Vučić za RTS: Prijateljska podrška Azerbejdžana – signal za druge muslimanske zemlje

Verujem da iz prijateljske podrške i razgovora u Azerbejdžanu možemo da izvučemo značajnu dobit za našu zemlju, kaže za RTS predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Podrška Azerbejdžana po pitanju KiM je signal za druge muslimanske zemlje da ne mogu da pristanu na prekrajanje normi međunarodnog prava jer će se svakome posle to obiti o glavu, ističe Vučić. Alijev šalje delegaciju koja će razmotriti i nove investicije u Srbiji, dodaje predsednik.

Aleksandar Vučić je, gostujući u Dnevniku RTS-a na kraju prvog dana posete Bakuu, rekao da je sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom razgovarao o tri važne stvari – o političkim temama, unapređenju ekonomskih odnosa i situaciji u svetu.

Vučić je rekao da je, što se političkog dela tiče, na sastanku sa Alijevom bilo reči o međusobnom poštovanju teritorijalnog integriteta, nezavisnosti u odlučivanju i slobodarskog duha naših naroda.

Tu imamo gotovo potpunu saglasnost, rekao je Vučić i dodao da je Alijevu zahvalan na podršci teritorijalnom integritetu Srbije u Islamskoj organizaciji zemalja, ali i svim drugim međunarodnim organizacijama.

Predsednik je naveo i da je na radnoj večeri zamolio Alijeva da za nekoliko dana u Beograd pošalje delegaciju koja treba da istraži mogućnosti za dodatna azerbejdžanska ulaganja.

"Nikada ne prosite i ne molite, ali kada to domaćin ponudi – onda tražite i želite da dovedete što više investitora... Oni su, od Moskve preko Crne Gore do Turske, uložili stotine miliona i milijardi evra... Predsednik Alijev je rekao da će poslati svoju delegaciju. Da se dogovore, da vide da li će to biti izgradnja luksuznih hotela ili kupovina naših banja, mnogo toga stoji kao mogućnost gde bi mogli da investiraju", rekao je Vučić.

Zajednički su, dodao je, razmatrali i situaciju u svetu.

"Gledali smo šta nam je i kako činiti, kako da uradimo najbolje za naše građane u uslovima koji su vrlo teški, teško predvidivi u uslovima u kojima je nestabilnost reč za našu svakodnevicu", kaže Vučić.

Ističe da su mogli mnogo toga da čuju jedan od drugoga, da je dosta toga naučio i najavio da će tri najveća grada u Srbiji ubuduće imati dekorativna svetla po uzoru na ona u Bakuu.

Učinićemo mnogo više na privlačenju turista, rekao je Vučić i dodao da je dogovoreno da se omogući bezvizni režim Azerbejdžanu.

Za nas će biti moguće da na njihov aerodrom uđemo bez ikakvih formalnosti, naveo je Vučić. Dodao je da ćemo pokušati da dobijemo veći broj turista i da su se u Azerbejdžanu iznenadili činjenicom da su Turci najbrojniji turisti u Srbiji.

Naveo je da se u Bakuu razgovaralo i o početku izgradnje, kako kaže, najvažnijeg dela obilaznice oko Beograda, dugog 19 kilometara – od Ostružnice do Bubanj potoka. Naveo je da je to težak deo puta, ali da je značajan ne samo za Beograd već i za celu Srbiju.

Govoreći o razgovorima sa Alijevom iz 2015. godine, kada je bilo reči o gasovodima Tap i Tanap, o privatizaciji Petrohemije, ulaganju u poljoprivredni sektor, Vučić je rekao da ovo nije sasvim bio nastavak tih razgovora.

"Gas iz Tanapa i Tapa ide za deo južne Evrope, za Albaniju i Italiju, ide pre svega za Tursku. I tada smo pokušavali da pronađemo više izvora, ali očigledno da ruski gas, na različite načine dopremljen, za nas ostaje glavni izvor", rekao je Vučić.

Dodao je da Azerbejdžan kupuje dosta gasa od Rusije, zbog ranijih ugovora i sve veće potrošnje. Takođe, oni žele da vade što je moguće više nafte - zato troše gas, da bi im nafta brže isplivala na površinu i da bi bilo lakše za eksploataciju, naveo je Vučić.

Značajna podrška po pitanju KiM

Predsednik Srbije je istakao da je u Bakuu iskazana prijateljska podrška našoj zemlji i da su razgovori takođe bili prijateljski.

Verujem da iz toga možemo da izvučemo i značajnu korist i dobit za našu Srbiju, rekao je Vučić.

Govoreći o podršci po pitanju nepriznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije, Vučić je rekao da ne mora ni da govori koliki značaj to ima za našu zemlju. 

"Azerbejdžan uživa ogroman ugled u muslimanskom svetu, jer ne pripada takozvanim blokovima muslimanskog bratstva i antimuslimanskog bratstva. Predsednik Alijev drži tu politiku saradnje i sa Turskom i Iranom, ali i sa arapskim zemljama koje su neretko u konfliktu sa njima – govorim i o Saudijskoj Arabiji, i o Emiratima, i mnogim drugim... Drži stalno trilateralne sastanke i trudi se da održi mir i stabilnost za ove ljude i mnogo toga je uradio i uspeo", rekao je Vučić.

Istakao je da je za nas to utoliko važnije.

"Podrška jedne takve zemlje znači i signal mnogim drugim muslimanskim zemljama da ne mogu da pristanu na prekrajanje normi međunarodnog prava, jer će se svakome posle toga obiti o glavu", kaže Vučić.

"Međunarodni odnosi nikad složeniji" 

Komentarišući komplikovane okolnosti u svetu, Vučić je rekao da su međunarodni odnosi vrlo kompleksni, veoma komplikovani, teški i nikad složeniji.

"Nikada više različitih sila koje vuku na različite strane... Čini mi se da svet nikada manje stabilan nije bio, naravno da ima mnogo odgovornih naroda i velikih zemalja i velikih sila, ali ako pogledate šta vam se u jednom danu dogodilo sa italijanskim obveznicama, ako vidite kakav je pritisak na Tursku, ako pogledate od Latinske Amerike, posle izbora u Venecueli, gde mnogi ambasadori napuštaju tu zemlju, kada sve to vidite – jasno vam je da se nalazimo u turbulentnom periodu", poručio je predsednik.

Što se tiče našeg regiona, kaže da će, kako se čini, fokus ići nekuda drugde.

"Iako kod nas situacija nije ružičasta... Ne zbog toga što je Srbija bilo šta uradila, već zato što postoje mnogi interesi koji nisu jednostavni, i nije ih lako definisati, interesi velikih sila pre svega, a ne naroda koji žive na Balkanu", rekao je Vučić.

"Zahvaljujući marljivosti, prestići ćemo zemlje iz regiona" 

Dodao je da će se, što se tiče plata u našoj zemlji, na kraju godine uporediti situacija u regionu.

"Iako, ne zaboravite da je nama to bilo mnogo teže jer pre samo tri godine, kada smo bili pred bankrotstvom, prosečna plata je bila 340 evra. I tada su već neki imali 470. Mislim da ćemo ih sve polako sustizati i u godinama koje su pred nama ubedljivo prestići i to zahvaljujući marljivosti i radu naših ljudi", rekao je Vučić.

Istakao je da su nama potrebni stabilnost, ideje, da imamo rast kao u prvom kvartalu, da ostane suficit u budžetu, smanjimo javni dug... Dodao je da se kupuju dolari kako bi se vratili i do kraja godine spustio javni dug ispod 50 odsto.

"Domaćinski se brine o tome i to su za nas važne stvari", rekao je Vučić i istakao da su javne finansije u Srbiji stabilne, te da ljudi ne moraju da brinu. Kako kaže, reforme su sprovedene i sve se drži pod kontrolom, a troši se onoliko koliko možemo da se pružimo.

"A možemo da se pružimo sve više, zato govorim ljudima da će ove godine imati ubedljivo najveće povećanje penzija u odnosu na prethodni period, a mislim da će biti i plata, baš kao ove godine što je bilo", rekao je Vučić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво