Siniša Mali izabran za ministra finansija

Poslanici Skupštine Srbije su sa 154 glasa "za" izabrali Sinišu Malog za novog ministra finansija. Protiv je bilo 30 poslanika, dok se niko nije uzdržao od glasanja. Prisutna su bila ukupno 184 narodna poslanika.

Siniša Mali je izabran nakon rasprave na posebnoj sednici parlamenta.

Polaganju zakletve prisustvovala je premijerka Ana Brnabić, kao i ministri Nebojša Stefanović, Rasim Ljajić, Branislav Nedimović, Nela Kuburović, Zoran Đorđević, Aleksandar Antić, Slavica Đukić Dejanović, Zlatibor Lončar, Aleksandar Vulin, Jadranka Joksimović i Vanja Udovičić.

Nakon polaganja zakletve, novoizabrani ministar finansija preuzeo je dužnost od Ane Brnabić, koja je obavljala funkciju v. d. ministra finansija od 16. maja.

Mali je preuzeo dužnost u skladu sa zakonom i procedurama i uz prisustvo notara, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Predsednica Vlade je Malom uručila Izveštaj o stanju u Ministarstvu i upoznala ga sa organizacijom u resoru, postavljenim ciljevima i budućim obavezama.

Mali je rekao da će nastaviti rad na ekonomskim reformama i očuvanju finansijske discipline.

Istakao je da će aktivno raditi na ubrzanju privrednog rasta i unapređenju ekonomskog ambijenta u Srbiji, naglasivši da je ponosan što je deo tima premijerke Ane Brnabić.

Mali, koji je do sada bio na funkciji gradonačelnika Beograda, na mestu ministra finansija nasledio je Dušana Vujovića, koji je 7. maja podneo ostavku iz ličnih razloga.

Siniša Mali je rođen 25. avgusta 1972. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu školu i diplomirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Kao stipendista Programa "Ron Braun", magistrirao je 1999. godine na Vašingtonskom univerzitetu u Sent Luisu u SAD, smer finansije (Master of Business Administration diploma).

Magistrirao je i na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. U 2013. godini odbranio je doktorsku disertaciju na temu: "Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – Teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji", na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu.

U 2001. godini postavljen je za pomoćnika ministra za privatizaciju u Ministarstvu za privredu i privatizaciju Vlade Republike Srbije.

Krajem 2001. prelazi u Agenciju za privatizaciju, na dužnost direktora Centra za tendersku privatizaciju. Na toj funkciji ostaje do kraja 2003. godine.

Početkom 2004. osnovao je svoju kompaniju, koja se bavi savetovanjem u oblasti kupovine i prodaje preduzeća, finansijskog restrukturiranja, konsolidacije poslovanja i savetovanja kompanija radi poboljšanja njihovih finansijskih performansi.

Pre preuzimanja položaja pomoćnika ministra za privatizaciju, radio je u Credit Suisse First Boston u Njujorku u Mergers & Acquisitions group-e.

Pre toga proveo je četiri godine kao rukovodilac u jednoj od četiri najveće konsultantske firme na svetu, Deloitte & Touche, od čega dve godine u Pragu i dve godine u Beogradu, gde je radio na poslovima privatizacije, kupovine i prodaje preduzeća, restrukturiranja i konsolidacije, poslovne analize, itd.

Do izbora za gradonačelnika 2013. obavljao je funkciju predsednika Privremenog organa grada Beograda i savetnika prvog potpredsednika Vlade Republike Srbije za ekonomska pitanja.

Nosilac je zvanja Chartered Financial Analyst (CFA) i član Instituta CFA, Serbian Business Angels Network-a, Fulbright Alumni Association of Serbia i British-Serbian Business Club-a.

Takođe, nosilac je licence portfolio menadžera, koju izdaje Komisija za hartije od vrednosti Republike Srbije.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво