Usvojen dnevni red, sutra nastavak sednice parlamenta

Poslanici Narodne skupštine, na sednici kojom je predsedavao potpredsednik parlamenta Veroljub Arsić, usvojili su dnevni red četvrte sednice Prvog redovnog zasedanja.

Pored 13 tačaka dnevnog reda koje je predložila predsednica skupštine Maja Gojković, na dnevnom redu naći će se i 14. tačka – Predlog odluke o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Skupštine, koju je predložila Srpska radikalna stranka.

Za predloženi dnevni red glasalo je 126 poslanika, a poslanika koji su protiv ili uzdržani nije bilo.

Sednica će biti nastavljena sutra u 10 časova, kada bi ministar odbrane Aleksandar Vulin trebalo da obrazlaže predložene zakone. 

Na dnevnom redu sednice naći će se Predlog odluke o usvajanju Godišnjeg plana upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u 2018. godini, zatim Predlog odluke o učešću pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama u 2018. godini.

Poslanici će raspravljati i o Predlogu zakona o vojnom obrazovanju, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o odbrani, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o Vojsci Srbije, te Predlogu zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme.

Kao sedma tačka dnevnog reda je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama van granica Srbije, a slede Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji.

Na dnevnom redu će se naći i Predlog zakona o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade Države Izrael u vezi sa vojnom, odbrambenom i odbrambeno-industrijskom saradnjom, Predlog zakona o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade Grčke o saradnji u okviru Atinskog multinacionalnog strateško-pomorskog koordinacionog centra.

Poslednje dve tačke dnevnog reda su Predlog zakona o potvrđivanju Memoranduma između Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske o saradnji u oblasti vazduhoplovstva, te Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Rumunije o saradnji u oblasti odbrane.

Današnja sednica parlamenta počela je postavljanjem pitanja poslanika.

Rasprava o predlozima za dopunu dnevnog reda 

Pre glasanja o dnevnom redu, poslanici su se izjašnjavali o predlozima narodnih poslanika za dopune dnevnog reda, kojih je bilo 181, a prihvaćen je samo jedan.

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović  rekao je da je predložio da se dnevni red dopuni predlogom odluke o obrazovanju anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica o načinu na koji je ministar odbrane Aleksandar Vulin stekao stan u Beogradu, te da je za sve građane Srbije, kaže, uvredljivo što taj predlog nije prihvaćen.

Na taj način se, smatra, omalovažavaju državne institucije.

Govoreći o predlogu, koji takođe nije prihvaćen, da se obrazuje anketni odbor radi utvrđivanja činjenica u vezi sa trgovinom ljudskim organima sa teritorije KiM, Božović je naveo da ne očekuje od poslanika vladajuće većine da prihvati ovaj predlog.

"Normalno je da oni podrže koalicionog partnera Ramuša Haradinaja", rekao je Božović.

Zamolio je poslanike vladajuće većine da pokažu građanima Srbije do koga im je više stalo, da li do, kako je rekao, Haradinaja ili do njih.

Poslaniku Demokratske stranke Radoslavu Milojičiću nije usvojen predlog da se dnevni red sednice dopuni predlogom zakona o izmenama i dopunama o odbrani, a obrazlažući svoj predlog kazao je da je to izuzetno važan zakon za celu zemlju.

Naveo je da je Zakon o odbrani nedovoljno obuhvatan i da ne pruža odgovore na suštinska pitanja, a da je za to jedan od glavnih razloga zastarelost osnovnih strateških dokumenata, ali i zanemarivanje aktuelnih bezbednosnih situacija, kako u Srbiji, tako i u regionu.

Poslanik Marijan Rističević predložio je da se dnevni red sednice dopuni predlogom odluke o obrazovanju anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti vezanih za proglašenje lažne države Kosovo i naveo da bi odbor trebao da se pozabavi činjenicom da je UNMIK zamenjen Euleksom.

Rističeviću je odbijen i predlog o obrazovanju anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica i okolnosti vezanih za afere povezane sa bivšim gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom i nenamenskom trošenju sredstava. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво