Vučić: Ne treba crkva da donosi ključne političke odluke

Crkvi se ne osporava pravo da iznosi svoje mišljenje, ali ja ne moram da se sa svakom izjavom predstavnika crkve saglasim, rekao je Aleksandar Vučić. Ističe da je u Bakuu iskazano ogromno poštovanje prema Srbiji. Ocenjuje da u svetu nikada nije bila ovako komplikovana situacija, pa čak ni u vreme pred Prvi svetski rat.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je ocene da se država ponaša kao da joj je SPC kriva u slučaju Kosova i Metohije, ali je istakao da ne misli da ključne političke odluke treba da donosi crkva.

"Ne treba crkva da donosi ključne političke odluke, a svakako ima pravo da iznosi svoje mišljenje", rekao je predsednik Srbije na pitanje da prokomentariše pisanje Blica da je državi samo crkva kriva za Kosovo.

Podvukao je da njemu crkva nije ni za šta kriva.

Istakao je da se crkvi ne osporava pravo da iznosi svoje mišljenje, ali da on ne mora da se sa svakom izjavom predstavnika crkve saglasi.

"Mi smo sekularna država i veoma poštujem crkvu. Nisam veliki vernik, ali jesam vernik. Ne mislim da sam malo učinio i lično, i kao predsednik Vlade i države... Teško da će se pronaći neko da je više napravio za srpsku crkvu", rekao je Vučić u izjavi novinarima u Bakuu.

"Pokazano ogromno poštovanje prema Srbiji"

Vučić je istakao da je veoma ponosan na zemlju iz koje dolazi, jer je u Azerbejdžanu pokazano ogromno poštovanje i istakao da je predsednika Ilhama Alijeva pozvao da poseti Srbiju i očekuje ga u martu ili aprilu iduće godine.

"Naši domaćini su do svakog detalja brinuli da poštovanje pokažu, od predsednikovog automobila, koji su dobili do sada samo predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, preko potpuno od svakog saobraćaja očišćenih ulica, do toga da samo imali veoma dug razgovor u četiri oka sa predsednikom Ilhamom Alijevom", rekao je Vučić u izjavi novinarima u Bakuu.

Vučić je preneo da je sa Alijevom razgovarao o saradnji u različitim oblastima, podsećajući da se dobrim pokazala saradnja sa azerbejdžanskim kompanijama na auto-putu Ljig–Čačak.

Rekao je da ćemo promptno da krenemo u izgradnju obilaznice Ostružnica – Bubanj Potok u dužini od 19 kilometara i da tu postoji mogućnost za saradnju.

Takođe, kako je dodao, razgovarano je i o energetskom sektoru, zdravstvu, pa sve do saradnje u sportu i kulturi.

Razgovarali smo kako da razmenjujemo znanje iz oblasti sporta, posebno imajući u vidu da je Azerbejdžan velesila u borilačkim veštinama, rekao je Vučić dodajući da su razgovori bili dobri i sadržajni.

Upitan o potencijalnim višemilionskim investicijama Azerbejdžana u Srbiji, Vučić je rekao da je Azerbejdžan "mnogo snažniji" od više miliona evra i da će o tome razgovarati večeras sa predsednikom Alijevom.

"Srbiji mnogo znači podrška Azerbejdžana"

Vučić je izjavio da Srbiji u slučaju Kosmeta mnogo znači podrška zemalja poput Azerbejdžana, koje ne priznaju kosovsku nezavisnost, i koje veoma drže do nezavisnosti i slobode u odlučivanju i do odbrane prava na takvu poziciju u međunarodnim odnosima.

Vučić je to rekao odgovarajući na konstataciju da je posle upadljivo velike serije razgovora sa zapadnim zvaničnicima o rešavanju KiM sada u zemlji koja razume poziciju Srbije i ne priznaje nezavisno Kosovo, te pitanje šta za Srbiju znači ta podrška, koliko ga ohrabruje i koliki može biti njen uticaj na konačno rešenje.

Uz opasku da ga je iznenadilo takvo pitanje, odnosno pristup, jer, kaže, gotovo da nikoga ne interesuje odakle nam dolazi podrška i koliko nam znači, istakao je da je za nas veoma važna podrška zemalja poput Azerbejdžana.

Ne može da kaže, dodao je, da se stvara blok, ali počinje da se stvara blok poštovanja među zemljama koje drže do svoje nezavisnosti i slobode.

Kako je rekao, treba videti kako predsednik Azerbejdžana Alijev pametno vodi svoju zemlju, pravi trilateralne sastanke, Rusija–Iran–Azerbejdžan, Turska–Iran–Azerbejdžan... i gleda kako da sačuva slobodu i nezavisnost u odlučivanju.

Vučić je rekao da se tu razumemo, poštujemo i pronalazimo zajednički jezik.

Ukazao je i da je Azerbejdžan članica Organizacije islamskih zemalja i pomaže nam i podvukao da je veoma važno što je Azerbejdžan na našoj strani.

"Složenije nego pred Prvi svetski rat"

Drugačija je klima u Evropi, nikada ovako komplikovana situacija u svetu nije bila, čak ni u vreme pred Prvi svetski rat, primetio je predsednik Vučić, komentarišući rigidne stavove Holandije i Francuske u vezi sa otvaranjem poglavlja za zemlje kandidate u junu, te poziciju i izglede Srbije u tom kontekstu.

"Nije da nesto prejudiciram, ali tako nije bilo ni pred Prvi svetski rat", primetio je Vučić u razgovoru sa novinarima u Bakuu, ali je insistirao na proceni da su okolnosti u Evropi i svetu mnogo komplikovane i složene, te da je mnogo opasnosti koje nas okružuju.

Nama je u toj situaciji, poručio je, bolje da gledamo da sačuvamo mir i stabilnosti i radimo na razvoju ekonomije.

U tom smislu su, dodaje, u dosta nezavidnoj poziciji Makedonija i Albanija, kojima će, kako pretpostavlja, u junu biti izrečene neke pohvale, "da se ne kaže baš da je katastrofa i da nisu ništa dobili", ali smatra da im neće dozvoliti da otvore poglavlja.

Kad je reč o Srbiji, a na pitanje ostaje li nama taj datum 2025. za ulazak u punopravno članstvo, Vučić kaže da to niko u ovom trenutku ne može da kaže.

"Mislite da oni to znaju, bilo ko u Evropskoj uniji? Ali prvo mi da uradimo svoj posao, vladavinu prava, razne slobode, da to završimo, a onda ostaje još najteža prepreka, normalizacija odnosa s Prištinom... tako da – da li iko zna da li će do toga doći i kako – samo može da se nagađa", rekao je i dodao da niko ne zna pod kakvim uslovima će se sve zbivati, biće novog talasa izbeglica, iz Sirije svakako, možda i dvostruko, trostruko većeg od prethodnog...

Pomenuo i pritiske na Tursku i najavio promenu stava, možda i pozicije Italije u evropskoj zajednici.

Kako je naveo, veliki je pritisak na Tursku, zato je, kaže, Erdogan i zakazao izbore ranije, jer je pritisak očekivao, ali se, dodao je, nada da će Turska umeti da se odbrani.

"Uveren sam da će Turska i turski narod umeti da se odbrane", poručio je.

Kad je reč o otvaranju novih poglavlja za zemlje kandidate za EU, Vučić je naveo da treba sačekati i videti šta će biti u junu, ali je primetio da je već u Sofiji bilo jasno da to neće "ići lako".

Prosto, kaže, drugačija je atmosfera u Evropi, i Francuska i Holandija tu imaju nešto rigidniji stav u vezi s poglavljima i novim članicama, druge zemlje liberalniji...

"Videli ste uostalom Salvinijevu (Mateo, lider Lige za sever) izjavu, a oni će sad predstavljati italijansku vladu. To je bila i jedna od glavnih tema na zasedanju Evropske narodne partije u Sofiji nedavno, a to sada predstavlja najveći problem u Evropi... Oni, naime, najavljuju da će raditi sve suprotno dosadašnjoj vladi, da će možda čak izaći iz evrozone, videćemo", rekao je Vučić.

Mi, dodao je, da u svemu tome sačuvamo mir i stabilnost i da razvijamo ekonomiju.

"Da nastavimo ovako, sada nas u svetu uvažavaju, bićemo u mnogo boljoj poziciji nego što smo bili, ali i u boljoj nego zemlje koje su bile ispred nas. Da mi malo sukobe preskočimo, i da imamo rast veći od četiri odsto ove godine, pa 4,5 iduće i polako da omogućimo sigurnu i bolju budućnost za naše građane", zaključio je predsednik Vučić.

Број коментара 54

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво