Вучић у Букурешту са премијерима Румуније, Бугарске и Грчке

Председник Александар Вучић и премијери Румуније, Бугарске и Грчке, одржали су састанак у Букурешту, на коме је, саопшила је румунска влада, фокус био на регионалним пројектима међусобног повезивања, приступању Србије ЕУ и европским перспективама целокупног региона.

Поред Вучића и домаћина кврадрилатерале премијерке Румуније Данћиле, учествују председник Владе Бугарске Бојко Борисов и премијер Грчке Алексис Ципрас.

Председника Србије и премијере суседних земаља испред седишта румунске владе дочекала је председница Владе Румуније Вјорика Данћила.

Након заједничке фотографије почео је састанак председника Србије и премијерâ три земље, на коме је – како се наводи у саопштењу румунске владе – фокус био на регионалним пројектима међусобног повезивања, приступању Србије ЕУ и европским перспективама целокупног региона.

На почетку састанка Данћила рекла да су се састанци у овом формату Румуније, Бугарске, Грчке и Србије показали корист и додатну вредност коју доносе промовисању заједничких циљева на европском нивоу.

"Задовољство је угостити данас састанак на високом нивоу Румуније, Бугарске, Грчке и Србије", рекла је Данћила.

Састанак у Букурешту одржава се нешто мање од месец дана пре Самита ЕУ – Западни Балкан, чији ће домаћин 17. маја бити Бугарска, која тренутно председава ЕУ.

Последњи квадрилатерални сусрет у том формату, у којем су, изузимајући Србију, све три земље чланице ЕУ, одржан је почетком децембра, у Београду.

На том састанку будућност Западног Балкана у ЕУ, посебно Србије, била је једна од главних тема, што се очекује и за састанак у Букурешту.

Премијери три земље чланице ЕУ истакли су да је Балкан је неотуђиви део европске идеје, поручили да Србија не може више бити изван европске породице, те да јој треба помоћи и усмерити је како би Србија и званично имала статус чланице ЕУ.

На првом састанку квадрилатерале у Варни, октобра прошле године, покренута је идеја о оживљавању закључака Самита у Солуну 2003, када је иначе уследио талас проширења ЕУ.

Тада је договорено да се у мају ове године одржи Самит ЕУ – Западни Балкан у Софији, и најављено да ће председавањe ЕУ Бугарске у првој половини 2018. и Румуније 2019. бити "заједничко балканско" председавање Унији.

Борисов је на квадрилатерали у Београду истакао да нема бољег пута за Балкан од ЕУ, те додао да је свака од ових земаља појединачно мала да може сама да реши проблеме, па зато заједнички желе да буду покретач идеја.

Србија не може више бити изван европске породице под условом да већина становништа жели да буде део ЕУ, изјавио је тада грчки премијер Алексис Ципрас.

"Ми верујемо да би ЕУ требало ускоро да исправи велику грешку која своје корене вуче из тога на који начин се Европа односила према Балкану до сада. Било је познато да је Балкан ризично подручје. Србија не може више да буде изван европске породице, под условом да већина становништва жели да буде у ЕУ", рекао је Ципрас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво