Završena rasprava o izboru Siniše Malog za ministra finansija

Poslanici Skupštine Srbije su izabrali Sinišu Malog za novog ministra finansija. Vladajuća većina i opozicija su, tokom rasprave o predlogu za novog ministra, polemisali i o stepenu političke moći premijerke Brnabić, posebno u poređenju sa nekadašnjim premijerom Mirkom Cvetkovićem.

16.30 – Siniša Mali je izabran za ministra finansija, čime je završeno prolećno zasedanje Skupštine Srbije.

15.45 – Poslanici završili raspravu o predlogu da Siniša Mali bude ministar finansija, a o tome će se izjasniti u 16 časova.

11.50 – Brnabićeva poručila da ne može da se poredi sa nekadašnjim premijerom Mirkom Cvetkovićem, ali i da se time ponosi.

10.00 – Počela sednica Skupštine Srbije, a poslanici na početku postavljaju pitanja.

Na sednici parlamenta su bili i premijerka Ana Brnabić i kandidat za ministra finansija Siniša Mali.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da se potrudila da na najbolji način konkretnim brojkama i dokazima obrazloži zašto je njen predlog dobar, a da su protiv Malog oni koji veruju da Srbija treba da bude društvo u kome su svi krivi, dok se ne ispostavi da su nevini.

Kako je rekla, ekonomskim pokazateljima je obrazložila zašto je predložila Malog da preuzme resor finansija, kao i da razume da neke od tih stvari opozicija jednostavno ne želi da prihvati.

"Žao mi je zbog toga, jer bi bilo odgovorno i u nacionalnom interesu da počnemo da prihvatamo neke brojke. Pre svega, rezultate i uspehe koje Vlada nije sama sebi pripisala, već objektivni, dosta kritički međunarodni partneri i organizacije. Ali takva je politička atmosfera u Srbiji", rekla je premijerka.

Dodala je da na kraju rasprave nije želela da odgovara na neke stvari na koje je, kaže, odgovor dala tri puta, "jer odgovor i ne zanima ljude koji postavljaju pitanje".

Njen zaključak dvodnevne debate oko Malog je, kaže, da su protiv predloga pre svega oni koji veruju i misle da je bivša gradska vlast odgovorno radila.

"Oni koji kažu da je odgovorno da imate istorijski deficit, dugove, najveću nezaposlenost, skuplje vrtiće, preplaćene podzemne kontejnere, neisplaćene obaveze prema različitim socijalnim kategorijama, kuću 'Velikog brata' u Pionirskom parku", rekla je Brnabićeva.

Protiv predloga su, istakla je, oni koji veruju da Srbija treba da bude društvo u kojem su svi krivi dok se ne ispostavi da su nevini, pa i onda kad nadležne institucije kažu da nisu krivi, jer to nije dovoljno dobar odgovor za njih.

"Oni koji neće da razlikuju ukupni od javnog duga, između potrošnje i investicija, koje činjenice, brojevi, projekti, rezultati apsolutno ne zanimaju i za njih neće da čuju", rekla je Brnabićeva.

Citirala je izveštaj o napretku Evropske komisije za Srbiju, zbog poslanika koje, kako je rekla, ne zanimaju rezultati i neće za njih da čuju.

Predstavljajući deo izveštaja koji se odnosi na ekonomske pokazatelje, Brnabićeva je rekla da je Srbija ostvarila dobar ekonomski napredak, da je rešeno pitanje budžetskog deficita, kao i da je očuvana makroekonomska stabilnost.

Navela je i da su uslovi na tržištu rada poboljšani, a Siniši Malom je poručila da očekuje da nastavi da radi tako da održi uspeh i pomogne timu Vlade Srbije kako bi građani svakim danom živeli bolje.

Brnabićeva je zahvalila poslanicima SNS-a, ali i drugim strankama vladajuće koalicije na podršci i na tome što su "čuli" njene argumente za Sinišu Malog, kao i na podršci da postane ministar finansija.

Tokom rasprave o izboru Siniše Malog, Ana Brnabić je rekla da je licemerje to što poslanicima opozicije smetaju navodne afere Malog, na koje je juče odgovarala, a ne smeta im, kako je dodala, najveće istorijsko zaduženje Grada Beograda, ni 14 milijardi dinara neplaćenih obaveza, rekordan deficit.

Kako je navela, juče je celog dana slušala o privatizacijama i kako je to "jedna od najstrašnijih stvari" u biografiji Siniše Malog", zbog čega je, kaže, nakon jučerašnje rasprave tražila podatke o tome i zaključila da sve te kompanije i danas rade, da zapošljavaju ljude i među najvećim su izvoznicima.

U tom je kontekstu je navela primere "Merime" iz Kruševca, koju je kupio "Henkel", koja je sada jedan od najvećih izvoznika, ali i Duvanske industrije "Niš", Duvanske industrije "Vranje".

"Ništa od toga vam ne smeta, ali vam smeta afera doktorat čoveka koji je bio đak generacije u gimnaziji, student generacije na Ekonomskom fakultetu, sa dve master diplome", rekla je Brnabićeva i još jednom odbacila navode o plagiranom doktoratu Siniše Malog.

Polemika o političkoj moći premijerke Brnabić

Tokom rasprave se otvorila polemika u vezi sa stepenom političke moći premijerke Brnabić, posebno u poređenju sa nekadašnjim premijerom Mirkom Cvetkovićem, o čemu je Brnabićeva iznela svoj stav – da ne može da se poredi sa njim, ali i da se time ponosi.

Poslanica DS-a Aleksandra Jerkov rekla je da ta stranka neće podržati izbor Malog, ali je prokomentarisala i da je i premijerka izabrana na tu poziciju samo zato što je to želeo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je, kako je navela, i sam svojevremeno izjavio da "nju neće ni poslanici, ni stranka".

Odgovor premijerke na to bio je: "S obzirom na to koliko malo političke moći imam, zašto se nervirate oko toga? I danas pričate o tome koliko malu političku moć imam, ne znam ni kako je to tema ni zašto vas to toliko žulja."

Dodala je da DS pokazuje neverovatno političko licemerje, jer, kako je navela, Cvetković nije bio član DS-a, "ali je to bilo fantastično, fenomenalno i dokaz da nema partokratije".

"Ali, kada sam ja premijerka, a nisam članica stranke – to je najstrašnija moguća stvar. To je par ekselans političko licemerje, ali vi ste izabrali da tako vodite politiku", rekla je premijerka.

Poslanica SNS-a Aleksandra Tomić ocenila je da Brnabićeva i ne treba da se poredi sa nekadašnjim premijerom Cvetkovićem, koji je preglasavan na sednicama Vlade.

"Taj premijer nema podršku ni ministara, a kamoli građana, a vi imate podršku i građana i političkih stranaka", rekla je Tomićeva.

Podršku izboru Malog za ministra finansija juče su najavili SNS, SPS, JS, SVM, SDPS, dok su poslanici opozicije rekli da neće podržati predlog Ane Brnabić.

Dosadašnji gradonačelnik Beograda predložen je za novog ministra finansija umesto Dušana Vujovića, koji je 7. maja podneo ostavku iz ličnih razloga.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије