Bilateralni susreti Vučića u Sofiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji učestvuje na samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji, razgovarao je sa britanskom premijerkom Terezom Mej, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, kao i sa premijerom Švedske Stefanom Levenom i predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem.

Predsednik Srbije iskoristio je ova dva dana boravka u Sofiji svaku priliku za razgovor sa liderima EU na Samitu EU-Zapadni Balkan.

Nakon druge plenarne sednice Samita Vučić je razgovarao sa britanskom premijerkom, sa kojom je, u razgovoru izašao na "femili foto".

Sa Terezom Mej Vučić je razgovarao o razvoju bilateralnih odnosa, podršci nastavku evropskog puta Srbije i reformama koje naša zemlja sprovodi. Dvoje sagovornika saglasili su se da je neophodno raditi na unapređenju odnosa dve zemlje, kao i na očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Predsednik Vučić pozvao je Terezu Mej da poseti Srbiju.

Tokom fotografisanja, a i nakon, Vučić je razgovarao i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Merkelova je, tom prilikom, posvetila najviše vremena, predsedniku Srbije, iako su neki drugi učesnici Samita pokušavali da sa njom razgovaraju nakon fotografisanja. Vučić i Merkelova su razgovarali o nastavku dijaloga sa Prištinom, ustavnim amandmanima koji se tiču pravosudnog sistema koji su poslati Venecijanskoj komisiji, situaciji u regionu i stabilizaciji prilika.

Dvoje sagovornika su naglasili da je neophodno raditi na ubrzanju svih aktivnosti na unapređenju dijaloga sa Prištinom, a predsednik Vučić je zahvalio kancelarki Merkel na njenom doprinosu i podršci liderima Zapadnog Balkana, kao i na podršci infrastrukturnim projektima i digitalnoj agendi.

Aleksandar Vučić je sa Andrejem Plenkovićem razgovarao o bilateralnim odnosima i evropskim integracijama.

"U Sofiji pred početak samita EU Zapadni Balkan razgovarao sam i sa predsednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem o bilateralnim odnosima i evropskim integracijama", objavljeno je na Vučićevom Tviter nalogu.

Na Tviteru je objavljena i fotografija predsednika Srbije i premijera Plenkovića.

Vučić se danas sastao i sa premijerom Švedske Stefanom Levenom i predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem na marginama samita EU - Zapadni Balkan u Sofiji.

Predsednik je sa švedskim premijerom razgovarao o ekonomskim reformama, poslovanju švedskih kompanija u Srbiji, evropskom putu i o stanju dijaloga sa Prištinom.

Vučić ga je zamolio da ohrabri investitore da u većem broju ulažu u Srbiju i zahvalio na podršci Švedske evropskom putu Srbije, saopštila je predsednikova Služba za saradnju sa medijima.

Premijer Leven pozdravio je ekonomske reforme u Srbiji, kao i napredak na polju evrointegracija, ponudivši pomoć svoje zemlje u daljem procesu. 

Susretom sa Levenom i Tajanijem, Vučić je nastavio bilateralne susrete sa najvišim predstavnicima zemalja članice EU i predstavnicima evropskih institucija.

Tajani je, na početku sastanka, prilikom rukovanja sa Vučićem, kazao: "U mom govoru sam podvukao – Srbija u EU 2025".

Istakao je da je moguće postići dogovor o pristupanju Srbije članstvu u EU do 2025. godine, što je inicijalni datum koji je sadržan u Strategiji EU o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana, usvojenoj u februaru ove godine, saopštila je Služba za saradnju sa medijima.

"Optimista sam povodom vašeg članstva", rekao je Tajani i istakao da je predložio paket od 10 milijardi evra za infrastrukturne projekte na Zapadnom Balkanu, kao i da je Srbija važna za Evropu.

Predsednik Vučić zahvalio je predsedniku Evropskog parlamenta na ohrabrenju i podršci koju pruža Srbiji na njenom evropskom putu.

Važno je raditi na vladavini zakona i to će pomoći bržim evropskim integracijama Srbije, zaključila su dvojica sagovornika.

Vučić je u Sofiji razgovarao i sa ambasadorom Španije u EU Pablom Garsijom, kome je u dugom i srdačnom razgovoru zahvalio na svemu što zvanični Madrid čini za Srbiju.

Vučić je pred početak Samita razgovarao sa evrokomesarom Johanesom Hanom i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom o evrointegracijama Srbije, objavljeno je na Tviter nalogu predsednika. 

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 17. maj 2018, 14:39)
Katarina [neregistrovani]

Nedoslednost

Plenković je na skupovima i samitima izvan Hrvatske ''dobrica'' a kad je u Hrvatskoj onda se razgoropadi i šalje negativne strelice prema Srbima i Srbiji zbog svojih nekih poena od desničarske Hrvatske

(četvrtak, 17. maj 2018, 14:23)
anonymous [neregistrovani]

Kija

Nadmo se dobrim ishodom sa ovog sastanka.

(četvrtak, 17. maj 2018, 12:32)
Filip [neregistrovani]

filip

Na neutralnom terenu moze dosta bolje da se razgovara i hladnije glave.

(četvrtak, 17. maj 2018, 12:23)
anonymous [neregistrovani]

slika

Za obe države je od velike važnosti da bilateralni odnosi budu dobri, da države između sebe sarađuju i razvijaju snažne privredne i ekonomske veze. Hrvatska treba da menja svoj stav.

(četvrtak, 17. maj 2018, 12:13)
anonymous [neregistrovani]

pamet

Pamet u glavu Plenkoviću, i posle tvoje vlasti postoji hrvatski narod i treba im bolja budućnost.

(četvrtak, 17. maj 2018, 11:56)
cica [neregistrovani]

samit

Neka se izglade odnosi.