Вучић: Мишел донео нове предлоге за европски пут Србије

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, на заједничкој прес-конференцији са белгијским премијером Шарлом Мишелом, да му је Мишел изнео и неке нове предлоге који се тичу европског пута Србије. Премијер Белгије поручио да цени искрен и директан дијалог са Александром Вучићем, као и да Србију сматра књучним чиниоцем на Балкану.

"Не могу о тим предлозима да кажем нешто више, док то не буде део политике ЕУ и док неки други фактори не буду са тим предлозима сагласни", рекао је председник Вучић.

Приметио је само да би ти предлози могли бити интересантни у будућности.

"Разговарали смо о европском путу и најважнија тема је да ми имамо највећу препреку на путу ка ЕУ, а то је споразум који треба постићи са Приштином", рекао је Вучић.

Истичући да је то за нас тешко питање, он је рекао да је свом саговорнику пренео да је Србија спремна на споразумна решења.

"Лаких решења нема. Ми смо спремни за тешке одлуке, али треба да постоји компромис с обе, а не с једне стране", прецизирао је.

Шарл Мишел је навео да ће, када се буде вратио у Брисел, поделити с колегама "мишљења и ставове, али и неке могуће поступке". 

"И у том контексту разговараћемо и о ЗСО, јер то је нешто где треба да разговарамо и где мора да се ради", рекао је Мишел.

Додао је да је с Вучићем разговарао "о неким могућим поступцима, те о томе да би могли заједно да испробају одређене идеје".

Додао је да ће са колегама из ЕУ разговарати како би Унија могла ангажованије да поступа и да би могла да изнађе стабилније решење, прихватљиво за све.

Тако је одговорио на питање како земље које баштине такве демократске вредности и владавину права, као што је Белгија, гледају на непоштовање међународних споразума, попут Бриселског, односно на чињеницу да Приштина као потписница тог документа пет година не спроводи обавезе које је споразумом преузела.

Вучић је додао су он и белгијски премијер разговарали о различитим приступима одређеним решењима и проблемима, али да је потребно да регион буде у врху приоритета агенде ЕУ.

Додаје да се нада да ће бити још сусрета, као и да је питање Космета питање будућности.

"Као што смо успели да смањимо јавни дуг, незапосленост, да имамо суфицит, мислим и да ћемо имати шансу да и тешке политичке проблеме решимо", казао је Вучић.

Вучић је рекао да је значај Белгије много већи него што се то уопште у региону разуме, а захвалан је, каже, премијеру Белгије на томе што сматра да Србија треба да буде у врху приоритета ЕУ.

"Мишел је, за разлику од многих, не само чуо, него и слушао шта је то што ми осећамо, мислимо и што је реално урадити у будућности. Тешко ми је да се сетим да сам имао разговор из кога сам много тога научио", приметио је Вучић.

Председник Србије је рекао и да је питање КиМ питање наше будућности, наших младих, деце... и да је потребно да решавамо проблеме, како их не би наследиле будуће генерације, као што смо ми сада наследили проблеме претходних генерација.

Вучић је рекао и да трговинска размена две земље расте и да је сада 542 милиона евра, да је раст броја туриста из Белгије 38,5 одсто, и да су у разговору посебно похвалили билатералну полицијску сарадњу.

Мишел: Ценим искреност и директан приступ Вучића

Шарл Мишел је рекао да веома цени искрен и директан дијалог са председником Србије Александром Вучићем и додао да Србију сматра кључним чиниоцем на Балкану.

"Ви сте кључни чинилац, будући да носите значај регионалне димензије. Изузетно сте важни за Европу и будућност ЕУ", поручио је Мишел.

Он, како каже, спада међу европске лидере који стављају стратешку позицију овог региона на врх приоритета.

"И управо захваљући разговорима са вама могао сам да чујем ваше аргументе, ставове не бих ли што боље могао да разумем ваша размишљања и мотиве. Ако треба да се донесу важне одлуке важно је да се све стране суштински разумеју, а не само површно", поручио је Мишел, обраћајући се председнику Србије.

Он је додао и да се многи елементи заснивају на тумачењу историје, али да мора да постоји и реалистички осврт на та питања.

"Разговарали смо са много поверења и искрености, веома ценим ваш отворен и директан тон. Разговори су били изузетно корисни и то је веома важно за наредни период и за ЕУ. Врло је важна дебата у ЕУ. Има пуно процеса који у наредним месецима могу да се искористе како би се начинио корак напред", каже Мишел.

Према његовим речима, потребно је ухватити се укоштац са тешким питањима и потребна је политичка одговорност да би се све то решило.

"Веома ценим поруке које сте послали, а тичу се владавине права, слободе говора... Хвала вам што сте говорили о томе и хвала на томе шта сте предузели. ЕУ није пројекат који почива на пуким уговорима, већ на озбиљним јаким вредностима које се уписују у логику мира, стабилности, демократије, безбедности", закључио је Мишел.

Како је рекао, разговори које су водили он и Вучић данас и јуче били су веома плодни и њему је то веома важно, јер тако "види како је могуће даље јачати билатералне односе, комерцијалну, економску сарадњу, како да се повећа потенцијал за нове инвестиције".

Шарл Мишел је раније данас разговараo са премијерком Аном Брнабић.

Вучић о Космету: Да кукамо не вреди, да се жалимо немамо коме 

Александар Вучић је говорио и о преговарачкој платформи коју је предложила косовска влада.

"Ако је то оно што Приштина нуди као решење за нормализацију, онда не знам о чему уопште желе да разговарају", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара.

"Данашња Политика је дала тачан одговор на то", приметио је, указујући на писање београдског дневника да приштинска платформа дијалог чини бесмисленим.

"Та платформа представља практично њихову поруку: 'Ми имамо све, све је у нашим рукама, ако Србија хоће да призна независност, то је у реду, ако неће, онда је крива за све'", приметио је председник.

Рекао је да се нада да ће људи из ЕУ разумети у томе нашу позицију, те додао да је о томе говорио и с Могеринијевом приликом њене недавне посете Београду, те да је показао папире који су, приметио је, увек на нашој страни, али и додао да, нажалост, сила није на нашој страни.

"Људи у Србији то треба да разумеју, јер ми смо слабији, не од Албанаца, већ од Америке и свих који подржавају независност Косова. Не преговарамо ми с Тачијем, већ с њиховим заштитницима, а то што пише на папиру, шта је то њих брига", приметио је.

Навео је да је и Шарлу Мишелу показао Бриселски споразум, из чега је јасно да Приштина није испунила оно што је договорено у Бриселу, "да нису ни пипнули све док Срби нису сами најавили формирање Заједнице српских општина".

"Тобоже су кренули да то спроводе, а ја вас питам шта су то урадили за последњих двадесетак дана. Рекао сам то и Могеринијевој, рекао сам да Албанци неће ништа урадити, ни испунити, јер да су хтели, то би урадили у претходних пет година", навео је Вучић.

Објаснио је да је реч о међународном уговору који је увек изнад националних законодавстава, али, констатовао је, они кажу – шта нас брига, ми имамо најмоћније савезнике.

У том је смислу поручио да, ако ЕУ буде имала такав приступ да тежи да се испуни оно што је договорено, можда се то и догоди, али, ако не буде имала тај приступ – наде су нам веома мале.

Напоменуо је, међутим, да постоји и други проблем, а то је да између себе разговарамо и будемо реални у томе шта тражимо и шта је најбоље за Србију.

"А то је да имамо поверење да ће урадити нешто они који за пет година нису испунили ни једну једину уговорну обавезу, а нико се због тога није узбудио. Али да кукамо не вреди, да се жалимо немамо коме, остаје да радимо на поправљању ствари у Србији и да радимо на томе како да нађемо најбоље компромисно решење и за нас и за наш народ на КиМ", рекао је председник.

Људи, додао је, не треба, међутим, да рачунају на нешто чиме ће бити нарочито задовољни, али истовремено не смемо да допустимо да дође до решења која су понижавајућа за Србију.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи