Vučić u Bukureštu: Želimo da budemo prva sledeća zemlja članica EU

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj na snažnoj podršci Srbiji na njenom evropskom putu, i poručio da Srbija želi da bude prva sledeća zemlja članica EU.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bukureštu, gde je učestvovao na sastanku sa predsednicom Vlade Rumunije Vjorikom Danćilom, premijerom Bugarske Bojkom Borisovom i premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom, najavio i formiranje radne grupe u kojoj bi bili ministri saobraćaja, transporta i komunikacija.

Kako je objasnio, ta radna grupa bi trebalo da ubrzano radi na konkretizaciji dogovorenih projekata, kako bi spremno dočekali Samit 16 + 1, a koji će se održati 6. jula u Bugarskoj, ranije nego obično.

Vučić je podvukao da Srbija ima uvećanje robne razmene i sa Bugarskom i sa Rumunijom i sa Grčkom, što je praćeno porastom broja turista iz tih zemalja u Srbiju, ali i iz Srbije u sve tri zemlje.

Predsednik Vučić je ukazao na značaj sastanaka poput današnjeg u Bukureštu, ističući da je, od te četiri zemlje, Srbija jedina van EU, te je utoliko značajnija podrška Grčke, Rumunije i Bugarske na evropskom putu.

Poručio je da će Srbija u svemu što može iskreno podržati i pomoći sve te tri zemlje, a da očekuje još snažniju podršku Bukurešta, Atine i Sofije na evropskom putu.

"Želimo da nam pomognete, jer i mi bismo vama pomogli da smo na vašem mestu, jer želimo da budemo sledeća zemlja koja će postati članica EU, a bez vaše snažne podrške to ne možemo da uradimo", istakao je srpski predsednik.

Naznačio je da je srećan zbog konkretnih razgovora i dogovora, da se razgovaralo o auto-putu Temišvar–Beograd, auto-putu ka Bugarskoj, zatim ka Skoplju ali i kako modernizovati prugu Niš – Dimtrovgrad – bugarska granica, kako ojačati digitalnu infrastrukturu... ali i rešiti neke probleme kao što je onaj na Đerdapu.

"Verujem da ćemo sve to uspešno rešiti. Srbija je zainteresovana za svakodnevno dalje i stalno unapređenje saradnje u balkanskoj četvorci", rekao je Vučić.

Vučić: Da pamtimo ko nas podržava

Predsednik Srbije rekao je da je izuzetno važno što nas Rumunija, Grčka i Bugarska otvoreno podržavaju, što pokazuju poštovanje za Srbiju i traže podršku za ulazak Srbije u EU.

"To je od izuzetnog značaja za nas. Rumunija je najveća zemlja, Bugarska predsedavajuća EU, Grčka sa možda najvažnijim geostrateškim položajem u Evropi i njihova podrška je otvorena, neskrivena", rekao je Vučić srpskim novinarima.

To su, kako kaže, naši prijatelji...

"To naš narod treba da zna i treba da pamtimo ko nas je podržavao kad već neki sada to ne žele i trude se da nam taj put ka EU otežaju, a takođe su nam susedi", primetio je predsednik Srbije.

Ocenio je da je današnji sastanak bio jedan od najboljih sastanaka s partnerima tri susedne zemlje, te da je formirana radna grupa koja mora, naglasio je, promptno da izađe sa predlozima kako bi se počelo sa potpisivanjem protokola pre samita sa Kinom u julu.

"Razgovarali smo o tome šta je važno za građane, o auto-putevima. Znate li šta bi za Banat značilo da kroz neke opštine koje su nerazvijene prođe auto-put", rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija spremna za izgradnju auto-puta Temišvar–Beograd, a rumunska strana je danas prvi put izrazila potpuni interes, jer, podsetio je, kada je sa bivšim premijerom razgovarao, tada Rumunija nije imala novca za to.

Vučić je rekao i da se danas razgovaralo o železničkom koridoru, Koridoru 10, koji je od suštinskog značaja.

"Važno je da prugu Niš–Dimitrovgrad osavremenimo. Niš ponovo dobija mnogo", rekao je Vučić, dodajući da su u Bukureštu razgovarali i o digitalnim infrastrukturama.

"Srbija faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu"

Rumunska premijerka Vjorika Danćila rekla je posle sastanka kvadrilaterale u Bukureštu da je Srbija važan faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da je dala pozitivan doprinos procesu saradnje i pomirenja.

Danćila se, na zajedničkoj konferenciji za novinare, posebno zahvalila predsedniku Aleksandru Vučiću na doprinosu Srbije u procesu saradnje i pomirenja u regionu, te izrazila uverenje da će ga Rumunija, Grčka i Bugarska, kao članice EU, podržati u procesu pristupnih pregovora.

Ukazala je da je format kvadrilaterale dobra prilika za konsolidaciju dijaloga i prepoznavanje načina saradnje, posebno kada je reč o ekonomskom razvoju.

"Danas smo razgovarali o ekonomskoj saradnji, jasnim projektima, koje sve četiri države zajedno mogu da razviju, razgovarali smo o formatu 16 + 1 i skupovima gde možemo da napravimo jasne korake o projektima o kojima smo razgovarali danas", objasnila je Danćila.

Premijer Bugarske, zemlje koja trenutno predsedava EU, Bojko Borisov, ukazao je da odluke koje se tiču Prištine nisu bile lake predsedniku Vučiću, ali i naveo da bez Kosova Zapadni Balkan ne može napredovati.

"Ponosan sam na političku elitu na Balkanu, jer ranije nije bilo više odgovornih političara nego sada", rekao je bugarski premijer.

Borisov je naglasio da svi shvataju da su deo evropske porodice i da ne postoji alternativa evropskim izgledima za Zapadni Balkan.

Preneo je da je jutros bio u Ljubljani, gde je započeo aktivno da radi na nekoliko pitanja vezanih za Balkan, počev od pripreme sastanka u formatu 16 + 1, koji će u julu biti održan u Sofiji, kako bi mogao da se postigne dalji razvoj Balkana.

"Pre oko godinu dana, mi smo istakli potrebu za temom Zapadnog Balkana, da ona treba da se nađe na evropskoj agendi. Sa kolegama iz Rumunije i Grčke moramo da uradimo sve što je moguće kako bismo Zapadni Balkan vratili u evropsku porodicu, gde i pripada", podvukao je bugarski premijer.

Borisov je ukazao da poštuje sve napore koje su već preduzeli evropski zvaničnici, kao što su Žan Klod Junker, Federika Mogerini, koji su posetili region, ali i Donald Tusk, koji tek počinje balkansku turneju, kako bi uvideli kakvo je stanje.

Osvrnuo se na nedavno izlaganje predsednika Francuske Emanuela Makrona, navodeći da je šef francuske države za opšte promene EU, a da je nemačka kancelarka Angela Merkel na pravom putu kada je reč o podršci Balkanu da ide putem razvoja i napretka.

"Veoma je lako raspaliti i početi konflikt na Balkanu. Videli smo i u prošlosti – kada postoji problem u jednom delu Balkana, onda se to prenosi na druge delove regiona. Istorija je pokazala da je to vodilo ka velikom uništenju", kazao je Borisov.

U vezi sa današnjim sastankom konstatovao je da je ovaj format pokazao da je konstruktivan i da se žele dostići stvari koje mogu da zbliže ovaj region, a ne razdvajaju ga.

"Želimo infrastrukturnu povezanost, da uvećamo ekonomski razvoj, unapredimo turizam i sve druge oblasti", poručio je on.

Ukazao je na značaj povezivanja glavnih gradova auto-putevima, kao i povezivanje luka, podvukavši da je potrebno i povezivanje sa Prištinom.

"Nastavićemo u ovom formatu. Krajem juna ćemo se ponovo sastati. Moramo da budemo aktivniji kako bismo pripremili konkretne projekte koje bismo predstavili na Samit 16 + 1", rekao je predsednik bugarske vlade.

"Razvoj Zapadnog Balkana je i evropski razvoj" 

I grčki premijer Aleksis Cipras je istakao da je veoma bitno što je sastanku u Bukureštu prisustvovao predsednik Srbije, dodajući da zemlje članice Rumunija, Bugarska i Grčka žele da pomogu ostvarenju cilja da Srbija postane članica Unije.

Srbija je zemlja koja radi i koja je uvek radila na evropskoj ideji, naglasio je grčki premijer.

Cipras je podvukao da je Srbija važna zemlja za ceo region i da je to zemlja koja je proteklih godina ostvarila napredak u rešavanju problema prošlosti.

On je istakao da je inicijativa kvadrilaterale važna jer ima svrhu saradnje, kako bi se pospešili mir, stabilnost i bezbednost u celom regionu.

"Svi znamo da je Balkan oblast koja je uvek imala mnogo izazova, oblast u kojoj su se događali ratovi, ali i da je oblast sa veoma snažnim mogućnostima", podvukao je grčki premijer.

Kazao je da Balkan treba da iskoristi mogućnosti koje mu se pružaju i da razvoj Zapadnog Balkana predstavlja i evropski razvoj.

"Jasno je da moramo da idemo ka evropskoj budućnosti tih zemalja. Danas imamo potrebu da izgradimo evropsku viziju radi budućnosti ovog regiona, uvek ispunjavajući uslove koje EU pred nas stavlja", istakao je Cipras, dodajući da je Grčka oduvek podržavala pristupanje regiona Uniji.

Naglasio je da je pre 15 godina u Solunu pokrenuta tema približavanja Zapadnog Balkana EU, a da će u Sofiji, u maju, biti nastavljeni s tom inicijativom.

Preneo je da je u Bukureštu razgovarano o konkretnim projektima povezivanja, i da je pridat poseban značaj interkonekciji na Balkanu, u cilju privlačenja investicija.

Cipras je rekao da postoji čitav niz projekata koji su od velikog značaja, od kojih je izdvojio povezivanje luka u severnoj Grčkoj sa Crnim morem i Dunavom.

Istakao je da Grčka namerava da postane članica inicijative 16 + 1 i najavio da će sledeći sastanak kvadrilaterale biti održan u Grčkoj krajem juna.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво