Nastavak rasprave o amandmanima na finansijske zakone

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su pretres o amandmanima na set finansijskih zakona. Šefu poslaničke grupe Dveri Bošku Obradoviću, nakon izricanja dve opomene, oduzeta reč.

Poslanici su najpre koristili vreme za postavljanje pitanja predstavnicima vlasti, a tokom rasprave o amandmanima na set finansijskih zakona šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović dobio je dve opomene i oduzeta mu je reč.

Obradović je u skupštinskoj sali, obraćajući se građanima, rekao da ih neće zaštititi Jorgovanka Tabaković kada zapadnu u probleme sa "bankarskim lopovima" i da u to mogu da budu sigurni.

Rekao je da se neko posle šest godina na mestu guvernera NBS setio da banke pljačkaju građane Srbije i da treba zaštititi korisnike finansijskih usluga.

"Šta ćemo za ovu pljačku iz prethodnih šest godina, ko će za to da odgovara? Ko će da nadoknadi građanima sve što su ih banke opljačkale, dok je gospođa Jorgovanka Tabaković pravila frizuru ili primala pet hiljada evra mesečno", rekao je Obradović.

Predsedavajući Veroljub Arsić mu je izrekao opomenu, navodeći da može da prihvati da spominje platu, ali ne "frizure i ostale stvari..."

"Upristojite se. Konačno se upristojite i počnite da govorite o amandmanu, a ne o svemu što vam padne na pamet", rekao mu je Arsić.

Odgovorio je Obradović, rekavši da neće prestati da govori o "vašoj lopovskoj i kriminalnoj vlasti" zbog čega mu je Arsić izrekao drugu opomenu.

"Imate još 20 sekundi", rekao je predsedavajući, a to vreme je Obradović iskoristio da kaže da mu je predsedavajući "ukrao" vreme zbog čega mu je oduzeta i reč.

"Hvala. Ovo pokazuje kakva je vaša vlast", rekao je Obradović koji se potom obratio i novinarima u skupštinskom holu.

Ocenio je da je Arsić krenuo u "obračun" sa narodnim poslanicima iz Dveri i retorički upitao šta je razlog tome.

"Imam dva obrazloženja. Približava se čin izdaje KiM i potpisivanje pravno-obavezujućeg sporazuma i potrebno je ućutkati skupštinu. Drugi razlog može biti što se Dveri ozbiljno protive bankarskom kartelu i bankarskoj mafiji", rekao je Obradović.

Na predložene zakone podneto je više od 1.000 amandmana. Najviše amandmana stiglo je na prvu tačku dnevnog reda - Predlog zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga kod ugovaranja na daljinu. 

Tokom jučerašne rasprave poslanici su polemisali o "slučaju" njihovog kolege Meha Omerovića koji je nedavno priveden na franfurtskom aerodromu jer je iz djuti fri šopa izneo robu koju nije platio.

Pored toga, parlamentarci su govorili i o građanima koji su zaduženi u švajcarskim francima.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković podsetila je da je NBS još pre nekoliko godina donela preporuku bankama kako da se građanima olakša otplata kredita u švajcarskim francima.

Tabakovićeva je u načelnoj raspravi rekla da je cilj seta finansijskih zakona unapređenje poslovnog ambijenta, stvaranje pretpostavki za dalji razvoj finansijskog tržišta i dodatna zaštita korisnika finansijskih usluga.

broj komentara 0 pošalji komentar