Tajani: Moguć dogovor sa Srbijom i Crnom Gorom o pristupanju EU u 2025.

Predsednik Evropskog paralmeta Antonio Tajani kaže da je moguće postići dogovor o pristupanju Srbije i Crne Gorem članstvu EU do 2025, što je inicijalni datum koji je sadržan o Strategiji EU o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana, usvojenoj u februaru ove godine.

"Imamo mnogo zemlja kandidata za članstvo, ali Srbija i Crna Gora su na prvom mestu", poručio je Tajani dolazeći na samit EU - Zapadni Balkan u Sofiji.

Predsednik Evropskog paralameta kaže da je Zapadni Balkan ključan za EU i da Unija mora da radi na stabilnosti regiona.

"Imamo problema oko terorizma i migracija. Moj predlog je i da oformimo finansijski paket od 10 milijardi evra za infrastrukturu, auto-puteve, železncu, ali i za digitalnu infrastrukturu", kaže Tajani.

Ponovio je da podržava predlog komesarke Marije Gabrijel o digitalnom sistemu za Zapadni Balkan što podrazumeva razvoj bežičnog interneta i ukidanje rominga.T

"Srbija i Crna Gora u 'pul poziciji'"

Predsednik Evropskog parlamenta je, na konferenciji za novinare u Sofiji, poručio da su "Srbija i Crna Gora u 'pul poziciji'".

Tajani je novinarima rekao da je politika prema Zapadnom Balkanu krucijalna za EU jer stabilnost Balkana znači i stabilnost Unije. Ukazao je na to da je EU kroz sporazum sa Turskom i saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana postigla odličan rezultat u borbi protiv ilegalne migracije.

Takođe je naveo da je veoma važno zajedničko angažovanje u borbi protiv terorizma. Podsetio je da se mnogo stranih boraca Islamske države vraća u Evropu i na Balkan, na Kosovo...

"Mi podržavamo umereni islam u Bosni i Hercegovini, islam koji je za dijalog sa drugim verama, ali postoji namera da se promeni taj balkanski islam u fundamentalistički. Puno džihadista zbog toga dolazi u BiH iz drugih zemalja", istakao je Tajani.

Dodao je da je na Samitu predložio paket za podsticanje privrednog rasta na Zapadnom Bakanu, dodajući da on sadrži 10 milijardi evra za nove investicije u region, kao što su infrastruktura i digitalna mreža.

Rekao je da na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem podvukao da se slaže u potpunosti sa predlogom Evropske komisije da Srbia i Crna Gora postanu članice Unije do kraja 2025.

"Naravno moramo da poštujemo naša pravila, moramo da radimo mnogo tokom narednih godina", dodao je predsednik EP.

Tajani je kazao da svi lideri žele snažnu saradnju sa Zapadnim Balkanom i razumeju značaj regiona, značaj njegove stabilnosti. Naglasio je da je Zapadni Balkan evropski region u kojem ima mnogo kandidata za članstvo u EU.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво