Tajani: Moguć dogovor sa Srbijom i Crnom Gorom o pristupanju EU u 2025.

Predsednik Evropskog paralmeta Antonio Tajani kaže da je moguće postići dogovor o pristupanju Srbije i Crne Gorem članstvu EU do 2025, što je inicijalni datum koji je sadržan o Strategiji EU o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana, usvojenoj u februaru ove godine.

"Imamo mnogo zemlja kandidata za članstvo, ali Srbija i Crna Gora su na prvom mestu", poručio je Tajani dolazeći na samit EU - Zapadni Balkan u Sofiji.

Predsednik Evropskog paralameta kaže da je Zapadni Balkan ključan za EU i da Unija mora da radi na stabilnosti regiona.

"Imamo problema oko terorizma i migracija. Moj predlog je i da oformimo finansijski paket od 10 milijardi evra za infrastrukturu, auto-puteve, železncu, ali i za digitalnu infrastrukturu", kaže Tajani.

Ponovio je da podržava predlog komesarke Marije Gabrijel o digitalnom sistemu za Zapadni Balkan što podrazumeva razvoj bežičnog interneta i ukidanje rominga.T

"Srbija i Crna Gora u 'pul poziciji'"

Predsednik Evropskog parlamenta je, na konferenciji za novinare u Sofiji, poručio da su "Srbija i Crna Gora u 'pul poziciji'".

Tajani je novinarima rekao da je politika prema Zapadnom Balkanu krucijalna za EU jer stabilnost Balkana znači i stabilnost Unije. Ukazao je na to da je EU kroz sporazum sa Turskom i saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana postigla odličan rezultat u borbi protiv ilegalne migracije.

Takođe je naveo da je veoma važno zajedničko angažovanje u borbi protiv terorizma. Podsetio je da se mnogo stranih boraca Islamske države vraća u Evropu i na Balkan, na Kosovo...

"Mi podržavamo umereni islam u Bosni i Hercegovini, islam koji je za dijalog sa drugim verama, ali postoji namera da se promeni taj balkanski islam u fundamentalistički. Puno džihadista zbog toga dolazi u BiH iz drugih zemalja", istakao je Tajani.

Dodao je da je na Samitu predložio paket za podsticanje privrednog rasta na Zapadnom Bakanu, dodajući da on sadrži 10 milijardi evra za nove investicije u region, kao što su infrastruktura i digitalna mreža.

Rekao je da na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem podvukao da se slaže u potpunosti sa predlogom Evropske komisije da Srbia i Crna Gora postanu članice Unije do kraja 2025.

"Naravno moramo da poštujemo naša pravila, moramo da radimo mnogo tokom narednih godina", dodao je predsednik EP.

Tajani je kazao da svi lideri žele snažnu saradnju sa Zapadnim Balkanom i razumeju značaj regiona, značaj njegove stabilnosti. Naglasio je da je Zapadni Balkan evropski region u kojem ima mnogo kandidata za članstvo u EU.

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 17. maj 2018, 13:22)
anonymous [neregistrovani]

EU

U nasem je interesu da sto pre udjemo u EU.

(četvrtak, 17. maj 2018, 11:43)
anonymous [neregistrovani]

Mile

Srbija je odavno zasluzila clanstvo EU.

(četvrtak, 17. maj 2018, 11:05)
riki [neregistrovani]

riki

Srbiji je odavno mesto u EU

(četvrtak, 17. maj 2018, 11:00)
Darko [neregistrovani]

EU

To bi bilo odlicno. U nasem je interesu da sto pre udjemo u EU.

(četvrtak, 17. maj 2018, 10:59)
Minja [neregistrovani]

EU put

Da je Srbija bitna za EU kao njena članica potvrđuje ovakva izjava predsednika Evropskog parlamenta Antonija. Srbija se pokazala kao ključna zemlja za stabilnost na zapadnom Balkanu.

(četvrtak, 17. maj 2018, 10:39)
SANJA [neregistrovani]

eu

Srbija je zasluzila da bude deo EU.

(četvrtak, 17. maj 2018, 10:37)
Una [neregistrovani]

neki.lik71@gmail.com

To je zaista lepa vest za Srbiju.