Svečani doček za belgijskog premijera, inicijativa Brnabićeve za veću ekonomsku saradnju

Uz postrojenu gardu i svečano intoniranje himni, premijerka Ana Brnabić je ispred Palate "Srbija" dočekala svog belgijskog kolegu Šarla Mišela. Predsednica Vlade je zahvalila Mišelu na podršci u evrointegracijama Srbije i iznela inicijativu za bolju ekonomsku saradnju. Belgijski premijer je tu inicijativu i prihvatio. Nakon zajedničke konferencije za medije sa Brnabićevom, Mišel se sastao i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Predsednica Vlade Ana Brnabić dočekala je ispred Palate "Srbija" premijera Belgije Šarla Mišela.

Nakon svečanog dočeka, uz postrojenu gardu Vojske Srbije i intoniranje himni, usledio je sastanak Brnabićeve i Mišela, na kojem je bilo reči o bilateralnim i ekonomskim odnosima, odnosima u regionu, normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i evropskom putu Srbije.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka, Brnabićeva je rekla da je Mišelu zahvalila na podršci koju je Belgija do sada pružila Srbiji na njenom evropskom putu.

"Želela bih da se zahvalim na podršci koju nam je Belgija do sada pružila, podršci na otvaranju novih poglavlja, ali pre svega na tehničkoj podršci u poglavljima 23 i 24, o vladavini prava i borbi protiv organizovanog kriminala", rekla je Brnabićeva.

Premijerka je zahvalila gostu i na poseti i spremnosti da, kako je rekla, sasluša, čuje i razume "našu logiku" i to šta se dešava i regionu.

Kao važnu oblast istakla je regionalnu saradnju i u tom smislu navela značaj dugoročne normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Premijerka je ukazala da je ekonomska saradnja dve zemlje skromna – u 2017. bila je tek nešto iznad 540 miliona evra.

"U toj oblasti je veliki potencijal za buduću saradnju. Iskoristila sam priliku da pozovem premijera Belgije da zajedno sa Vladom Srbije i PKS-om organizujemo posetu belgijskih privrednika Srbiji, ali i srpskih Belgiji", rekla je Ana Brnabić.

Šarl Mišel je rekao da je predlog Brnabićeve prihvatio sa puno entuzijazma.

"Sa puno entuzijazma smo prihvatili vašu sugestiju da organizujemo seminare kako bi se moglo identifikovati koji su potencijali za saradnju i investicije kako bi se stvorila nova radna mesta i ojačala ekonomija u vašoj zemlji", rekao je Mišel.

Belgijski premijer je naveo da je u Srbiji kako bi ojačao bilateralne odnose dve zemlje, ističući da postoji prostor za dalji razvoj saradnje u različitim oblastima i poručio da je Belgija odlučna u tome da igra aktivnu ulogu kako bi se bolje razumeli odnosi u ovom regionu, čime bi se ostvarila stabilnost i iskrenost u odnosima.

Istakao je da je strateško pitanje EU na koji način može da vidi odnos sa celim regionom, ne samo sa Srbijom, već sa svim zemljama, uz istovremeno poštovanje istorije i različitih tačaka gledišta.

"Ideja je zapravo da uložimo zajednički napor da na iskrenim osnovama osiguramo stabilnost i prosperitet. Za mene je važna ta garancija stabilnosti i želim da čujem vaše argumente i kako razmišljate. Važno je da se vidi logika u razmišljanju pri odabiru određenih odluka", rekao je Mišel.

O odnosima između regiona i EU, podsetio je, biće reči u Sofiji, na samitu u maju i tokom budućih sastanaka.

Zahvalio je predsednici Vlade na otvorenom razgovoru i dodao da se nada da će današnji razgovori biti dodatni elan u razgovorima Srbije i EU.

Brnabićeva je istakla i dobru saradnju srpske i belgijske policije protiv organizovanog kriminala, a sa njom se saglasio i belgijski premijer, koji je naveo da su vidljivi rezultati takve saradnje, te da je treba nastaviti.

Posle konferencije za medije, Mišel se sastao i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Premijer Belgije je sinoć doputovao u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji.

Mišel je prvi belgijski zvaničnik tog ranga u Beogradu posle gotovo decenije, a poseta je dogovorena prilikom sastanka predsednika Aleksandra Vučića i premijera Mišela tokom zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, septembra prošle godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи