Завршена расправа о избору Синише Малог за министра финансија

Посланици Скупштине Србије су изабрали Синишу Малог за новог министра финансија. Владајућа већина и опозиција су, током расправе о предлогу за новог министра, полемисали и о степену политичке моћи премијерке Брнабић, посебно у поређењу са некадашњим премијером Мирком Цветковићем.

16.30 – Синиша Мали је изабран за министра финансија, чиме је завршено пролећно заседање Скупштине Србије.

15.45 – Посланици завршили расправу о предлогу да Синиша Мали буде министар финансија, а о томе ће се изјаснити у 16 часова.

11.50 – Брнабићева поручила да не може да се пореди са некадашњим премијером Мирком Цветковићем, али и да се тиме поноси.

10.00 – Почела седница Скупштине Србије, а посланици на почетку постављају питања.

На седници парламента су били и премијерка Ана Брнабић и кандидат за министра финансија Синиша Мали.

Премијерка Ана Брнабић рекла је да се потрудила да на најбољи начин конкретним бројкама и доказима образложи зашто је њен предлог добар, а да су против Малог они који верују да Србија треба да буде друштво у коме су сви криви, док се не испостави да су невини.

Како је рекла, економским показатељима је образложила зашто је предложила Малог да преузме ресор финансија, као и да разуме да неке од тих ствари опозиција једноставно не жели да прихвати.

"Жао ми је због тога, јер би било одговорно и у националном интересу да почнемо да прихватамо неке бројке. Пре свега, резултате и успехе које Влада није сама себи приписала, већ објективни, доста критички међународни партнери и организације. Али таква је политичка атмосфера у Србији", рекла је премијерка.

Додала је да на крају расправе није желела да одговара на неке ствари на које је, каже, одговор дала три пута, "јер одговор и не занима људе који постављају питање".

Њен закључак дводневне дебате око Малог је, каже, да су против предлога пре свега они који верују и мисле да је бивша градска власт одговорно радила.

"Они који кажу да је одговорно да имате историјски дефицит, дугове, највећу незапосленост, скупље вртиће, преплаћене подземне контејнере, неисплаћене обавезе према различитим социјалним категоријама, кућу 'Великог брата' у Пионирском парку", рекла је Брнабићева.

Против предлога су, истакла је, они који верују да Србија треба да буде друштво у којем су сви криви док се не испостави да су невини, па и онда кад надлежне институције кажу да нису криви, јер то није довољно добар одговор за њих.

"Они који неће да разликују укупни од јавног дуга, између потрошње и инвестиција, које чињенице, бројеви, пројекти, резултати апсолутно не занимају и за њих неће да чују", рекла је Брнабићева.

Цитирала је извештај о напретку Европске комисије за Србију, због посланика које, како је рекла, не занимају резултати и неће за њих да чују.

Представљајући део извештаја који се односи на економске показатеље, Брнабићева је рекла да је Србија остварила добар економски напредак, да је решено питање буџетског дефицита, као и да је очувана макроекономска стабилност.

Навела је и да су услови на тржишту рада побољшани, а Синиши Малом је поручила да очекује да настави да ради тако да одржи успех и помогне тиму Владе Србије како би грађани сваким даном живели боље.

Брнабићева је захвалила посланицима СНС-а, али и другим странкама владајуће коалиције на подршци и на томе што су "чули" њене аргументе за Синишу Малог, као и на подршци да постане министар финансија.

Током расправе о избору Синише Малог, Ана Брнабић је рекла да је лицемерје то што посланицима опозиције сметају наводне афере Малог, на које је јуче одговарала, а не смета им, како је додала, највеће историјско задужење Града Београда, ни 14 милијарди динара неплаћених обавеза, рекордан дефицит.

Како је навела, јуче је целог дана слушала о приватизацијама и како је то "једна од најстрашнијих ствари" у биографији Синише Малог", због чега је, каже, након јучерашње расправе тражила податке о томе и закључила да све те компаније и данас раде, да запошљавају људе и међу највећим су извозницима.

У том је контексту је навела примере "Мериме" из Крушевца, коју је купио "Хенкел", која је сада један од највећих извозника, али и Дуванске индустрије "Ниш", Дуванске индустрије "Врање".

"Ништа од тога вам не смета, али вам смета афера докторат човека који је био ђак генерације у гимназији, студент генерације на Економском факултету, са две мастер дипломе", рекла је Брнабићева и још једном одбацила наводе о плагираном докторату Синише Малог.

Полемика о политичкој моћи премијерке Брнабић

Током расправе се отворила полемика у вези са степеном политичке моћи премијерке Брнабић, посебно у поређењу са некадашњим премијером Мирком Цветковићем, о чему је Брнабићева изнела свој став – да не може да се пореди са њим, али и да се тиме поноси.

Посланица ДС-а Александра Јерков рекла је да та странка неће подржати избор Малог, али је прокоментарисала и да је и премијерка изабрана на ту позицију само зато што је то желео председник Србије Александар Вучић, који је, како је навела, и сам својевремено изјавио да "њу неће ни посланици, ни странка".

Одговор премијерке на то био је: "С обзиром на то колико мало политичке моћи имам, зашто се нервирате око тога? И данас причате о томе колико малу политичку моћ имам, не знам ни како је то тема ни зашто вас то толико жуља."

Додала је да ДС показује невероватно политичко лицемерје, јер, како је навела, Цветковић није био члан ДС-а, "али је то било фантастично, феноменално и доказ да нема партократије".

"Али, када сам ја премијерка, а нисам чланица странке – то је најстрашнија могућа ствар. То је пар екселанс политичко лицемерје, али ви сте изабрали да тако водите политику", рекла је премијерка.

Посланица СНС-а Александра Томић оценила је да Брнабићева и не треба да се пореди са некадашњим премијером Цветковићем, који је прегласаван на седницама Владе.

"Тај премијер нема подршку ни министара, а камоли грађана, а ви имате подршку и грађана и политичких странака", рекла је Томићева.

Подршку избору Малог за министра финансија јуче су најавили СНС, СПС, ЈС, СВМ, СДПС, док су посланици опозиције рекли да неће подржати предлог Ане Брнабић.

Досадашњи градоначелник Београда предложен је за новог министра финансија уместо Душана Вујовића, који је 7. маја поднео оставку из личних разлога.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво