymous [нерегистровани]

porosenko

da se vidi sta gubi ako se pravi pametan

(среда, 13. јун 2018, 14:01)
anonymous [нерегистровани]

nisam pametan

pa I sam si rekao sve o sebi

(среда, 13. јун 2018, 13:23)
anonymous [нерегистровани]

Porosenko

Na svim fotografijama se jasno vidi i predsednik Ukrajine Porosenko. Kave veze ima Ukrajina sa ovim gasnim tokom?

(среда, 13. јун 2018, 08:36)
Raja anonymous [нерегистровани]

Nisam pametan

Gasovod ide kroz Gruziju, Tursku, Severni Kipar, Grčku, Albaniju do Italije. Šta traže tamo srpski predsednik i ukrajinski a nema ovih nabrojanih. Izgleda da se mi radujemo tuđem dobitku više nego oni sami. Oni sede kući i gledaju svoju zemlju i narod. Sada turski tok neće ni trebati. mali Azerbejdžan je izigrao Rusiju sa svima ovima što tapšu. Mi tapšemo a samo štetu imamo.

(среда, 13. јун 2018, 08:30)
riki [нерегистровани]

riki

Dokaz iskrenog prijateljstva dve zemlje

(среда, 13. јун 2018, 08:06)
nada [нерегистровани]

Отварање гасовода "Танап", Ердоган дочекао Вучића

Lep doček Vučića od strane turskog predsednika!

(среда, 13. јун 2018, 07:29)
Vukadinovic Milan [нерегистровани]

Najbolji

Erdogan najbolji predsednik za mene na celom svetu,stalozen,smiren i zeli Srbiji sve najbolje.
Sretno Erdogan i bratskoj prijateljskoj drzavi Turskoj.

(среда, 13. јун 2018, 02:20)
Милан [нерегистровани]

Зашто наводници?

Руси нису никад протествовали јер су се српски политичари састајали са Украјинцима, али зато Украјинци прате сваки састанак, сваки одлазак у Русију, сваку изјаву, и не пропуштају да се због тога буне, мијешајући се у унутрашњу политику Србије.
И зашто "пријатељи"? Да нам нису Украјинци пријатељи? Или можда Американци? Или наши ЕУ "партнери"?

(среда, 13. јун 2018, 01:00)
anonymous [нерегистровани]

CG

Kazu izdala nekoga i nesto kada je usla u NATO...a Srbija samo sa prijateljima saradjuje.

(среда, 13. јун 2018, 00:57)
anonymous [нерегистровани]

Severni Kipar

Jesmo li to mi priznali Tursku okupaciju dela Kipra.?