Посланичка питања

Посебна седница парламента, на којој ће посланици наставити расправу о предлогу да Синиша Мали буде нови министар финанасија, почела је посланичким питањима...

Шеф посланика СДС- Марко Ђуришић питао је потпредседника владе и министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића када ће бити постављен начелник Управе криминалистичке полиције, што је, како је рекао, најважније оперативно место у систему полиције, а упражњено је од децембра 2016. године, од како је тадашњи начелник отишао у пензију.

"Последице тога грађани могу да виде, јер се готово свакодневно дешавају убиства и најтежа кривична дела. Министар полиције би, уместо организовања параде и бацања чамаца у фонтане, требало да почне да ради посао и заврши то именовање", рекао је Ђуришић.

Посланик Нове Србије – Покрета за спас Србије Славиша Ристић пренео је да је у Зубином потоку на КиМ у току конкурс за пријем радника у тзв. образовање Косова и здравство Косова, а како наводи, реч је о конкурсу који је расписан 23. маја и у коме стоји и термин – на основу Закона о раду Косова и Закона о образовању у општинама Косова.

"Ко је ово урадио? Конкурс није расписало министарство Косова или њихова служба, то је урадио градоначелник Зубиног Потока. Ради се о људима које је Србија подржала на косовским изборима. Да ли су они сами то урадили или по нечијем налогу и да ли су тиме прекршили Устав и законе Србије", питао је Ристић.

Посланик СРС-а Миљан Дамјановић министра полиције је питао да ли је упознат са решењем Полицијске управе Савски венац којом се забрањује протестни скуп радикала због одржавање манифестације "Мирдита, добар дан" у Београду.

"Да ли је упознат са садржином решења у којем стоји да је Косово независна држзава, да ће том скупу присуствовати уметници и извођачи са Косова, који су супротиних ставова од СРС-а", рекао је Дамјановић и питао да ли ће министар некога санкционисати због таквог решења, за које се, казао је, нада да ће бити укинуто.

Александра Чабраја из Клуба самосталних посланика имала је питање за МУП у вези са потврдама које се издају грађанима чије су саобраћајне дозволе истекле, наводећи да их неће признати у иностранству.

Имала је питање и за, како је рекла, новог министра финансија Синишу Малог, који је прошле године казао да ће Београд остварити 800 милиона евра прихода од туризма и да ће број турисита у главном граду бити милион.

"Мене занима како је добијена та рачуница", питала је Чабраја коју је такође интересовало и колико је коштала прослава Дана МУП-а. 

Посланица Доста је било Ана Стевановић казала је да случај упада у стан новинарке Крик-а Драгане Пећо није ни у једном тужилаштву, те да није познато шта је урађено да починиоци буду откривени, па је питала министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића докле се стигло са расветљавањем тог случаја.

О пензионерима и лекарима... 

Посланицу Двери Марију Јањушевић занимало је да ли ће, када и у којим износима "новац отет од пензионера" бити враћен, те да ли ће "одузета средства" бити враћена и наследницима пензионера који су у међувремену преминули.

Питала је министра здравља Златибора Лончара да ли је тачно да сваког месеца Србију напусти 120 лекара специјалиста и ако јесте, да ли је свестан те катастрофе, а од Славице Ђукић Дејановић је затражила одговор да ли је тачно да ће популационе мере бити ускраћене родитељима чија деца нису вакцинисана.

Посланик СНС-а Марко Атлагић имао је питање за Тужилаштво за организовани криминал у вези са светском корупционашком афером у којој су ухапшени Патрик Хо и Шеик Тидијан Гадио "блиски сарадници ЦИРСД-а Вука Јеремића"

Наиме, компанија "Чајна енерџи фонд комити" (ЦЕФЦ) крајем априла је поменута у судским документима у оквиру корупционашке афере у којој су ухапшени Хо и Гадио, а та компанија је према писању медија уплатила Јеремићевој организацији 1,3 милиона долара, па Атлагића интересује да ли је то тачно, по ком основу је Јеремић добијао новац и да ли га је користио у председничкој кампањи.

Посланица ДС-а Александра Јерков пренела је да је директор РТВ-а Миодраг Копривица рекао да ће, иако је суд у Новом Саду донео решење којим се поништио одлуку УО РТВ о разрешењу Слободана Арежине с места директора програма, о том решењу одлучити покрајински медијски сервис.

Она је питала Министарство информисања "како УО РТВ може да донесе одлуку о томе да ли ће поштовати одлуку суда ули не", а РЕМ да ли могу да покрену поступак за разрешење чланова УО РТВ, "јер се оглушују о одлуке суда".

Упутила је питање и министарки грађевинарства Зорани Михајловић о "бесомучном бетонирању зелених површина у Новом Саду", а Скупштини када ће бити достављени снимци на којима се, каже, види како ју је недавно група посланика СРС-а опколила у сали парламента.

Посланик на листи СНС-а Маријан Ристичевић затражио је да МСП и влада одговоре на питање да ли је влада Мирка Цветковића, Бориса Тадића и Вука Јеремића наручивала консултанстке услуге у САД, да ли су их плаћали и колико су коштале, као и да ли садашња влада наручује консултанстке услуге.

"Јеремић и Тадић су активно радили на изградњи дивље државе Косово и ништа нису предузели поводом проглажења независности", сматра Ристичевић, који је имао и питање у вези с наводима о центру који се формира у Скопљу за рушење легалне власти у Србији, а којем је, како је рекао, уплаћено 18 милиона долара.

"Да ли активно у тиме учествују Драган Ђилас, Вук Јеремић, Бошко Обрадовић, да ли те активности у Скопљу постоје, да ли су против Србије, намењене за рушење власти, да ли поменута лица учествују у томе, уз Борка Стефановића и Јанка Веселиновића? Мислим да је тај центар формиран, желим да ми држава одговори", рекао је Ристичевић.

Имао је и питање за Министарство здравља, Агенцију за борбу против корупције и Пореску управу, у вези са Бранком Стаменковић и Аном Стевановић, посланицама ДЈБ.

"Да ли су пријавиле Агенцији за борбу против корупције и Административном одбору њихову нову делатност – лечење су јок терапијом и фенг шуијем? Постоји доказ да пружају такву врсту услуга. За Министарство здравља – да ли имају лиценцу за ово? Ако немају, онда је то надрилекарство", навео је Ристичевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара