Han: Srbija ključni igrač u regionu, Vučić radi hrabar posao

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je da je Srbiji, kao "ključnom igraču" u regionu, važno da napreduje kako u dijalogu sa Prištinom, tako i u rešavanju nedostataka u oblasti vladavine prava u zemlji.

"Srbija je ključni igrač u regionu. Predsednik Srbije i njegovi saveznici rade hrabar posao u okviru dijaloga sa Prištinom, razgovarajući i interno na način koji do sada nije postojao. To, međutim, ne znači da ne primećujemo i postojeće nedostatke u oblasti vladavine prava u zemlji", poručio je Han pred evropskim poslanicima u Briselu.

Govoreći o izveštaju Evropske komisije o Srbiji, pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta, Han je izjavio da, pored napretka u dijalogu Beograda i Prištine, EU i dalje čeka na primenu dogovorene Mape puta koja je trebalo da bude sprovedena do kraja 2016. godine.

"Mislim da je važno da u Srbiji razumeju da obe oblasti moraju da se reše. Nije dovoljno da se bude dobar u jednoj, a da se ostalo ostavi bez odgovarajuće pažnje", naglasio Han.

On je, osvrćući se na nedavnu izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da dalje proširenje treba usloviti internom reformom Evropske unije, ocenio da je to dobar primer i dokaz važnosti ne samo Strategije proširenja, već i činjenice da je pomenut indikativni datum 2025. godine.

"Do sada je bilo neproblematično obećavati evropsku perspektivu, jer nije bila tako realna. Sada je postala realna i konkretna. Ovaj datum je proizveo pozitivni pristisak na obe strane", kaže Han.

On je ocenio da je sada na Zapadnom Balkanu da radi snažno na ispunjavanju uslova jer, kako kaže, građani regiona znaju šta je moguće ukoliko odgovorni ispune svoje obaveze, kao što je na zemljama članicama da rade na boljoj proaktivnosti unutar EU.

"Mislim da je razumljivo da su neophodni interni razgovori EU, ali verujem da se oba procesa mogu odvijati paralelno. Ne treba čekati godinama da se mi dogovorimo oko nečega, a onda nastaviti celu proceduru pregovora o proširenju", zaključio je Han. 

"Na liderima Zapadnog Balkana da sada preuzmu loptu" 

Evropski komesar za pregovore o pristupanju kaže da je Evropska komisija svojom Stretegijom proširenja nacrtala jasan put ka jačoj i široj Uniji. 

"Sada je na liderima zemlja regiona da preuzmu loptu", poručio je Han, predstavljajući Paket proširenja pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

Han je izjavio da ostvareni napredak zemalja Zapadnog Balkan pokazuje da politika proširenja Evropske unije daje rezultate, ali da nema vremena da se zadovoljava postignutim, već rad mora da se nastavi.

"Strategijom proširenja smo nacrtali jasan put ka jačoj i široj Uniji i u detalje naveli šta pojedine zemlje moraju da urade. Sada je na liderima tih zemalja da preuzmu loptu i trče sa njom", poručio je Han.

On je upozorio da na putu ka članstvu u EU nema prečica i da to važi za sve zemlje koje su ocenjene u izveštaju Evropske komisije.

"Proširenje nije socijalni rad. Mi ne činimo našim partnerima uslugu. Tu se radi o interesu EU i stvaranju stabilnosti kroz povezivanje i otvaranje novih mogućnosti za evropske građane i kompanije. Proširenje mora da bude dobitna kombinacija za sve", naglasio je Johenes Han.

Evropski komesar za pregovore o proširenju je ocenio da izveštaj Evropske komisije jasno naglašava ključne izazove koje zemlje regiona moraju da reše kako bi napredovale.

"Puno ostaje da se uradi posebno u vitalnoj oblasti vladavine prava, osnovnih prava i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", naveo je Han.

On je dodao da na ekonomskom planu zemlje regiona moraju da unaprede svoju poslovnu i investicionu klimu, kako bi, između ostalog, rešavale i pitanja postojeće visoke nezaposlenosti, posebno među mladima.

Han napominje da strukturne ekonomske reforme i napredovanje u planovima o povezivanju ostaju ključni za Zapadni Balkan.

"Sve zemlje moraju snažnije da rade na pomirenju i osiguranju dobrosusedskih odnosa. Bili smo vrlo jasni da sva otvorena bilateralna pitanja moraju da budu rešena pre ulaska u EU", naglasio je evropski komesar.

Johanes Han je zaključio da se rezultati ovako jasne perspektive i zahteva EU već mogu videti kada je reč o prevazilaženju bilateralnih sporova u regionu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво