Premijer Šri Lanke: Ne menjamo stav, ne priznajemo "Kosovo"

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić sastao se u Kolombu sa predsednikom Vlade Šri Lanke Ranilom Vikremesingeom, koji je istakao da ta zemlja neće promeniti stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti "Kosova".

U razgovoru je izraženo obostrano zadovoljstvo višedecenijskim i tradicionalno prijateljskim odnosima između Srbije i Šri Lanke i iskazana spremnost za intenziviranje bilateralnog političkog dijaloga na visokom i najvišem nivou, kao i unapređenje saradnje u svim oblastima.

Posebno su istaknute mogućnosti razvoja saradnje u ekonomskoj oblasti i, u tom kontekstu, sagovornici su se saglasili da su direktni kontakti privrednika i privrednih komora veoma važni i da je potrebno organizovati uzajamne posete.

Predsednik Vlade Šri Lanke Ranil Vikremesinge naglasio je da se Šrilančani rado sećaju Tita, a šef srpske diplomatije je ukazao da je predsednik Tito bio dva puta u poseti toj zemlji, 1959. godine i 1976. godine na samitu Pokreta nesvrstanih.

Ministar Dačić je ovom prilikom predsedniku Vlade Šri Lanke preneo zahvalnost srpske Vlade, Parlamenta i naroda na stavu Šri Lanke u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti "Kosova", uz očekivanje da će Šri Lanka i ubuduće zadržati ovu poziciju.

Predsednik Vlade Ranil Vikremesinge naglasio je da, imajući u vidu probleme sa secesionističkim tendencijama koje su imali u sopstvenoj zemlji, naročitu važnost pridaju celovitosti država, kao i da neće menjati svoj stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti "Kosova".

Dačić boravkom u Šri Lanki završava turneju po južnoj Aziji, tokom koje je još posetio Indiju i Nepal.

Dačić sa predsednikom parlamenta Šri Lanke 

Prvi potpredsednika vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić  razgovarao je  u Kolombu sa predsednikom parlamenta Karu Džajasurijom o mogućnosti unapređenja bilateralnih odnosa dve zemlje, a posebno parlamentarne saradnje.

U razgovoru je konstatovano da Srbija i Šri Lanka imaju tradicionalno prijateljske odnose, zasnovane još u Pokretu nesvrstanih zemalja, koji traju do danas. 

Izražena je obostrana želja i spremnost da se u narednom periodu učine konkretni koraci u cilju pospešivanja pre svega parlamentarne saradnje između dve zemlje.

Predsednik parlamenta istakao je da Šri Lanka pridaje veliku važnost parlamentarnoj diplomatiji. 

Iskazao je spremnost da dođe u zvaničnu posetu Srbiji i uputio poziv predsednici Narodne skupštine Republike Srbije Maji Gojković da poseti Šri Lanku. 

Ministar Dačić zahvalio je svom sagovorniku na stavu Šri Lanke u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti "Kosova", i izrazio nadu da će ova pozicija, zasnovana na međunarodnom pravu, biti zadržana i u budućnosti. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво