Вучић: Узајамна подршка Србије и Азербејџана територијалном интегритету

Упркос притисцима разних сила, успели сте да сачувате своју земљу, поручио је Александар Вучић на заједничкој конференцији са Илхамом Алијевом. Председник Србије је захвалио Алијеву на подршци територијалном интегритету Србије и додао да и Србија такође на том плану пружа подршку Азербејџану. Србија има велики значај за нас, високо ценимо Вучићеву политику, поручио је Алијев.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да Србија и Азербејџан немају отворених питања, да се међусобно подржавају када је у питању очувања територијалне целовитости и интегритета, те да је Србија заинтересована за унапређење сарадње у што више сфера.

Обраћајући се новинарима после састанка са председником Азербејџана Илхамом Алијевом, којег је позвао да посети Београд, председник Србије је захвалио Алијеву на подршци територијалном интегритету Србије и додао да и Србија такође на том плану пружа подршку Азербејџану.

"Међусобна подршка постоји и те позиције се неће мењати у будућности", наглашава Вучић.

Ценимо вашу политику захваљујући којој сте сачували земљу, њено јединство, рекао је Вучић Алијеву истакавши да је то посебно важно с обзиром на то да се Азербејџан налази у региону на ветрометини и под притиском разних сила.

"А ви сте успели да сачувате земљу и уподобите друге интересе интересима Азербејџана", каже Вучић.

Вучић се захвалио Алијеву на добродошлици, али и на досадашњем ангажовању и свему што чини да односи две земље буду на што вишем нивоу.

Додао је да ће ускоро бити одржана и седница Мешовитог комитета после дуже времена.

Како је додао, дошао је у Баку са "пола ресора" Владе, јер Србија жели што боље односе у што више области.

"Изградња саобраћајница, сарадња у областима здравства, спорта, културе... у свим тим областима можемо да досегнемо далеко више нивое", сматра председник Србије и наводи да је могућа и војнотехничка и војнообразовна сарадња.

Честитао је Алијеву на томе што је Азербејџан остварио раст од три одсто у ненафтном сектору и подсетио да Србија већ трећу годину заредом има суфицит у буџету што јој отвара простор за што већу сарадњу са Азербејџаном и инвестирање у будућности.

Напоменуо је да је вероватно први председник који је посетио Баку након убедљиве победе Алијева на председничким изборима.

"Захвалан сам на тој части", поручио је Вучић.

Алијев: Србија за нас важна, ценимо Вучићеву политику

Србија има велики значај за Азербејџан, високо ценимо политику Александра Вучића, рекао је Илхам Алијев, сумирајући садржај разговора са шефом српске државе, у којем је констатовано да постоји велики простор за развој сарадње две земље, без отворених питања.

Азербејџан, рекао је Алијев, придаје велики значај посети председника Србије и верује да ће она дати добре резултате. "После ове посете, динамика односа биће јача", истaкао је Алијев.

Управо потписани Заједнички акциони план, према његовим речима, јесте опширан документ, веома важан и садржи сва значајна питања односа две земље.

"У међународним организацијама смо подршка једни другима. По питању територијалног интегритета и целовитости се увек подржавамо и сматрамо да се конфликти морају решавати у складу са међународним правом и резолуцијама СБ УН", рекао је Алијев у обраћању новинарима после сусрета са Вучићем.

Такође је рекао да високо цени то што Вучић брани независну политику своје земље.

"Ваш народ вас подржава и ми можемо само томе да се радујемо. За Азербејџан, Србија има велики значај. Важна је обострана воља, а она постоји", закључио је Алијев.

Тренутна размена не одговара потенцијалима 

Када је реч о економији, Алијев је рекао да цени кораке који се предузимају, али да сматра да данашња размена између две земље не одговара потенцијалима.

"Показатељи су ниски, али ови споразуми ће допринети да се то промени", каже он.

Посебно је назначио област енергетике када је реч о међусобној сарадњи додајући да она пуно обећава.

"И у акционом плану је то питање дотакнуто", додао је Алијев, напоменувши да је Азербејџан иницијатор и реализатор крупних гасних пројеката, наводећи пример пројекте Шах Дениз и Танап, јужни гасни коридор.

Подсетио је и да је у октобру почела са радом железница на релацији Баку–Тбилиси–Карс и да ће њоме бити превожена роба из Азије у Европу и обрнуто.

"Сви енергетски и транспортни пројекти отварају и друге могућности и доприносе јачању стабилности", рекао је Алијев.

Он је рекао да ће Вучић сутра на отварану Центра српског језика имати прилику да види какву симпатију љубав и заинтересованост Азербејџанци имају за Србију.

Према његовим речима, и област туризма је једна од оних која може донети економску корист обема земљама, али и довести до још већег зближавања народа.

Председник Србије допутовао је данас у Баку, где борави у дводневној посети Азербејџану. Испред председничке палате Алијев му је приредио свечани дочек, након чега су уследили састанци и потписивање билатералних докумената

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво